HA VINCE, AKKOR VILLÁNY!

2011-01-25 | wineroads.eu | Szerző: Darin-Séllei Lívia | Fotó: Darin Sándor

Immár négy éve, hogy Kisharsányban felelevenedtek a Vince napi hagyományok, melyek mára új testet öltve több száz embert vonzanak évről-évre Villányba, a „Pincéről-pincére variációk Vincére” program keretében.

HA VINCE, AKKOR VILLÁNY!

Mészáros atya áldást hozó szavaira néhány pillanatig meghitt csend lett a szőlőhegyen.

A hagyományokban pedig az a szép, hogy van bennük valami tradicionális, valami meghitt, valami izgalmas, valami megnyugtató, melyek együttesen jelentenek minőségi garanciát egy jó programhoz. Idén sem kellett csalódnia annak a több száz embernek, akik délelőtt 11.00-től a 19.00-kor kezdődő Vince napi borvacsoráig pincéről-pincére járva keményen dolgoztak Villány 2011-es jó évjáratának érdekében.Kezdve a siklósi Joó Pincénél, mely tényleg jó, de annál sokkal több, nagyszerű! Pici pince, pici présházzal, nagy vendégszeretettel, nagy borral!

Joó Marica a pince háziasszonya egy személyben a birtok szőlésze-borásza, a januári nagy hidegben is a vendégek és az összhang kedvéért „sokac” népviseletben, tutyiban várta a „vincézőket”. Marica meleg fogadtatása és nem mellékesen az üdvözlőitalként kínált pálinkája ugyan átmelegítette az álmos társaságot, mégsem tiltakozott senki a présházban duruzsoló kemence melege ellen, már csak az óriás adagban, saját házi finomságokból kínált reggeli miatt sem. Jó reggelihez pedig ebédidőig, sőt azon túl szólt a nóta! Marica perdül-fordul és leginkább azon izgul, hogy senki, semmiben ne szenvedjen hiányt és valóban, mindenki tökéletesen elégedett. Egyedül talán csak a helyből van hiány, amikor a második vendégturnus is megérkezik és a csapat első fele leszorul a pici pincébe, no de ez sincs senki ellenére, hogyan is lenne, hiszen így még közelebb kerül mindenki a ház specialitásához az olaszrizlinghez! Sok jó ember – pláne ilyen vendégszeretetben – kis helyen is elfér, főleg ha Marica terve szerint kibővül majd a présház és a népi hagyományokat ápoló vendégszobákkal is kiegészül. Van és lesz tehát indok miért visszatérni, hiszen Marica saját kézzel nyújtott rétese még tovább fokozza az Olaszrizling nyújtotta élvezetet!

"Ha Vince, akkor Villány és ha Villány, akkor Vylyan!" Jól eső szavak ezek, mellyel az idén már harmadik alaklommal visszatérő Vince napozó nagykanizsai csapat dicséri a kisharsányi pincészetet! A válasz a miértre egyszerű, mert mindig itt a legjobb a hangulat, mert itt mindig kicsivel többet tanulhatnak a borról, és mert a név kötelez! Debreceni Mónika a Pincészet birtokigazgatója a Vylyan csapat és a Szélkiáltó együttes gyűrűjében köszöntötte és tréfásan figyelmezette a jelen lévőket, hogy jelenlétünk oka nem csupán tréfa és vidámság, Vincét komolyan kell venni! Koncentrált tehát mindenki a marketingestől a szőlészen át a borászig és az összes vendég hangosan kántálva „áldassék a gazdának a neve…” vonult a szőlősorok között várakozó kalocsai küldötthöz. Mészáros atya áldást hozó szavaira néhány pillanatig meghitt csend lett a szőlőhegyen. Mindenki elgondolkodott, hogy a kezek között szorongatott bor nevű nedű miből és miért lesz. Aki már járt a Vylyannal Vince napon az tudja, hogy bizony a minőséghez itt mindenki hozzájárulhat . Ki-ki tehát Balogh Kornél szőlész vezetésével Vince vessző metszéssel, megint mások pedig a bekapáláskor a szőlősorok közé rejtett palackok megkeresésével igyekeztek megalapozni a 2011-es jó évjáratot! 10 palacknyi tőkére locsolt óbor és 10 jókívánság után sárosan, ám ettől boldogan – hiszen ha fényes, akkor olvad, ha olvad akkor csordul és ha csordul, akkor tele lesz a pince – folytatódott az öt boros Vince napi borkóstoló a Magyar Költészet napjára összeválogatott Szélkiáltós dalokkal a szőlőfeldolgozóban, a Tenkes csárda borkorcsolyáival kísérve.

