A sommelier munkája
Minél többféle bor szerepel az étteremben az itallapon, annál nagyobb lehet a vendégek tanácstalansága. A sommelier dolga általában, hogy megfelelő tanácsot adjon, hiszen az ő szakmája az ételek és italok harmóniája. Ezenkívül ő felelős a borospincéért és a borok megfelelő gondozásáért. Ez azt jelenti, hogy érdeklődik az egyes borvidékeken, borokat vásárol, megfigyeli és számon tartja az egyes borok érettségi fokát, és a konyhafőnökkel együtt ő dolgozza ki az italajánlatokat az egyes fogásokhoz. A sommelier tehát a kulináris élvezetek sokoldalú szakértője volna?
Mivel a fogalmat hivatalosan még nem fogalmazta meg és nem védte le senki, gyakran visszaélnek vele. Ez bizonytalanságot szül és a szakma lebecsüléséhez vezet.
A sommelier szakma világos körülírása, az egységes követelmények kidolgozása és a nyilvánosság felé történő egyértelmű megjelenítése érdekében a Német Sommelier Szövetség bevezette a "Sommelier SU", törvényileg védett címet. Ennek alapja a megfelelő képzés, bizonyos fokú szakmai gyakorlat és tapasztalat, továbbá a színvonalas vizsga, amelynek sikeres teljesítése jogosíthat valakit arra, hogy sommelier SU-nak nevezhesse magát. A szövetség ezzel nagyon jó szolgálatot tesz a szakmának, elismeri, mekkora a sommelier jelentősége a vendéglátásban, és segít abban, hogy a jövőben az éttermekbe betérő vendégek is becsüljék és megbízható partnernek tekintsék a sommelier-t a bor egyre táguló világában.
További Lexikon cikkek
Balaton borrégió»
Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,
Duna borrégió»
Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,
Felső-Magyarország borrégió»
Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,
Felső-Pannon borrégió»
Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,
Pannon borrégió»
Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,
Tokaj borrégió»
Tokaji borvidék,










