A DUENNIUM A MÚLT, A JELEN ÉS A JÖVŐ KÜLÖNLEGES TALÁLKOZÁSA

2010-04-30 | vylyan.hu | Szerző: Iványi Emese

A Vylyan Pincészet csúcsbora, amely kizárólag nagy évjáratokban készül a legszebb hordós tételek szigorú válogatásával.

A DUENNIUM A MÚLT, A JELEN ÉS A JÖVŐ KÜLÖNLEGES TALÁLKOZÁSA

Hosszan beszélhetnénk a legjobb alapanyag fontosságáról, a dűlők fekvéséről, a visszafogott termésmennyiségről, a legjobb hordók kiválasztásáról, a jó szívvel végzett munkáról - mert a borkészítés titka valóban a részletekben rejlik.



De mitől különleges igazán a Duennium?

Ahogyan Ipacs Szabó István főborász jellemezte, „a Duennium kizárólag nagy évjáratokban készül, legszebb hordós tételeinkből. E borral akkor lépünk piacra, amikor az a hosszú palackos érlelést követően teljes eleganciájában mutatkozik meg, mint a komplexitás, a mélység és az egyensúly megbonthatatlan egysége.”

Tehát nem csak a tökéletes élvezet jövőbeli reményét nyújtja, hanem azt a harmóniát, amelyet csak egy koncentrált bor hosszú palackos érlelése eredményezhet.

DUENNIUM 2006 hordóválogatás
A Duenniumok hatodik évjárata, elődeinek méltó folytatásaként, 2006 legszebb boraiból - Merlot, Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon fajtákból – készült. A 18 hónapos érlelés során kiválogatták a legszebb hordókat, s e tételeket házasították.

Érett, összeforrott, mély világ. A fajták közül egyik sem akar kitűnni, szép érett egységet alkotnak. Szerkezete jó tartású, határozott, egyensúlyos: aktív tannin, szép vitális savak, bársonyos textúra jellemzik.

Illata széles, intenzív és komplex, a kandírozott gyümölcsök (sötét bogyósok), a csillagánizs, a cédrus, a fahéj, s a szegfűszeg jegyeivel.

A szájban markáns és komoly, emellett áradó, lédús gyümölcsös. Gazdag ízvilágát a karamell, a dohány, s a krémes étcsokoládé hab kísérőjegyei díszítik, lecsengése nagyon hosszú, … a pillanat meghosszabbítása.

Borfajták: Merlot 40 %, Cabernet Franc 33%, Cabernet Sauvignon 27%

Évjárat - 2006: Megkésett tavasz, változékony nyár után gyönyörű ősz következett kiegyenlített időjárással. Ilyen egységesen szép, koncentrált, hosszú életet jósló, elegáns és egyensúlyos évjárat még nem került ki a kezeink alól.

Borkészítés - Érlelés
A Duenniumok hatodik évjáratát, elődeinek méltó folytatásaként, 2006 legszebb boraiból –
Merlot, Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon fajtákból - készítettük.
2006 koncentrált, tartalmas, érett évjárat volt, ennek megfelelően erőteljes és hosszú erjesztést alkalmaztunk: 26-35 nap héjon tartás, többszöri teljes átfejtéssel (delestage).
Az almasav bontása és az érlelés barrique hordókban történt. Hordók: 225 literes zempléni és mecseki tölgyből készültek, koruk: 50 % új, 50% 1 éves.
A 18 hónapos érlelés során kiválogattuk a fajtákon belül a borok legjavát, s e legszebb hordós tételeket házasítottuk.

Palackozva 2008. júniusában, azóta palackban fejlődik.

Új címke, ősi szimbolika
A válogatás boraink megjelenéséhez (PILLANGÓ és MANDOLÁS dűlő-válogatások) alakítottuk a DUENNIUM új ruháját, megtartva az örökkévalóságot szimbolizáló páfrányfenyő (Ginkgo biloba) jelét.
Levele az örökkévalóságot szimbolizálja.

A fa arról híres, hogy mindent túlél - egy híres példa mutatta, hogy még a hirosimai atomtámadást is. A ginkgó különleges faj a mai növényvilágban, rendjének egyetlen élő képviselője. Annyira elüt a ma élő összes növénytől, hogy egyikkel sem hozható közelebbi rokonságba. Szent fának tartják Kelet-Ázsiában, s már évszázadok óta költőket, illusztrátorokat, festőket ihlet meg a különös fa.
…Ahogyan bennünket is, ezért álmodtuk a ginkgo levelét e különleges borunk címkéjére.
A névadás története

Duennium borunkat a 2000. év Milleniumára alkottuk, az évezredforduló utolsó három évjáratával (’97, ’98, ’99) indultunk.

A szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskola professzorát kérdeztük meg annak idején, hogyan fogja nevezni a Pápa hivatalosan az új Millenniumot. Erre ő azonnal a Duennium nevet vágta rá. Örültünk a névnek, rögvest le is védettük. Majd a professzor néhány nap múlva ránk telefonált, hogy mi is lesz valójában a Millennium hivatalos megnevezése: ’Bis Duo Millecentenarium’, amely hosszúsága miatt a mi céljainkra teljesen alkalmatlan volt.

Hosszas tanakodás után úgy döntöttünk, hogy megtartjuk a jól csengő DUENNIUM nevet!

Cimkék: Vylyan

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 58.600 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 68.900 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok


Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»

Patricius Borház»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»