Évről - évre nő a létszáma, így évről-évre nagyobb helyet kíván a villányi Vince nap érdeklődő közönség. Így lehet, hogy a tradicionális nagyharsányi Gere Tamás & Zsolt pincéből idén kiszorultak a látogatók. Gere Zsolt talán most örült igazán, hogy elkészült a nagy szüreti munkálatokkal egy időben a feldolgozó üzem, ahol kényelmesen elfért minden érdeklődő. Gere Tamás és Zsolt friss borai, ha nem is friss és üde, de mindenképp piros pozsgás emberekre találtak, akiknek még így a nap végén is volt kedvük és kitartásuk a Vince napi játékokhoz és kaphatók voltak egy hordó gurításra is!

A testileg – lelkileg kimerült csapatot ezek után már csak a borvacsora gondolata éltette a Blum Pincében, illetve a Crocus Gere Borhotelben. Egészen pontosan a Mandula étteremben, ahol tökéletes összhangban kelt életre a tányérokon a tradicionális és a trend. Ahol a bor minden ízében társra talál a vacsora legelemibb részletével és ott, ahol nem tudjuk eldönteni, hogy mi nyújt nagyobb élvezetet a látvány, vagy az ízek harmóniája. Ez az a hely, ahol a Gere család együtt költi el a vacsorát a vendégeivel és ez az a pont, ahol tudjuk, hogy jövőre jubilálva is itt töltjük az V. Vince napot, mert ez már nálunk is hagyomány! Jövőre is valami tradícionálisat, valami meghittséggel, valami izgalommal és minden bizonnyal valami megnyugtató érzéssel fog eltölteni bennünket! Csak ne felejtsünk el időben jelentkezni!

Fotók és videók a Facebook oldalunkon!

Cimkék: Vylyan, Joó Pince, Gere Tamás & Zsolt, Blum Pince,Crocus Gere Borhotel
KAPCSOLÓDÓ HÍREK
3x3 LITER DUENNIUM 3 JÓ CÉLÉRT A BOGYÓLÉ 2008 CÍMKEPÁLYÁZAT A BOGYÓLÉ ÚJ RUHÁJA A DUENNIUM A MÚLT, A JELEN ÉS A JÖVŐ KÜLÖNLEGES TALÁLKOZÁSA A VYLYAN LETT AZ ÉV PINCÉSZETE 2008-BAN ADVENTI ARANYSZÜRET A VYLYAN BIRTOKON AZ ÖRDÖGSZÁNTOTTA HEGY MONDÁJA ÉS A VYLYAN CLASSICUS BORCSALÁD BEFEJEZŐDÖTT A JÉGBOR-KOMMANDÓ BEVETÉSE BOGYÓLÉ 2010 BORCÍMKE PÁLYÁZAT BOGYÓLÉ Best of címketárlat nyílik november 10-én Pécsett! BOGYÓLÉ EST ARRIVÉE! BOGYÓLÉ'13 est arrivé! Megérkezett az évjárat első bora! BORBA KÓDOLVA - Bárkód után borkód DEBÜTÁLÓ VYLYAN BOROK Finom borok és színes kulturális kínálat a Vylyan teraszon! FOGD ÉS IDD! - Bogyólé címkepályázat hatodszor GOMBÁS - Megszületett az első Vylyan pinot noir dűlőválogatás! Jön a Bogyólé – aki a palack fenekére néz Kicsiben megint nagyok Lánc, lánc, Bogyólánc MIT HOZOTT A VINCE-NAP A VYLYANNÁL? MŰVÉSZI HORDÓK KIÁLLÍTÁSA A VYLYANNÁL Nagy sikerű dűlőjáró-, hordós- és vacsorázó programokkal ünnepelte Szent Vincét a Villányi borvidék Ott a pont. Bogyólé 2015 ÖRDÖGKATLAN csakis ANGYALOKNAK! PALACKBAN AZ ÚJBOROK A VYLYANNÁL TÁNCOLÓ BUBORÉKOK - Balett gyöngyözőborral Vida és Vylyan a felhők alatt és fölött Vince napi hagyományőrző programok a Villányi borvidéken Virtuális kóstoló a Vylyannál! VYLYAN BOGYÓLÉ 2009 VYLYAN BORVACSORA A PIERROT ÉTTEREMBEN VYLYAN ÚJDONSÁGOK Vylyan, avagy az élő legenda

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok