Csaba Gyöngye

Származás: Feltehetően Mathiasz János állította elő a Bronnerstraube s az Ottonel muskotály keresztező- désével, de a magvakat Stark Adolfnak ajándékozta, aki a magoncot felnevelte és a fajtát elszaporitotta.

Tőke: Fekvés s talaj iránt nem igényes, fagytürö, túlterhelésre érzékeny, a szárazságot elviseli, rothadásra mérsékelten hajlamos.

Fürt: Vállas, laza, középnagy; a bogyó gömbölyű, középnagy, "sárga, alig hamvas; húsa ropogós, lédús, húsos; íze muskotályos; héja vékony, olvadó.

Bor: Főleg csemegeszőlőnek hasznosítják. Bora diszkréten muskotályos illatú és zamatú, lágy karakterű, fehérbor.

Elterjedés: Magyarországon igen elterjedt, termőterülete az utóbbi időben jelentősen lecsökkent.

Cserszegi Fűszeres

Származás: Magyarország.

Tőke: Középerős növekedésű, kevés számú, hosszú ízközű vesszőt nevel.

Fürt: Középnagy, vállas, kúpos, középtömött. Korai érésű fajtahibrid.

Bor: Illatos, sajátosan fűszeres zamatú, élénk savtartalmú.

Elterjedés: Csongrádi, Hajós-Bajai, Kunsági, Etyek-Budai, Balatonfelvidéki, Zalai borvidékek.

Ezerfürtű

Származás: Kurucz András és Kwaysser István állította elő, a Hárslevelű és a Piros tramini keresztezésével.

Tőke: Talajra nem, de fekvésre érzékeny, tőkepusztulásra hajlamos, rothadásra, túlterhelésre és szárazságra érzékeny, fagytűrése közepes.

Fürt: Vállas, középnagy, tömött; a bogyó: gömbölyű, kicsi, sárga, pontozott, hamvas, húsa puha, leve színtelen, íze közömbös, héja vékony és szívós.

Bor: Bora semleges ízű, alkoholban gazdag, harmonikus, savai finomak, de lágyulásra hajlamosak, fekvéstől és terheléstől függően bora asztali vagy minőségi bor.

Elterjedés: Kizárólag Magyarországon, csökkenő jelentőségű.

Ezerjó

Származás: Magyarország.

Tőke: Erős növekedésű, kevés számú vesszőt nevel.

Fürt: Középnagy, vállas, tömött középérésű.

Bor: Alkoholban gazdag, kemény, kissé fanyarkás ízű.

Elterjedés: Móri, Kunsági, Ászár-Neszmélyi borvidékek.

Favorit

Származás: Szegedi Sándor, Erős János és Damay Emö állította elő a Chasselas Q. v. w. és a Szőlőskertek k. m. keresztezésével.

Tőke: Talajra kevésbé, fekvésre igényes, mérsékelten fagytűrő, lisztharmatra kifejezetten érzékeny, kevésbé rothad, jó1 szállítható.

Fürt: Vállas, laza, középnagy; a bogyó gömbölyű, nagy, sárga, gyéren pontozott, alig hamvas; húsa ropogós, lédús, húsos; íze semleges; héja középvastag, olvadó.

Bor: Csemegeszőlő.

Elterjedés: Kizárólag hazánkban termesztik.

Furmint

Származás: Nem tisztázott.

Tőke: Kifejezetten erős növekedésű, kevés, hosszú, vastag vesszőt nevel.

Fürt: Középnagy, laza, hengeres.

Bor: Illatos, tüzes, savas, kissé fanyarkás ízű. Jó évjáratokban aszúsodik.

Elterjedés: Tokaji, Nagy-Somlói, Pécsi és Balatonfüred-Csopaki borvidékek.

Hamburgi Muskotály

Származás: Ismeretlen eredetű.

Tőke: Meleg fekvést igényel, talajban nem válogat, viszonylag fagytűrő, túlterhelésre érzékeny, a szárazságot elviseli, egyenetlenül érik, rothadásra mérsékelten hajlamos.

Fürt: Ágas, gyakran laza, középnagy, mintázatlan; a bogyó megnyúlt, nagy, mintázatlan, feltűnően hamvas, húsa ropogós, íze muskotályos, héja vékony, középerős, tartós.

Bor: Csemegeszőlő. Páratlanul finom muskotályos íze van, finom savakkal és zamattal rendelkezik, borkészítésre is alkalmas.

Elterjedés: Hazánkban is csak kis területen termesztik.

Hárslevelű

Származás: Valószínűleg magyar.

Tőke: Nagyon erős fejlődésű, ritka, merev, felálló vesszőzetű.

Fürt: Nagy, elérheti a 40 cm-es hosszúságot is. Hengeres; laza a vége, olykor villásan elágazik.

Bor: Fajtajelleges, finom, hársméz illatú és zamatú, testes. Több éves érlelés során kiváló minőségű. Önállóan a debrői hárslevelű, a furminttal együtt a tokaji borkülönlegességek alapját adja.

Elterjedés: Tokaji, Villányi, Nagy-Somlói, Mátrai és Egri borvidékek.

Irsai Olivér

Származás: Magyarország.

Tőke: Középerős, hosszú, elfekvő vesszőket nevel.

Fürt: Középnagy, vállas, laza.

Bor: Intenzíven muskotályos, lágy, gyorsan vénülő.

Elterjedés: Pannonhalmi, Balatonboglári, Mátrai, Ászár-Neszmélyi borvidékek.

Juhfark

Származás: Osztrák vagy magyar eredetű.

Tőke: Középerős növekedésű, lapított, világosbarna vesszők jellemzik.

Fürt: Középnagy, hengeres, tömött.

Bor: Különleges összetételű savakkal, finom illatokkal rendelkezik.

Elterjedés: Etyek-Budai, Nagy-Somlói borvidékek.

Ki-kicsoda

Babits László, id.
Babits László, id. A technikum elvégzése után a Magyar Állami Pincegazdaság Tolcsvai üzemegységében dolgoztott gyakornokként, majd a későbbiekben pincemesterként. 1973-1980 között, az egyetem elvégzése után az olaszliszkai TSZ-ben dolgozott szőlőtermesztési ágazatvezetőként.1980-tól
Birkás Zoltán
Birkás Zoltán 1999-től a családi vállalkozást erősíti. Jelenleg szőlészként, borászként tevékenykedik, valamint kereskedelmi és marketing feladatokat is ellát. 2003-tól az Izsáki borverseny és Izsáki borutca szervezője, valamint 2004 óta az Izsáki Borbarátklub rendezvényeinek