GOMBÁS - Megszületett az első Vylyan pinot noir dűlőválogatás!

2011-09-19 | Vylyan | Szerző: Iványi Emese

Minden megtalálja a helyét a Vylyan birtokon: ahogyan a cabernet franc a Mandolásban, a merlot a Pillangó dűlőben, a cabernet sauvignon a meleg Dobogóban, úgy a pinot noir a birtok Gombás dűlőjében érzi legjobban magát. A termőhely nevét nemes egyszerűséggel azért kapta, mert a helyiek szívesen gombásznak ott.

A Villányi hegység gerincén, egy kis erdősávon juthatunk el erre az északkeleti fekvésű, hűvösebb dűlőre. Tán a fekvés, vagy az agyagosabb, nehezebb talaj teszi, az biztos, hogy a legkiválóbb pinot noir termőhely a Vylyan Szőlőbirtokon!
 

GOMBÁS - Megszületett az első Vylyan pinot noir dűlőválogatás!

"A GOMBÁS vérbeli pinot noir, mely szépen mutatja a fajtában rejlő végtelen sokszínűséget.."

Miért olyan biztos ebben a főborász, Ipacs Szabó István? Évjáratokon keresztül elkülönítve dolgozzák fel az egyes dűlők különböző fajtáit, hogy lássák, hogyan viselkedik a szőlőfajta a számára választott termőhelyen. A dűlők között megmutatkozó sok-sok apró különbség összeadódik, s ez a borok karakterében is érzékelhető. Három bordói fajtával már sikerült a Vylyan dűlők arcát a borokban megjeleníteni, emlékeznek, mind markáns, karakteres borok 2006-ból (PILLANGÓ, MANDOLÁS, DOBOGÓ). Most az „érzékenyebb”, burgundi fajta is belép a válogatás sorba, a 2008-as évjárattal megszületett az első Vylyan pinot noir dűlőválogatás!

A szőlőt 2008. augusztus 28-án szüretelték a Vylyan birtok Gombás dűlőjéről. Kíméletesen kezelték, bogyózva, zúzás nélkül került a nyitott kádakba. A 20 napos héjon áztatás alatt hagyományos csömöszölést is alkalmaztak. Enyhe és közepes égetésű barrique hordókban érlelték egy évig, 2009 novemberében palackozták, 2011 őszén pedig úgy érezték, itt az ideje, hogy színre lépjen 2008-as testvére, a "sima" Pinot mellé!

Mindig hangoztatjuk, a pinot noir nehéz műfaj szőlésznek, borásznak, kóstolónak egyaránt. Éppen ezért izgalmas! Most még egy kis játékot is vihetünk a fajtával való ismerkedésbe: érdemes összekóstolni egymás mellett egy birtok (Vylyan), egy évjárat (2008), egy fajta (pinot noir) immáron két tételét (a „sima” és a dűlőválogatás).

A pincészet ilyennek látja őket:

A BALERINA - Vylyan Pinot Noir 2008 A fajta kedves, pirospozsgás arcát mutatja, báját természetes szépsége adja. Lendületes savaival, könnyed eleganciájával hódít, mint egy balett táncos: filigrán, izmos és energikus.

A KOMPLEX - GOMBÁS Pinot Noir dűlőválogatás 2008 A GOMBÁS vérbeli pinot noir, mely szépen mutatja a fajtában rejlő végtelen sokszínűséget. A feszes szerkezetben rejlő erő és mediterrán aromasűrűség, a hosszú életű, lendületes savak és az aprólékosan díszített, hűvös elegancia mind megtalálja a helyét a kifinomult harmóniában. Gazdag illatában rögtön kibontakozik az összetéveszthetetlen pinot-fűszeresség a maga gombás, földes, avaros, fűszernövényes, virágos jegyeivel. A korty szinte sűrű az aromáktól, az intenzív bogyós gyümölcsöket finoman édeskés hordófűszerek (vajkaramella, fehércsokoládé, fahéj), aszalt füge, dohány, gesztenye, vörös tea és menta jegyei kísérik, mely hosszú és tartalmas lecsengéssel búcsúzik.

