Így tároljuk helyesen

 

 

pinceMinden eddiginél több olyan bor kerül a boltokba, amelyeket ha nem is azonnali, de rövid időn belüli fogyasztásra szánnak. A szupermarketből a hűtőbe, és onnan néhány nap múlva az asztalra kerül az ital. Ez nem is okoz gondot. Nincs tehát szükség drága, boltíves pincére. Az egyszerű, hétköznapi borok, amelyek lényege a kellemesen friss íz, minden további nélkül átvészelnek néhány napot vagy hetet a hűtőszekrényben vagy viszonylag meleg pincében.

A jó minőségű, hétköznapi borok akár egy évet is kibírnak ilyen körülmények között is. Ez utóbbiak ára öt és hét euró között mozog. Egy év elteltével azonban ezeket is el kell fogyasztani, mert már nem lesz jobb a minőségük. A drágább és jobb minőségű borokra ennek éppen az ellenkezője igaz. Minél jobb a bor, annál jobb sokáig tárolni és megvárni, míg a nemes nedű teljesen megérik. Egyetlen dologra kell csak ügyelni - szakszerűen kell tárolni.

 

Mivel a bor eleven termék, minden fizikai behatásra reagál. Az évekig tartó tárolás szempontjából az a megfelelő pince, amelyik jól szellőzik, és a levegő páratartalma hetven és kilencven százalék között változik. Ideális, ha a hőmérséklet viszonylag állandó, és tíz-tizenhat Celsius-fok között van. Minél melegebb a tárolóhelyiség, annál gyorsabban veszti el a bor friss ízét, az érés és korosodás gyorsabban megy végbe. A bort mindig sötét helyen kell tárolni, mert a fény idő előtt bekövetkező, kellemetlen öregedési tüneteket okozhat.

borhűtőFontos, hogy a palackokat fekve tároljuk, hogy a folyadék nedvesen tartsa a dugót. Így a palack szája zárt marad, káros oxidációt okozó levegő nem juthat a palackba. Lakásban, vagy kisebb pincében történő tároláshoz ma már kaphatók klímaszekrények, amelyek a hűtőszekrényhez hasonlóan állandó hőmérsékleten tartják a nemes italokat. Ez a berendezés szakboltokban kapható, és akár több karton palack elhelyezhető benne.

 

Ki-kicsoda

Árvay János
Árvay János A Tokaji Ferenc Szakközépiskola és Gimnázium szőlőtermesztő és borkezelő szakának elvégzése utána a Tokaj-hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinát tállyai pincészetében kezdett dolgozni, 1980-ban borásztechnikusi oklevelet szerzett Budafokon. A 90-es évek
Monyók József
Monyók József A Monyók Pincészet a régi Tokaj-hegyaljai hagyományokon alapulva alakult meg 1972-ben. A családi birtok jelenleg 10 hektár szőlőterülettel rendelkezik –melyet szeretnénk egy 25-30 hektárig felfejleszteni lehetőleg a mádi határban – a régi írások szerint