Almabor

Az almabor különbözőfajta, sok édes levet tartalmazó almából készül. Az érett almát leszedik, az éretlent, rothadót, férgeset kiválogatják s pár heti után érlelést követően, megreszelik vagy megzúzzák és kisajtolják. 100 kg alma 30-55. liter almamustot ad, melyet magára hagyva vagy több-kevesebb cukrot téve hozzá, kierjesztenek. Az erjedésnek csak kotyogóval ellátott hordóban szabad történnie, mert az almamust, ha levegő fér hozzá, könnyen megecetesedik. Az almamustot cukros vízzel szokták szaporítani, mi egyrészt a túlságos savanyuságot mérsékli, másrészt a szesztartalmat fokozza. Az almamust igen lassan erjed, miért is borseprőt, szőlőtörkölyt, v. szőlőmustot is szoktak hozzátenni. Az almabor azután épp úgy kezelendő, mint a szőlőbor, de még annál is nagyobb figyelmet követel, mert kevés szeszt tartalmazván, a megromlásnak nagyon ki van téve. Az almabor kellemes savanykás ízű ital, melyet főleg Franciaországban, Németországban, Ausztria némely vidéken és Angliában is készítenek.

Ki-kicsoda

Ábrahám Enikő
Ábrahám Enikő Családi gazdálkodásként 1997-ben indult kis pincészet, melynek irányítását 2006-ban vettük át a párommal. Jelenleg 9 hektárral rendelkezünk, az ültetvények szétszórtan, Erdőbényétől Mádon keresztül egészen Rátkáig találhatóak. Területeink kiemelkedő
Berger Zsolt
Berger Zsolt A hagyományos kézműves borkészítésük alapja a hozamkorlátozással termesztett szőlő. A minőség titka számukra a csupán néhány fürtben koncentrálódó napenergiában, ásványianyag tartalomban rejlik, ami tőkénként kevesebb, mint 1 kg gyümölcsöt jelent. A