A DUENNIUM A MÚLT, A JELEN ÉS A JÖVŐ KÜLÖNLEGES TALÁLKOZÁSA

2010-04-30 | vylyan.hu | Szerző: Iványi Emese

A Vylyan Pincészet csúcsbora, amely kizárólag nagy évjáratokban készül a legszebb hordós tételek szigorú válogatásával.

A DUENNIUM A MÚLT, A JELEN ÉS A JÖVŐ KÜLÖNLEGES TALÁLKOZÁSA

Hosszan beszélhetnénk a legjobb alapanyag fontosságáról, a dűlők fekvéséről, a visszafogott termésmennyiségről, a legjobb hordók kiválasztásáról, a jó szívvel végzett munkáról - mert a borkészítés titka valóban a részletekben rejlik.De mitől különleges igazán a Duennium?

Ahogyan Ipacs Szabó István főborász jellemezte, „a Duennium kizárólag nagy évjáratokban készül, legszebb hordós tételeinkből. E borral akkor lépünk piacra, amikor az a hosszú palackos érlelést követően teljes eleganciájában mutatkozik meg, mint a komplexitás, a mélység és az egyensúly megbonthatatlan egysége.”

Tehát nem csak a tökéletes élvezet jövőbeli reményét nyújtja, hanem azt a harmóniát, amelyet csak egy koncentrált bor hosszú palackos érlelése eredményezhet.

DUENNIUM 2006 hordóválogatás
A Duenniumok hatodik évjárata, elődeinek méltó folytatásaként, 2006 legszebb boraiból - Merlot, Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon fajtákból – készült. A 18 hónapos érlelés során kiválogatták a legszebb hordókat, s e tételeket házasították.

Érett, összeforrott, mély világ. A fajták közül egyik sem akar kitűnni, szép érett egységet alkotnak. Szerkezete jó tartású, határozott, egyensúlyos: aktív tannin, szép vitális savak, bársonyos textúra jellemzik.

Illata széles, intenzív és komplex, a kandírozott gyümölcsök (sötét bogyósok), a csillagánizs, a cédrus, a fahéj, s a szegfűszeg jegyeivel.

A szájban markáns és komoly, emellett áradó, lédús gyümölcsös. Gazdag ízvilágát a karamell, a dohány, s a krémes étcsokoládé hab kísérőjegyei díszítik, lecsengése nagyon hosszú, … a pillanat meghosszabbítása.

Borfajták: Merlot 40 %, Cabernet Franc 33%, Cabernet Sauvignon 27%

Évjárat - 2006: Megkésett tavasz, változékony nyár után gyönyörű ősz következett kiegyenlített időjárással. Ilyen egységesen szép, koncentrált, hosszú életet jósló, elegáns és egyensúlyos évjárat még nem került ki a kezeink alól.

Borkészítés - Érlelés
A Duenniumok hatodik évjáratát, elődeinek méltó folytatásaként, 2006 legszebb boraiból –
Merlot, Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon fajtákból - készítettük.
2006 koncentrált, tartalmas, érett évjárat volt, ennek megfelelően erőteljes és hosszú erjesztést alkalmaztunk: 26-35 nap héjon tartás, többszöri teljes átfejtéssel (delestage).
Az almasav bontása és az érlelés barrique hordókban történt. Hordók: 225 literes zempléni és mecseki tölgyből készültek, koruk: 50 % új, 50% 1 éves.
A 18 hónapos érlelés során kiválogattuk a fajtákon belül a borok legjavát, s e legszebb hordós tételeket házasítottuk.

Palackozva 2008. júniusában, azóta palackban fejlődik.

Új címke, ősi szimbolika
A válogatás boraink megjelenéséhez (PILLANGÓ és MANDOLÁS dűlő-válogatások) alakítottuk a DUENNIUM új ruháját, megtartva az örökkévalóságot szimbolizáló páfrányfenyő (Ginkgo biloba) jelét.
Levele az örökkévalóságot szimbolizálja.

A fa arról híres, hogy mindent túlél - egy híres példa mutatta, hogy még a hirosimai atomtámadást is. A ginkgó különleges faj a mai növényvilágban, rendjének egyetlen élő képviselője. Annyira elüt a ma élő összes növénytől, hogy egyikkel sem hozható közelebbi rokonságba. Szent fának tartják Kelet-Ázsiában, s már évszázadok óta költőket, illusztrátorokat, festőket ihlet meg a különös fa.
…Ahogyan bennünket is, ezért álmodtuk a ginkgo levelét e különleges borunk címkéjére.
A névadás története

Duennium borunkat a 2000. év Milleniumára alkottuk, az évezredforduló utolsó három évjáratával (’97, ’98, ’99) indultunk.

A szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskola professzorát kérdeztük meg annak idején, hogyan fogja nevezni a Pápa hivatalosan az új Millenniumot. Erre ő azonnal a Duennium nevet vágta rá. Örültünk a névnek, rögvest le is védettük. Majd a professzor néhány nap múlva ránk telefonált, hogy mi is lesz valójában a Millennium hivatalos megnevezése: ’Bis Duo Millecentenarium’, amely hosszúsága miatt a mi céljainkra teljesen alkalmatlan volt.

Hosszas tanakodás után úgy döntöttünk, hogy megtartjuk a jól csengő DUENNIUM nevet!

Cimkék: Vylyan

További Hírek

Két balatoni bor, egy Olaszrizling és Cabernet Franc lettek  a XIII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!
Két balatoni bor, egy Olaszrizling és Cabernet Franc lettek a XIII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!
2019-04-17

A Hortobágyon tizenharmadik alkalommal rendezték meg az Országos és Nemzetközi Bio Borversenyt, amelyet a Debreceni Borbarátok Társasága Egyesület szervezett és a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Ökogazdálkodók Szövetsége (MÖSZ), a Biokontroll Hungaria Nonprofit kft,  Hortobágy Község Önkormányzata, az Ökotúra Vendégház és a Debreceni Borozó című újság támogatott. Magyarország egyetlen bio borversenyén kizárólag az akkreditált ellenőrző, tanúsító szervezet által igazolt bio minősítésű termékekkel lehetett részt venni. 

Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!
Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!
2019-04-17

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik: a rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is. 

Jó helyek a Dél-Balatonon
Jó helyek a Dél-Balatonon
2019-04-16

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

KI LESZ A BORÁSZOK BARÁTJA?
KI LESZ A BORÁSZOK BARÁTJA?
2019-04-11

A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. Lássuk az idei Barátokat, akik a díj várományosai!

Jön az első Winelovers Champagne Week
Jön az első Winelovers Champagne Week
2019-04-11

Húsvét hétfőn egy igazi frissítő újdonság veszi kezdetét, a borimádók legnagyobb örömére. Az italvilág Ferrarija, a champagne mutatkozik be többféle formában az elegancia, a luxus és a kuriózumok kedvelőinek – mert a champagne ma már igazi életérzés.

Pezsgőkonferencia - Gondolatok a buborék körül a pezsgővilág hazai és nemzetközi nagyjaival!
Pezsgőkonferencia - Gondolatok a buborék körül a pezsgővilág hazai és nemzetközi nagyjaival!
2019-04-10

Május 30-án a hazai és nemzetközi pezsgővilág nagyjai gyűlnek össze, hogy bemutatkozzanak és szakmai vitát folytassanak egy önálló konferencián.

VIII. Gere Jazz – funky Villányban
VIII. Gere Jazz – funky Villányban
2019-04-10

A nyolcadik Gere Jazz idén nyáron a stílus egyik legvidámabb és legfesztelenebb irányzatával, a funkyval várja a látogatókat. A villányi Gere Attila Pincészetnél június 14-15-én a koncertek mellett a többi főszerepet ismét a borok és a gasztronómia játsszák.

Új logót kapott a magyar bor
Új logót kapott a magyar bor
2019-04-08

A Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai szervezetekkel együttműködésben létrehozta a magyar bor új márkakoncepcióját. Mostantól az egységes márkakoncepció részeként új logó, szlogen és üzenetrendszer támogatja a magyar borok kommunikációját belföldön és a világpiacon.

A külföldön eladott magyar borok negyedét a Lidl adta
A külföldön eladott magyar borok negyedét a Lidl adta
2019-04-05

Egy év alatt 20 milliónál is több palackot adott el az áruházlánc.

Villány mosolygós arca - Bemutatkozott a REDy új évjárata
Villány mosolygós arca - Bemutatkozott a REDy új évjárata
2019-04-05

A Villányi borvidék tavaly elindított, fiatalos, könnyed, mosolygós közösségi bora már az első évjáratával meghódította a fogyasztókat, a legtöbb pincénél hónapokkal ezelőtt elfogytak az első évben kihozott készletek. Nem kell azonban tovább várni a REDykre, hiszen április 4-én a budapesti Doblóban elstartolt a 2018-as évjárat.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok


Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»