A DUENNIUM A MÚLT, A JELEN ÉS A JÖVŐ KÜLÖNLEGES TALÁLKOZÁSA

2010-04-30 | vylyan.hu | Szerző: Iványi Emese

A Vylyan Pincészet csúcsbora, amely kizárólag nagy évjáratokban készül a legszebb hordós tételek szigorú válogatásával.

A DUENNIUM A MÚLT, A JELEN ÉS A JÖVŐ KÜLÖNLEGES TALÁLKOZÁSA

Hosszan beszélhetnénk a legjobb alapanyag fontosságáról, a dűlők fekvéséről, a visszafogott termésmennyiségről, a legjobb hordók kiválasztásáról, a jó szívvel végzett munkáról - mert a borkészítés titka valóban a részletekben rejlik.De mitől különleges igazán a Duennium?

Ahogyan Ipacs Szabó István főborász jellemezte, „a Duennium kizárólag nagy évjáratokban készül, legszebb hordós tételeinkből. E borral akkor lépünk piacra, amikor az a hosszú palackos érlelést követően teljes eleganciájában mutatkozik meg, mint a komplexitás, a mélység és az egyensúly megbonthatatlan egysége.”

Tehát nem csak a tökéletes élvezet jövőbeli reményét nyújtja, hanem azt a harmóniát, amelyet csak egy koncentrált bor hosszú palackos érlelése eredményezhet.

DUENNIUM 2006 hordóválogatás
A Duenniumok hatodik évjárata, elődeinek méltó folytatásaként, 2006 legszebb boraiból - Merlot, Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon fajtákból – készült. A 18 hónapos érlelés során kiválogatták a legszebb hordókat, s e tételeket házasították.

Érett, összeforrott, mély világ. A fajták közül egyik sem akar kitűnni, szép érett egységet alkotnak. Szerkezete jó tartású, határozott, egyensúlyos: aktív tannin, szép vitális savak, bársonyos textúra jellemzik.

Illata széles, intenzív és komplex, a kandírozott gyümölcsök (sötét bogyósok), a csillagánizs, a cédrus, a fahéj, s a szegfűszeg jegyeivel.

A szájban markáns és komoly, emellett áradó, lédús gyümölcsös. Gazdag ízvilágát a karamell, a dohány, s a krémes étcsokoládé hab kísérőjegyei díszítik, lecsengése nagyon hosszú, … a pillanat meghosszabbítása.

Borfajták: Merlot 40 %, Cabernet Franc 33%, Cabernet Sauvignon 27%

Évjárat - 2006: Megkésett tavasz, változékony nyár után gyönyörű ősz következett kiegyenlített időjárással. Ilyen egységesen szép, koncentrált, hosszú életet jósló, elegáns és egyensúlyos évjárat még nem került ki a kezeink alól.

Borkészítés - Érlelés
A Duenniumok hatodik évjáratát, elődeinek méltó folytatásaként, 2006 legszebb boraiból –
Merlot, Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon fajtákból - készítettük.
2006 koncentrált, tartalmas, érett évjárat volt, ennek megfelelően erőteljes és hosszú erjesztést alkalmaztunk: 26-35 nap héjon tartás, többszöri teljes átfejtéssel (delestage).
Az almasav bontása és az érlelés barrique hordókban történt. Hordók: 225 literes zempléni és mecseki tölgyből készültek, koruk: 50 % új, 50% 1 éves.
A 18 hónapos érlelés során kiválogattuk a fajtákon belül a borok legjavát, s e legszebb hordós tételeket házasítottuk.

Palackozva 2008. júniusában, azóta palackban fejlődik.

Új címke, ősi szimbolika
A válogatás boraink megjelenéséhez (PILLANGÓ és MANDOLÁS dűlő-válogatások) alakítottuk a DUENNIUM új ruháját, megtartva az örökkévalóságot szimbolizáló páfrányfenyő (Ginkgo biloba) jelét.
Levele az örökkévalóságot szimbolizálja.

