Sauvignon Blanc

Kiejtése: [SO-vin-yon BLAHNK]
Származás:
Franciaország.
Tőke:
Fekvés iránt igényes, talajban nem válogatós, mérsékelten fagytűrő, szárazságtűrő, rothadásra közepesen érzékeny, kifejezetten zöldmunka igényes.
Fürt:
Vállas, tömött, kicsi; a bogyó gömbölyded, zöldessárga, kicsi, pontozott, alig hamvas; húsa puha, leves, olvadó; íze közömbös; héja középvastag, szívós.
Bor:
Bora különleges illatú és zamatú, tüzes, testes, harmonikus minőségi fehérbor.
Elterjedés:
Szinte az egész világon elterjedt.
További Lexikon cikkek
Ki-kicsoda
Áts Károly
1979-1983 Soós István Borászati Szakközépiskola, Budafok. 1984-1988 Kertészeti Egyetem Borászati Kar, Üzemmérnöki diploma, Budapest. 1988-1994 Tokaj Kereskedőház: gyakornok, pincevezető helyettes, pincevezető. 1994-től Royal Tokaji Boszászati Zrt., főborász.
Bodó Judit
Borász-szőlész előélete nem volt. A borral szinte a véletlen útján került kapcsolatba először Olaszországban. Közel 1 évig Dél-Tirolban próbálta 2 kisebb családi pincészetben ellesni a szőlészet-borászat gyakorlati feladatait. 2000-es évjárattól kezdve
Berger Zsolt
A hagyományos kézműves borkészítésük alapja a hozamkorlátozással termesztett szőlő. A minőség titka számukra a csupán néhány fürtben koncentrálódó napenergiában, ásványianyag tartalomban rejlik, ami tőkénként kevesebb, mint 1 kg gyümölcsöt jelent. A
Andrónyi László
1998-2002 között a Badacsonyi Pincegazdaságnál dolgozott.