És Ön?

A Pinot sokrétű, kifinomult, elegáns, a bor-étek párosítások végtelen lehetőségét kínálja. Hosszú palackos érlelésre is alkalmas. Érdemes figyelemmel kísérni, hogy a palackos érlelés során a bor karaktere sokat változik.

Cimkék: Vylyan

További Hírek

Két balatoni bor, egy Olaszrizling és Cabernet Franc lettek  a XIII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!
Két balatoni bor, egy Olaszrizling és Cabernet Franc lettek a XIII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!
2019-04-17

A Hortobágyon tizenharmadik alkalommal rendezték meg az Országos és Nemzetközi Bio Borversenyt, amelyet a Debreceni Borbarátok Társasága Egyesület szervezett és a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Ökogazdálkodók Szövetsége (MÖSZ), a Biokontroll Hungaria Nonprofit kft,  Hortobágy Község Önkormányzata, az Ökotúra Vendégház és a Debreceni Borozó című újság támogatott. Magyarország egyetlen bio borversenyén kizárólag az akkreditált ellenőrző, tanúsító szervezet által igazolt bio minősítésű termékekkel lehetett részt venni. 

Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!
Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!
2019-04-17

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik: a rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is. 

Jó helyek a Dél-Balatonon
Jó helyek a Dél-Balatonon
2019-04-16

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

KI LESZ A BORÁSZOK BARÁTJA?
KI LESZ A BORÁSZOK BARÁTJA?
2019-04-11

A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. Lássuk az idei Barátokat, akik a díj várományosai!

Jön az első Winelovers Champagne Week
Jön az első Winelovers Champagne Week
2019-04-11

Húsvét hétfőn egy igazi frissítő újdonság veszi kezdetét, a borimádók legnagyobb örömére. Az italvilág Ferrarija, a champagne mutatkozik be többféle formában az elegancia, a luxus és a kuriózumok kedvelőinek – mert a champagne ma már igazi életérzés.

Pezsgőkonferencia - Gondolatok a buborék körül a pezsgővilág hazai és nemzetközi nagyjaival!
Pezsgőkonferencia - Gondolatok a buborék körül a pezsgővilág hazai és nemzetközi nagyjaival!
2019-04-10

Május 30-án a hazai és nemzetközi pezsgővilág nagyjai gyűlnek össze, hogy bemutatkozzanak és szakmai vitát folytassanak egy önálló konferencián.

VIII. Gere Jazz – funky Villányban
VIII. Gere Jazz – funky Villányban
2019-04-10

A nyolcadik Gere Jazz idén nyáron a stílus egyik legvidámabb és legfesztelenebb irányzatával, a funkyval várja a látogatókat. A villányi Gere Attila Pincészetnél június 14-15-én a koncertek mellett a többi főszerepet ismét a borok és a gasztronómia játsszák.

Új logót kapott a magyar bor
Új logót kapott a magyar bor
2019-04-08

A Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai szervezetekkel együttműködésben létrehozta a magyar bor új márkakoncepcióját. Mostantól az egységes márkakoncepció részeként új logó, szlogen és üzenetrendszer támogatja a magyar borok kommunikációját belföldön és a világpiacon.

A külföldön eladott magyar borok negyedét a Lidl adta
A külföldön eladott magyar borok negyedét a Lidl adta
2019-04-05

Egy év alatt 20 milliónál is több palackot adott el az áruházlánc.

Villány mosolygós arca - Bemutatkozott a REDy új évjárata
Villány mosolygós arca - Bemutatkozott a REDy új évjárata
2019-04-05

A Villányi borvidék tavaly elindított, fiatalos, könnyed, mosolygós közösségi bora már az első évjáratával meghódította a fogyasztókat, a legtöbb pincénél hónapokkal ezelőtt elfogytak az első évben kihozott készletek. Nem kell azonban tovább várni a REDykre, hiszen április 4-én a budapesti Doblóban elstartolt a 2018-as évjárat.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok


Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»