HA VINCE, AKKOR VILLÁNY!

2011-01-25 | wineroads.eu | Szerző: Darin-Séllei Lívia | Fotó: Darin Sándor

Immár négy éve, hogy Kisharsányban felelevenedtek a Vince napi hagyományok, melyek mára új testet öltve több száz embert vonzanak évről-évre Villányba, a „Pincéről-pincére variációk Vincére” program keretében.

HA VINCE, AKKOR VILLÁNY!

Mészáros atya áldást hozó szavaira néhány pillanatig meghitt csend lett a szőlőhegyen.

A hagyományokban pedig az a szép, hogy van bennük valami tradicionális, valami meghitt, valami izgalmas, valami megnyugtató, melyek együttesen jelentenek minőségi garanciát egy jó programhoz. Idén sem kellett csalódnia annak a több száz embernek, akik délelőtt 11.00-től a 19.00-kor kezdődő Vince napi borvacsoráig pincéről-pincére járva keményen dolgoztak Villány 2011-es jó évjáratának érdekében.Kezdve a siklósi Joó Pincénél, mely tényleg jó, de annál sokkal több, nagyszerű! Pici pince, pici présházzal, nagy vendégszeretettel, nagy borral!

Joó Marica a pince háziasszonya egy személyben a birtok szőlésze-borásza, a januári nagy hidegben is a vendégek és az összhang kedvéért „sokac” népviseletben, tutyiban várta a „vincézőket”. Marica meleg fogadtatása és nem mellékesen az üdvözlőitalként kínált pálinkája ugyan átmelegítette az álmos társaságot, mégsem tiltakozott senki a présházban duruzsoló kemence melege ellen, már csak az óriás adagban, saját házi finomságokból kínált reggeli miatt sem. Jó reggelihez pedig ebédidőig, sőt azon túl szólt a nóta! Marica perdül-fordul és leginkább azon izgul, hogy senki, semmiben ne szenvedjen hiányt és valóban, mindenki tökéletesen elégedett. Egyedül talán csak a helyből van hiány, amikor a második vendégturnus is megérkezik és a csapat első fele leszorul a pici pincébe, no de ez sincs senki ellenére, hogyan is lenne, hiszen így még közelebb kerül mindenki a ház specialitásához az olaszrizlinghez! Sok jó ember – pláne ilyen vendégszeretetben – kis helyen is elfér, főleg ha Marica terve szerint kibővül majd a présház és a népi hagyományokat ápoló vendégszobákkal is kiegészül. Van és lesz tehát indok miért visszatérni, hiszen Marica saját kézzel nyújtott rétese még tovább fokozza az Olaszrizling nyújtotta élvezetet!

"Ha Vince, akkor Villány és ha Villány, akkor Vylyan!" Jól eső szavak ezek, mellyel az idén már harmadik alaklommal visszatérő Vince napozó nagykanizsai csapat dicséri a kisharsányi pincészetet! A válasz a miértre egyszerű, mert mindig itt a legjobb a hangulat, mert itt mindig kicsivel többet tanulhatnak a borról, és mert a név kötelez! Debreceni Mónika a Pincészet birtokigazgatója a Vylyan csapat és a Szélkiáltó együttes gyűrűjében köszöntötte és tréfásan figyelmezette a jelen lévőket, hogy jelenlétünk oka nem csupán tréfa és vidámság, Vincét komolyan kell venni! Koncentrált tehát mindenki a marketingestől a szőlészen át a borászig és az összes vendég hangosan kántálva „áldassék a gazdának a neve…” vonult a szőlősorok között várakozó kalocsai küldötthöz. Mészáros atya áldást hozó szavaira néhány pillanatig meghitt csend lett a szőlőhegyen. Mindenki elgondolkodott, hogy a kezek között szorongatott bor nevű nedű miből és miért lesz. Aki már járt a Vylyannal Vince napon az tudja, hogy bizony a minőséghez itt mindenki hozzájárulhat . Ki-ki tehát Balogh Kornél szőlész vezetésével Vince vessző metszéssel, megint mások pedig a bekapáláskor a szőlősorok közé rejtett palackok megkeresésével igyekeztek megalapozni a 2011-es jó évjáratot! 10 palacknyi tőkére locsolt óbor és 10 jókívánság után sárosan, ám ettől boldogan – hiszen ha fényes, akkor olvad, ha olvad akkor csordul és ha csordul, akkor tele lesz a pince – folytatódott az öt boros Vince napi borkóstoló a Magyar Költészet napjára összeválogatott Szélkiáltós dalokkal a szőlőfeldolgozóban, a Tenkes csárda borkorcsolyáival kísérve.

