Zöld Veltelini

Zöld Veltelini
Kiejtése: [-]
Származás:
Feltehetően osztrák fajta.


Tőke:
Fekvés és talaj iránt igényes, közepesen fagytürö, szárazságra érzékeny, rothadásra mérsékelten hajlamos, zöldmunka iránti igénye közepes.


Fürt:
Ágas vagy vállas, tömött, középnagy; a bogyó gömbölyded, zöldesfehér, kicsi; pontozott, alig hamvas; húsa puha, leves, olvadó; íze semleges; héja középvastag, szivós.


Bor:
Bora kellemes illatú, gyakran fűszeres zamatú, tüzes, általában harmonikus, néha kissé kemény minőségi fehérbor.


Elterjedés:
Fő termőterülete Ausztria és Csehország, hazánkban kizárólag a Soproni borvidéken termesztik.


Ki-kicsoda

Bodnár Sándor Dr.
Bodnár Sándor Dr. Teljes életre törekedett, amit igazol az, hogy 1972-ben az I. Borvilágversenyen (Budapest) bírálóként tevékenykedett, 1987-ben egyetemi doktori címet szerzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen. 1987-ben megszervezője volt a Tokaj Vinum Regum