Egri borvidék

Egri borvidék

Történelem:

A XI. században Szent István király püspökséget alapított Egerben. A püspökségre költöző szerzetesek magukkal hozták hazájukból az ott honos szőlőfajtákat is. A tatárjárást követően IV. Béla király vallonokat telepített a térségbe, akik meghonosították a szőlőtermesztési és a borkészítési ismereteiket. Az első pincéket az egyházi és királyi adótermés, a dézsma tárolására építették. A XIV-XV. században Eger gazdasága a bortermelésre épült, ezért a város legnagyobb földesurai, az egri püspökök az egri bort rendeletekkel védték és szabályokat alkottak a borkimérésről. A XVI. századig a térségben szinte kizárólag csak fehérbort készitettek, majd a törökök elől ide menekülő rácok hozták magukkal a kiváló vörösbort adó kadarka szőlőfajtát és vörösborkészítés technológiáját. A szőlőtermesztés a török hódoltság idején is megmaradt. Ennek oka, hogy ugyan a törökök nem fogyasztottak bort, de a borra kivetett adók komoly bevételt jelentett.

A XVII. században a fehérbort adó szőlők mellett fokozatosan teret nyertek a vörösbort adó fajták. Az 1850-es években lendült fel a régió legismertebb borának, a Bikavérnek termelése. Ez a bor több vörösborszőlő borának házasításával készül. 1886-ban jelent meg Egerben a filoxéra, és a szőlőket szinte teljesen kipusztította. Az újratelepítések során új fajták is kerültek a borvidékre. Megváltoztak a Bikavér összetételét adó borok is. Valaha a Kadarka különböző változatai adták az alapját, míg napjainkban a fő összetevő a kékfrankos. A bor nevének eredete nem ismert biztosan. A legenda szerint mikor a törökök az egri várat ostromolták, a védőkben a lelkesedés és a hősiesség már nem tudta pótolni az elcsigázottságot és az elesett bajtársakat. Ekkor a fáradó magyar katonák erősítésére Dobó István várkapitány megnyittatta a borospincéket. Az asszonyok nagy ónkupákban hordták a vörösbort a harcolóknak. Ivás után újult erővel, félelmet nem ismerve vetették magukat az ostromlókra. Szájról-szájra járt a rémület a törökök között: A magyarok bikavért isznak! Ettől olyan erősekké és vadakká válnak, mint a bikák. Abba is hagyták az ostromot, megtagadván basáik parancsát.

Magyarországon az eredetvédett borok között a Bikavér volt az első. A "Bikavér kódex"-et 1997-ben alkotta meg a hegyközség. Legfontosabb szabálya hogy a listában megadott vösösborszőlő-fajták közül legalább három borából kell házasítani a Bikavért. A XX. század elején, megjelentek a családi pincészetek. Az egri hegyek puha tufakőzete kiválóan alkalmas pincék kialakitására, ahol az állandó hőmérséklet és az optimális páratartalom kedvez a borok fejlődésének.

Terület:

6 049 hektár

Klíma:

Éghajlatára jellemző, hogy hosszú, a magyarországi átlagnál hűvösebb a tél, viszonylag későn tavaszodik, a nyár meleg, száraz jellegű.

Talaj:

A hegy- és domboldalakon, főleg miocén korú riolittufán, ezenkívül agyagpalán, nyirokon kialakult fekete színű, mészben szegény nyiroktalaj, barnaföldek, agyagbemosódásos barna erdőtalajok.

Szőlőfajták, borok:

Fehér szőlők: Leányka, Olasz rizling, Hárslevelű, Muskotály, Chardonnay.
Kék szőlők : Kékoportó, Merlot, Kékfrankos, Cabernet sauvignon.

A régió leghíresebb bora az Egri Bikavér és a Kékfrankos alapú vörösborok. A vörösbor mellett kitűnő fehérborok is teremnek. Különösen az Egri leányka ,a Debrői Hárslevelű, valamit a Verpeléti Olasz rizling nevezetesek.

Körzetek

1. Debrői körzet
2. Egri körzet

-

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 58.600 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 68.900 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok


Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»

Patricius Borház»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»