A BOGYÓLÉ ÚJ RUHÁJA

2008-10-03 | pecsiborozo.hu | Szerző: zoranka

Lassan tradicionálisnak is mondható, hogy a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet minden évben címkepályázatot hirdet a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának (PTE MK) hallgatói között a portugieser újbor, mostani nevén Bogyólé arculatának megtervezésére. Az viszont mindig elvárás, hogy címke legyen egy kicsit formabontó. Ott voltunk a díjkiosztón.

A BOGYÓLÉ ÚJ RUHÁJA

A PTE eMKá fedőnevű galériájában október 2-án délután négykor már javában gyülekezik az érdeklődő közönség. Részben pályázók, részben pályatársak. No és a sajtó, a tanárok és egyéb borbarát társaság. A falakon a beérkezett alkotásokat szemlézzük, de a dobogókra még nem helyezték ki a győztes alkotásokat. A várakozás pillanatait némi csevegéssel ütjük el.- A Vylyan mindig is kiemelt feladatának tekintette a művészetek támogatását. A borcímke tervezés pedig olyan speciális területe a vizuális kultúrának, amelynek még nincsenek komoly hagyományai Magyarországon – mondta el a Pécsi Borozónak Iványi Emese.

Ezért is fontos, hogy itt évente meg lehet próbálkozni a címketervezéssel és – habár a szerző személyes véleménye szerint még mindig több a gyenge pályamunka, mint a magával ragadó vagy az igazán polcra termett – minden évben fel lehet fedezni tehetségeket, akikkel érdemes volna foglalkozni, vagy éppen őket foglalkoztatni.

A kiállítást és díjkiosztót Ipacs Szabó István (a Vylyan Pincészet főborásza) és Losonczy István (DLA a Vizuális Művészeti Intézet festőművész tanára) nyitották meg, majd áttértek a díjak átadására. Harmadik helyen Orbán Gergely végzett, a másodikon Hesztera Dóra, valamint az idén 17.000 Vylyan Bogyólé palackon láthatja viszont a munkáját az első helyezett Klárik Balázs, aki emellett ötvenezer forint alkotói díjat és 2 karton Bogyólét kapott munkája elismeréseként.

A Bogyólé címkéje az elvárásoknak megfelelően harsány, nem lehet nem észrevenni a polcon. Mintha kicsit távol-keleti ihletésű volna a felkelő nappal és a bogyónak álcázott ázsiai emberkével/pincérrel. Érdekes munka, valóban a kiállítás legszembetűnőbb darabja volt. A Bogyólét kóstoltuk is, de egynapos állapotában még nem véleményeznénk (egyelőre csak annyi, hogy biztató), bővebben majd ha kipihente magát...

Személyes kedvencünk egy ettől visszafogottabb alkotás lett, Hesztera Dóra egyik nem díjazott munkája, a magunk között csak „sárga címkének” becézett munka. Dóra egyébként tavaly harmadik volt, idén második, jövőre viszont?

A kiállítás 2008. október 12-ig tekinthető meg az eMKá Galériában (Pécs, Damjanich u. 30. 1. emelet), a Vylyan Bogyólé viszont október közepétől remélhetőleg kapható lesz.

