Hárslevelű

Hárslevelű
Kiejtése: [-]
Származás:
Valószínűleg magyar.


Tőke:
Nagyon erős fejlődésű, ritka, merev, felálló vesszőzetű.


Fürt:
Nagy, elérheti a 40 cm-es hosszúságot is. Hengeres; laza a vége, olykor villásan elágazik.


Bor:
Fajtajelleges, finom, hársméz illatú és zamatú, testes. Több éves érlelés során kiváló minőségű. Önállóan a debrői hárslevelű, a furminttal együtt a tokaji borkülönlegességek alapját adja.


Elterjedés:
Tokaji, Villányi, Nagy-Somlói, Mátrai és Egri borvidékek.


Ki-kicsoda

Bárdos Benjámin
Bárdos Benjámin 1968-ban került a Helvéciai Állami Gazdásághoz, ahol borászként dolgozott. 1972-től a nagyrédei Szőlőskert Mg. Tsz. pincevezetője, majd az 1982-es részvénytársasággá történő átalakulást követően borászati igazgató. A Szőlőskertek Rt.-ben betöltött tisztsége