Lexikon
Brandy
A borpálinka angol megnevezése. A brandy a borpálinkák világszerte elterjedt gyűjtőneve. Kifogástalan minőségű borból készítik egyéb anyagok (finomszesz, ízkiegészítők, szinezékek) hozzáadásával. A borpálinkát 1000 liternél kisebb tölgyfahordóban érlelik legalább egy évig. Aranysárga-sárgásbarna színű, tiszta, 38-40 v/v%-os párlat. Legismertebb borpálinkák: metaxa (görög pálinka, vörös borból készítik), grappa (olasz pálinka, fehér vagy vörös szőlőtörkölyből készítik), marc (francia pálinka, fehér vagy vörös szőlőtörkölyből készítik).
Különleges [...]
Brut (francia, ejtsd: brüt)
Nyers, kevés vagy semmi cukrot, nem tartalmazó pezsgő. A vonatkozó tv. szerint 0-4 g/l cukortartalmú pezsgőket száraz pezsgőknek nevezzük.
Ki-kicsoda
Berger Zsolt
A hagyományos kézműves borkészítésük alapja a hozamkorlátozással termesztett szőlő. A minőség titka számukra a csupán néhány fürtben koncentrálódó napenergiában, ásványianyag tartalomban rejlik, ami tőkénként kevesebb, mint 1 kg gyümölcsöt jelent. A





