HA VINCE, AKKOR VILLÁNY!

2011-01-25 | wineroads.eu | Szerző: Darin-Séllei Lívia | Fotó: Darin Sándor

Immár négy éve, hogy Kisharsányban felelevenedtek a Vince napi hagyományok, melyek mára új testet öltve több száz embert vonzanak évről-évre Villányba, a „Pincéről-pincére variációk Vincére” program keretében.

HA VINCE, AKKOR VILLÁNY!

Mészáros atya áldást hozó szavaira néhány pillanatig meghitt csend lett a szőlőhegyen.

A hagyományokban pedig az a szép, hogy van bennük valami tradicionális, valami meghitt, valami izgalmas, valami megnyugtató, melyek együttesen jelentenek minőségi garanciát egy jó programhoz. Idén sem kellett csalódnia annak a több száz embernek, akik délelőtt 11.00-től a 19.00-kor kezdődő Vince napi borvacsoráig pincéről-pincére járva keményen dolgoztak Villány 2011-es jó évjáratának érdekében.Kezdve a siklósi Joó Pincénél, mely tényleg jó, de annál sokkal több, nagyszerű! Pici pince, pici présházzal, nagy vendégszeretettel, nagy borral!

Joó Marica a pince háziasszonya egy személyben a birtok szőlésze-borásza, a januári nagy hidegben is a vendégek és az összhang kedvéért „sokac” népviseletben, tutyiban várta a „vincézőket”. Marica meleg fogadtatása és nem mellékesen az üdvözlőitalként kínált pálinkája ugyan átmelegítette az álmos társaságot, mégsem tiltakozott senki a présházban duruzsoló kemence melege ellen, már csak az óriás adagban, saját házi finomságokból kínált reggeli miatt sem. Jó reggelihez pedig ebédidőig, sőt azon túl szólt a nóta! Marica perdül-fordul és leginkább azon izgul, hogy senki, semmiben ne szenvedjen hiányt és valóban, mindenki tökéletesen elégedett. Egyedül talán csak a helyből van hiány, amikor a második vendégturnus is megérkezik és a csapat első fele leszorul a pici pincébe, no de ez sincs senki ellenére, hogyan is lenne, hiszen így még közelebb kerül mindenki a ház specialitásához az olaszrizlinghez! Sok jó ember – pláne ilyen vendégszeretetben – kis helyen is elfér, főleg ha Marica terve szerint kibővül majd a présház és a népi hagyományokat ápoló vendégszobákkal is kiegészül. Van és lesz tehát indok miért visszatérni, hiszen Marica saját kézzel nyújtott rétese még tovább fokozza az Olaszrizling nyújtotta élvezetet!

"Ha Vince, akkor Villány és ha Villány, akkor Vylyan!" Jól eső szavak ezek, mellyel az idén már harmadik alaklommal visszatérő Vince napozó nagykanizsai csapat dicséri a kisharsányi pincészetet! A válasz a miértre egyszerű, mert mindig itt a legjobb a hangulat, mert itt mindig kicsivel többet tanulhatnak a borról, és mert a név kötelez! Debreceni Mónika a Pincészet birtokigazgatója a Vylyan csapat és a Szélkiáltó együttes gyűrűjében köszöntötte és tréfásan figyelmezette a jelen lévőket, hogy jelenlétünk oka nem csupán tréfa és vidámság, Vincét komolyan kell venni! Koncentrált tehát mindenki a marketingestől a szőlészen át a borászig és az összes vendég hangosan kántálva „áldassék a gazdának a neve…” vonult a szőlősorok között várakozó kalocsai küldötthöz. Mészáros atya áldást hozó szavaira néhány pillanatig meghitt csend lett a szőlőhegyen. Mindenki elgondolkodott, hogy a kezek között szorongatott bor nevű nedű miből és miért lesz. Aki már járt a Vylyannal Vince napon az tudja, hogy bizony a minőséghez itt mindenki hozzájárulhat . Ki-ki tehát Balogh Kornél szőlész vezetésével Vince vessző metszéssel, megint mások pedig a bekapáláskor a szőlősorok közé rejtett palackok megkeresésével igyekeztek megalapozni a 2011-es jó évjáratot! 10 palacknyi tőkére locsolt óbor és 10 jókívánság után sárosan, ám ettől boldogan – hiszen ha fényes, akkor olvad, ha olvad akkor csordul és ha csordul, akkor tele lesz a pince – folytatódott az öt boros Vince napi borkóstoló a Magyar Költészet napjára összeválogatott Szélkiáltós dalokkal a szőlőfeldolgozóban, a Tenkes csárda borkorcsolyáival kísérve.

