Pezsgő

A pezsgőbor, általános nevén pezsgő másodlagosan természetes úton erjesztett bor, mely alapborból vagy mustból készül. Alapvetően száraz, extra száraz, félszáraz és édes pezsgőket különböztetünk meg a következők alapján:

Extra Brut: (ejtsd: extra brüt) jelentése: abszolút száraz. A pezsgõ szinte elhanyagolható mennyiségû cukrot tartalmaz.
Brut: (ejtsd: brüt) jelentése: különlegesen száraz. A pezsgõ cukortartalma 6-15 g/liter között van.
Extra Dry: (ejtsd: extra dráj) jelentése: különlegesen száraz. A pezsgõ cukortartalma 12-20 g/liter között van.
Sec (ejtsd: szek): jelentése száraz. A pezsgõ cukortartalma 17-35 g/liter közötti.
Demi Sec: (ejtsd: dömi szek) jelentése: félszáraz. A pezsgõ cukortartalma 33-50 g/liter közötti.
Doux: (ejtsd: du) jelentése: édes. A pezsgõ cukortartalma meghaladja az 50 g/liter mennyiséget.

Ki-kicsoda

Babits László, id.
Babits László, id. A technikum elvégzése után a Magyar Állami Pincegazdaság Tolcsvai üzemegységében dolgoztott gyakornokként, majd a későbbiekben pincemesterként. 1973-1980 között, az egyetem elvégzése után az olaszliszkai TSZ-ben dolgozott szőlőtermesztési ágazatvezetőként.1980-tól