Évről - évre nő a létszáma, így évről-évre nagyobb helyet kíván a villányi Vince nap érdeklődő közönség. Így lehet, hogy a tradicionális nagyharsányi Gere Tamás & Zsolt pincéből idén kiszorultak a látogatók. Gere Zsolt talán most örült igazán, hogy elkészült a nagy szüreti munkálatokkal egy időben a feldolgozó üzem, ahol kényelmesen elfért minden érdeklődő. Gere Tamás és Zsolt friss borai, ha nem is friss és üde, de mindenképp piros pozsgás emberekre találtak, akiknek még így a nap végén is volt kedvük és kitartásuk a Vince napi játékokhoz és kaphatók voltak egy hordó gurításra is!

A testileg – lelkileg kimerült csapatot ezek után már csak a borvacsora gondolata éltette a Blum Pincében, illetve a Crocus Gere Borhotelben. Egészen pontosan a Mandula étteremben, ahol tökéletes összhangban kelt életre a tányérokon a tradicionális és a trend. Ahol a bor minden ízében társra talál a vacsora legelemibb részletével és ott, ahol nem tudjuk eldönteni, hogy mi nyújt nagyobb élvezetet a látvány, vagy az ízek harmóniája. Ez az a hely, ahol a Gere család együtt költi el a vacsorát a vendégeivel és ez az a pont, ahol tudjuk, hogy jövőre jubilálva is itt töltjük az V. Vince napot, mert ez már nálunk is hagyomány! Jövőre is valami tradícionálisat, valami meghittséggel, valami izgalommal és minden bizonnyal valami megnyugtató érzéssel fog eltölteni bennünket! Csak ne felejtsünk el időben jelentkezni!

Fotók és videók a Facebook oldalunkon!

Cimkék: Vylyan, Joó Pince, Gere Tamás & Zsolt, Blum Pince,Crocus Gere Borhotel
KAPCSOLÓDÓ HÍREK
3x3 LITER DUENNIUM 3 JÓ CÉLÉRT A BOGYÓLÉ 2008 CÍMKEPÁLYÁZAT A BOGYÓLÉ ÚJ RUHÁJA A DUENNIUM A MÚLT, A JELEN ÉS A JÖVŐ KÜLÖNLEGES TALÁLKOZÁSA A VYLYAN LETT AZ ÉV PINCÉSZETE 2008-BAN ADVENTI ARANYSZÜRET A VYLYAN BIRTOKON AZ ÖRDÖGSZÁNTOTTA HEGY MONDÁJA ÉS A VYLYAN CLASSICUS BORCSALÁD BEFEJEZŐDÖTT A JÉGBOR-KOMMANDÓ BEVETÉSE BOGYÓLÉ 2010 BORCÍMKE PÁLYÁZAT BOGYÓLÉ Best of címketárlat nyílik november 10-én Pécsett! BOGYÓLÉ EST ARRIVÉE! BOGYÓLÉ'13 est arrivé! Megérkezett az évjárat első bora! BORBA KÓDOLVA - Bárkód után borkód DEBÜTÁLÓ VYLYAN BOROK Finom borok és színes kulturális kínálat a Vylyan teraszon! FOGD ÉS IDD! - Bogyólé címkepályázat hatodszor GOMBÁS - Megszületett az első Vylyan pinot noir dűlőválogatás! Jön a Bogyólé – aki a palack fenekére néz Kicsiben megint nagyok Lánc, lánc, Bogyólánc MIT HOZOTT A VINCE-NAP A VYLYANNÁL? MŰVÉSZI HORDÓK KIÁLLÍTÁSA A VYLYANNÁL Nagy sikerű dűlőjáró-, hordós- és vacsorázó programokkal ünnepelte Szent Vincét a Villányi borvidék Ott a pont. Bogyólé 2015 ÖRDÖGKATLAN csakis ANGYALOKNAK! PALACKBAN AZ ÚJBOROK A VYLYANNÁL TÁNCOLÓ BUBORÉKOK - Balett gyöngyözőborral Vida és Vylyan a felhők alatt és fölött Vince napi hagyományőrző programok a Villányi borvidéken Virtuális kóstoló a Vylyannál! VYLYAN BOGYÓLÉ 2009 VYLYAN BORVACSORA A PIERROT ÉTTEREMBEN VYLYAN ÚJDONSÁGOK Vylyan, avagy az élő legenda