Évről - évre nő a létszáma, így évről-évre nagyobb helyet kíván a villányi Vince nap érdeklődő közönség. Így lehet, hogy a tradicionális nagyharsányi Gere Tamás & Zsolt pincéből idén kiszorultak a látogatók. Gere Zsolt talán most örült igazán, hogy elkészült a nagy szüreti munkálatokkal egy időben a feldolgozó üzem, ahol kényelmesen elfért minden érdeklődő. Gere Tamás és Zsolt friss borai, ha nem is friss és üde, de mindenképp piros pozsgás emberekre találtak, akiknek még így a nap végén is volt kedvük és kitartásuk a Vince napi játékokhoz és kaphatók voltak egy hordó gurításra is!

A testileg – lelkileg kimerült csapatot ezek után már csak a borvacsora gondolata éltette a Blum Pincében, illetve a Crocus Gere Borhotelben. Egészen pontosan a Mandula étteremben, ahol tökéletes összhangban kelt életre a tányérokon a tradicionális és a trend. Ahol a bor minden ízében társra talál a vacsora legelemibb részletével és ott, ahol nem tudjuk eldönteni, hogy mi nyújt nagyobb élvezetet a látvány, vagy az ízek harmóniája. Ez az a hely, ahol a Gere család együtt költi el a vacsorát a vendégeivel és ez az a pont, ahol tudjuk, hogy jövőre jubilálva is itt töltjük az V. Vince napot, mert ez már nálunk is hagyomány! Jövőre is valami tradícionálisat, valami meghittséggel, valami izgalommal és minden bizonnyal valami megnyugtató érzéssel fog eltölteni bennünket! Csak ne felejtsünk el időben jelentkezni!

Fotók és videók a Facebook oldalunkon!

Cimkék: Vylyan, Joó Pince, Gere Tamás & Zsolt, Blum Pince,Crocus Gere Borhotel
KAPCSOLÓDÓ HÍREK
3x3 LITER DUENNIUM 3 JÓ CÉLÉRT A BOGYÓLÉ 2008 CÍMKEPÁLYÁZAT A BOGYÓLÉ ÚJ RUHÁJA A DUENNIUM A MÚLT, A JELEN ÉS A JÖVŐ KÜLÖNLEGES TALÁLKOZÁSA A VYLYAN LETT AZ ÉV PINCÉSZETE 2008-BAN ADVENTI ARANYSZÜRET A VYLYAN BIRTOKON AZ ÖRDÖGSZÁNTOTTA HEGY MONDÁJA ÉS A VYLYAN CLASSICUS BORCSALÁD BEFEJEZŐDÖTT A JÉGBOR-KOMMANDÓ BEVETÉSE BOGYÓLÉ 2010 BORCÍMKE PÁLYÁZAT BOGYÓLÉ Best of címketárlat nyílik november 10-én Pécsett! BOGYÓLÉ EST ARRIVÉE! BOGYÓLÉ'13 est arrivé! Megérkezett az évjárat első bora! BORBA KÓDOLVA - Bárkód után borkód DEBÜTÁLÓ VYLYAN BOROK Finom borok és színes kulturális kínálat a Vylyan teraszon! FOGD ÉS IDD! - Bogyólé címkepályázat hatodszor GOMBÁS - Megszületett az első Vylyan pinot noir dűlőválogatás! Jön a Bogyólé – aki a palack fenekére néz Kicsiben megint nagyok Lánc, lánc, Bogyólánc MIT HOZOTT A VINCE-NAP A VYLYANNÁL? MŰVÉSZI HORDÓK KIÁLLÍTÁSA A VYLYANNÁL Nagy sikerű dűlőjáró-, hordós- és vacsorázó programokkal ünnepelte Szent Vincét a Villányi borvidék Ott a pont. Bogyólé 2015 ÖRDÖGKATLAN csakis ANGYALOKNAK! PALACKBAN AZ ÚJBOROK A VYLYANNÁL TÁNCOLÓ BUBORÉKOK - Balett gyöngyözőborral Vida és Vylyan a felhők alatt és fölött Vince napi hagyományőrző programok a Villányi borvidéken Virtuális kóstoló a Vylyannál! VYLYAN BOGYÓLÉ 2009 VYLYAN BORVACSORA A PIERROT ÉTTEREMBEN VYLYAN ÚJDONSÁGOK Vylyan, avagy az élő legenda