Cimkék: Vylyan
KAPCSOLÓDÓ HÍREK
3x3 LITER DUENNIUM 3 JÓ CÉLÉRT A BOGYÓLÉ 2008 CÍMKEPÁLYÁZAT A DUENNIUM A MÚLT, A JELEN ÉS A JÖVŐ KÜLÖNLEGES TALÁLKOZÁSA A VYLYAN LETT AZ ÉV PINCÉSZETE 2008-BAN ADVENTI ARANYSZÜRET A VYLYAN BIRTOKON AZ ÖRDÖGSZÁNTOTTA HEGY MONDÁJA ÉS A VYLYAN CLASSICUS BORCSALÁD BEFEJEZŐDÖTT A JÉGBOR-KOMMANDÓ BEVETÉSE BOGYÓLÉ 2010 BORCÍMKE PÁLYÁZAT BOGYÓLÉ Best of címketárlat nyílik november 10-én Pécsett! BOGYÓLÉ EST ARRIVÉE! BOGYÓLÉ'13 est arrivé! Megérkezett az évjárat első bora! BORBA KÓDOLVA - Bárkód után borkód DEBÜTÁLÓ VYLYAN BOROK Finom borok és színes kulturális kínálat a Vylyan teraszon! FOGD ÉS IDD! - Bogyólé címkepályázat hatodszor GOMBÁS - Megszületett az első Vylyan pinot noir dűlőválogatás! HA VINCE, AKKOR VILLÁNY! Jön a Bogyólé – aki a palack fenekére néz Kicsiben megint nagyok Lánc, lánc, Bogyólánc MIT HOZOTT A VINCE-NAP A VYLYANNÁL? MŰVÉSZI HORDÓK KIÁLLÍTÁSA A VYLYANNÁL Nagy sikerű dűlőjáró-, hordós- és vacsorázó programokkal ünnepelte Szent Vincét a Villányi borvidék Ott a pont. Bogyólé 2015 ÖRDÖGKATLAN csakis ANGYALOKNAK! PALACKBAN AZ ÚJBOROK A VYLYANNÁL TÁNCOLÓ BUBORÉKOK - Balett gyöngyözőborral Vida és Vylyan a felhők alatt és fölött Vince napi hagyományőrző programok a Villányi borvidéken Virtuális kóstoló a Vylyannál! VYLYAN BOGYÓLÉ 2009 VYLYAN BORVACSORA A PIERROT ÉTTEREMBEN VYLYAN ÚJDONSÁGOK Vylyan, avagy az élő legenda

További Hírek

HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
2019-09-14

Megnyitotta kapuit és minden bor és borkészítés iránt érdeklődőt szeretettel vár a Hosszúpályi Bormúzeum! 

Somlói Juhfark Ünnep 2019
Somlói Juhfark Ünnep 2019
2019-09-13

Nagy Sétálókóstoló: a legjobb Juhfark borok egy helyen, egy időben, október 12-én, a somlói Tornai Pincészetben

Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
2019-09-13

Hatodik alkalommal rendezte meg a Lidl Magyarország a Lidl Wine Expo Hungaryt, melyet Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese nyitott meg.

Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
2019-09-13

Az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem kutatói megtalálták az árpának a szárazsággal szembeni ellenállásért felelős génjét. A klímaváltozás fokozódó hatásaitól rettegő mezőgazdászok fellélegezhetnek.

Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
2019-09-13

A szakemberek szerint a jó pálinkához tiszta, érett gyümölcs kell, az alapanyagot jól záródó műanyaghordóban kell érlelni napi figyelem és egyszeri keverés mellett.

Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
2019-09-13

Nemrégiben megjelent egy cikk az egyik magyar hírportálon, amely szerint, ha valaki megkóstolja a francia a Savagnin blanc szőlőből készült bort (nem Sauvignon blanc, ez egy másik fajta), „akkor szó szerint ugyanazt az ízt érzékelheti, mint 900 évvel ezelőtt ugyanott.”

Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
2019-09-13

A balatoni régió jövője nem az, hogy tavaszi és őszi szezonban is erősít, hanem az, ha egész évre alkalmas programokat képes kínálni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Balatoni Kör elnöke, Laposa Bence.

Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
2019-09-12

Az elmúlt hetek meleg időjárása miatt egyes borvidékeken felgyorsult a szőlő érése, de rendben, jó ütemben halad a szüret az országban - mondta az InfoRádióban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Brazsil Dávid. Jó évjárat lehet a 2019-es, kiváló minőségű borok jönnek. Az ár viszont az áthúzódó tavalyi készletek és a nyomott szőlőár ellenére nem csökken.

Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
2019-09-06

Habár a szüret nemcsak régi népszokás, de egyben ünnep is, a változás ezt az eseményt sem kerüli el, hiszen a szüret kezdete az utóbbi években egyre korábbi időpontban köszönt be – mondta köszöntőjében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a XXVII. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok megnyitóünnepségén.

Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
2019-09-06

A minőségi borok értékesítésének támogatására 3,5 milliárd forintos borpromóciós program indítását tervezi az agrártárca - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön a 28. Budapest Borfesztivál megnyitóján.

Programok


Évi Virág - Ajándék»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»