A fa arról híres, hogy mindent túlél - egy híres példa mutatta, hogy még a hirosimai atomtámadást is. A ginkgó különleges faj a mai növényvilágban, rendjének egyetlen élő képviselője. Annyira elüt a ma élő összes növénytől, hogy egyikkel sem hozható közelebbi rokonságba. Szent fának tartják Kelet-Ázsiában, s már évszázadok óta költőket, illusztrátorokat, festőket ihlet meg a különös fa.
…Ahogyan bennünket is, ezért álmodtuk a ginkgo levelét e különleges borunk címkéjére.
A névadás története

Duennium borunkat a 2000. év Milleniumára alkottuk, az évezredforduló utolsó három évjáratával (’97, ’98, ’99) indultunk.

A szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskola professzorát kérdeztük meg annak idején, hogyan fogja nevezni a Pápa hivatalosan az új Millenniumot. Erre ő azonnal a Duennium nevet vágta rá. Örültünk a névnek, rögvest le is védettük. Majd a professzor néhány nap múlva ránk telefonált, hogy mi is lesz valójában a Millennium hivatalos megnevezése: ’Bis Duo Millecentenarium’, amely hosszúsága miatt a mi céljainkra teljesen alkalmatlan volt.

Hosszas tanakodás után úgy döntöttünk, hogy megtartjuk a jól csengő DUENNIUM nevet!

Cimkék: Vylyan

További Hírek

HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
2019-09-14

Megnyitotta kapuit és minden bor és borkészítés iránt érdeklődőt szeretettel vár a Hosszúpályi Bormúzeum! 

Somlói Juhfark Ünnep 2019
Somlói Juhfark Ünnep 2019
2019-09-13

Nagy Sétálókóstoló: a legjobb Juhfark borok egy helyen, egy időben, október 12-én, a somlói Tornai Pincészetben

Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
2019-09-13

Hatodik alkalommal rendezte meg a Lidl Magyarország a Lidl Wine Expo Hungaryt, melyet Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese nyitott meg.

Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
2019-09-13

Az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem kutatói megtalálták az árpának a szárazsággal szembeni ellenállásért felelős génjét. A klímaváltozás fokozódó hatásaitól rettegő mezőgazdászok fellélegezhetnek.

Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
2019-09-13

A szakemberek szerint a jó pálinkához tiszta, érett gyümölcs kell, az alapanyagot jól záródó műanyaghordóban kell érlelni napi figyelem és egyszeri keverés mellett.

Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
2019-09-13

Nemrégiben megjelent egy cikk az egyik magyar hírportálon, amely szerint, ha valaki megkóstolja a francia a Savagnin blanc szőlőből készült bort (nem Sauvignon blanc, ez egy másik fajta), „akkor szó szerint ugyanazt az ízt érzékelheti, mint 900 évvel ezelőtt ugyanott.”

Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
2019-09-13

A balatoni régió jövője nem az, hogy tavaszi és őszi szezonban is erősít, hanem az, ha egész évre alkalmas programokat képes kínálni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Balatoni Kör elnöke, Laposa Bence.

Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
2019-09-12

Az elmúlt hetek meleg időjárása miatt egyes borvidékeken felgyorsult a szőlő érése, de rendben, jó ütemben halad a szüret az országban - mondta az InfoRádióban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Brazsil Dávid. Jó évjárat lehet a 2019-es, kiváló minőségű borok jönnek. Az ár viszont az áthúzódó tavalyi készletek és a nyomott szőlőár ellenére nem csökken.

Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
2019-09-06

Habár a szüret nemcsak régi népszokás, de egyben ünnep is, a változás ezt az eseményt sem kerüli el, hiszen a szüret kezdete az utóbbi években egyre korábbi időpontban köszönt be – mondta köszöntőjében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a XXVII. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok megnyitóünnepségén.

Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
2019-09-06

A minőségi borok értékesítésének támogatására 3,5 milliárd forintos borpromóciós program indítását tervezi az agrártárca - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön a 28. Budapest Borfesztivál megnyitóján.

Programok


Évi Virág - Ajándék»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»