További Hírek

HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
2019-09-14

Megnyitotta kapuit és minden bor és borkészítés iránt érdeklődőt szeretettel vár a Hosszúpályi Bormúzeum! 

Somlói Juhfark Ünnep 2019
Somlói Juhfark Ünnep 2019
2019-09-13

Nagy Sétálókóstoló: a legjobb Juhfark borok egy helyen, egy időben, október 12-én, a somlói Tornai Pincészetben

Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
2019-09-13

Hatodik alkalommal rendezte meg a Lidl Magyarország a Lidl Wine Expo Hungaryt, melyet Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese nyitott meg.

Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
2019-09-13

Az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem kutatói megtalálták az árpának a szárazsággal szembeni ellenállásért felelős génjét. A klímaváltozás fokozódó hatásaitól rettegő mezőgazdászok fellélegezhetnek.

Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
2019-09-13

A szakemberek szerint a jó pálinkához tiszta, érett gyümölcs kell, az alapanyagot jól záródó műanyaghordóban kell érlelni napi figyelem és egyszeri keverés mellett.

Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
2019-09-13

Nemrégiben megjelent egy cikk az egyik magyar hírportálon, amely szerint, ha valaki megkóstolja a francia a Savagnin blanc szőlőből készült bort (nem Sauvignon blanc, ez egy másik fajta), „akkor szó szerint ugyanazt az ízt érzékelheti, mint 900 évvel ezelőtt ugyanott.”

Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
2019-09-13

A balatoni régió jövője nem az, hogy tavaszi és őszi szezonban is erősít, hanem az, ha egész évre alkalmas programokat képes kínálni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Balatoni Kör elnöke, Laposa Bence.

Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
2019-09-12

Az elmúlt hetek meleg időjárása miatt egyes borvidékeken felgyorsult a szőlő érése, de rendben, jó ütemben halad a szüret az országban - mondta az InfoRádióban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Brazsil Dávid. Jó évjárat lehet a 2019-es, kiváló minőségű borok jönnek. Az ár viszont az áthúzódó tavalyi készletek és a nyomott szőlőár ellenére nem csökken.

Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
2019-09-06

Habár a szüret nemcsak régi népszokás, de egyben ünnep is, a változás ezt az eseményt sem kerüli el, hiszen a szüret kezdete az utóbbi években egyre korábbi időpontban köszönt be – mondta köszöntőjében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a XXVII. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok megnyitóünnepségén.

Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
2019-09-06

A minőségi borok értékesítésének támogatására 3,5 milliárd forintos borpromóciós program indítását tervezi az agrártárca - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön a 28. Budapest Borfesztivál megnyitóján.

Programok


Évi Virág - Ajándék»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»