Hárslevelű

Kiejtése: [-]
Származás:
Valószínűleg magyar.
Tőke:
Nagyon erős fejlődésű, ritka, merev, felálló vesszőzetű.
Fürt:
Nagy, elérheti a 40 cm-es hosszúságot is. Hengeres; laza a vége, olykor villásan elágazik.
Bor:
Fajtajelleges, finom, hársméz illatú és zamatú, testes. Több éves érlelés során kiváló minőségű. Önállóan a debrői hárslevelű, a furminttal együtt a tokaji borkülönlegességek alapját adja.
Elterjedés:
Tokaji, Villányi, Nagy-Somlói, Mátrai és Egri borvidékek.
További Lexikon cikkek
Ki-kicsoda
Berger Zsolt
A hagyományos kézműves borkészítésük alapja a hozamkorlátozással termesztett szőlő. A minőség titka számukra a csupán néhány fürtben koncentrálódó napenergiában, ásványianyag tartalomban rejlik, ami tőkénként kevesebb, mint 1 kg gyümölcsöt jelent. A