További Hírek

Két balatoni bor, egy Olaszrizling és Cabernet Franc lettek  a XIII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!
Két balatoni bor, egy Olaszrizling és Cabernet Franc lettek a XIII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!
2019-04-17

A Hortobágyon tizenharmadik alkalommal rendezték meg az Országos és Nemzetközi Bio Borversenyt, amelyet a Debreceni Borbarátok Társasága Egyesület szervezett és a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Ökogazdálkodók Szövetsége (MÖSZ), a Biokontroll Hungaria Nonprofit kft,  Hortobágy Község Önkormányzata, az Ökotúra Vendégház és a Debreceni Borozó című újság támogatott. Magyarország egyetlen bio borversenyén kizárólag az akkreditált ellenőrző, tanúsító szervezet által igazolt bio minősítésű termékekkel lehetett részt venni. 

Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!
Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!
2019-04-17

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik: a rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is. 

Jó helyek a Dél-Balatonon
Jó helyek a Dél-Balatonon
2019-04-16

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

KI LESZ A BORÁSZOK BARÁTJA?
KI LESZ A BORÁSZOK BARÁTJA?
2019-04-11

A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. Lássuk az idei Barátokat, akik a díj várományosai!

Jön az első Winelovers Champagne Week
Jön az első Winelovers Champagne Week
2019-04-11

Húsvét hétfőn egy igazi frissítő újdonság veszi kezdetét, a borimádók legnagyobb örömére. Az italvilág Ferrarija, a champagne mutatkozik be többféle formában az elegancia, a luxus és a kuriózumok kedvelőinek – mert a champagne ma már igazi életérzés.

Pezsgőkonferencia - Gondolatok a buborék körül a pezsgővilág hazai és nemzetközi nagyjaival!
Pezsgőkonferencia - Gondolatok a buborék körül a pezsgővilág hazai és nemzetközi nagyjaival!
2019-04-10

Május 30-án a hazai és nemzetközi pezsgővilág nagyjai gyűlnek össze, hogy bemutatkozzanak és szakmai vitát folytassanak egy önálló konferencián.

VIII. Gere Jazz – funky Villányban
VIII. Gere Jazz – funky Villányban
2019-04-10

A nyolcadik Gere Jazz idén nyáron a stílus egyik legvidámabb és legfesztelenebb irányzatával, a funkyval várja a látogatókat. A villányi Gere Attila Pincészetnél június 14-15-én a koncertek mellett a többi főszerepet ismét a borok és a gasztronómia játsszák.

Új logót kapott a magyar bor
Új logót kapott a magyar bor
2019-04-08

A Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai szervezetekkel együttműködésben létrehozta a magyar bor új márkakoncepcióját. Mostantól az egységes márkakoncepció részeként új logó, szlogen és üzenetrendszer támogatja a magyar borok kommunikációját belföldön és a világpiacon.

A külföldön eladott magyar borok negyedét a Lidl adta
A külföldön eladott magyar borok negyedét a Lidl adta
2019-04-05

Egy év alatt 20 milliónál is több palackot adott el az áruházlánc.

Villány mosolygós arca - Bemutatkozott a REDy új évjárata
Villány mosolygós arca - Bemutatkozott a REDy új évjárata
2019-04-05

A Villányi borvidék tavaly elindított, fiatalos, könnyed, mosolygós közösségi bora már az első évjáratával meghódította a fogyasztókat, a legtöbb pincénél hónapokkal ezelőtt elfogytak az első évben kihozott készletek. Nem kell azonban tovább várni a REDykre, hiszen április 4-én a budapesti Doblóban elstartolt a 2018-as évjárat.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok


Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»