VYLYAN ÚJDONSÁGOK

2009-09-06 | vylyan.hu | Szerző: Iványi Emese

VYLYAN JÉGBOR 2008 • A jégbor a természet ritka ajándéka. Ausztria, Németország, vagy Kanada pincészeteinél ismert fogalom, itthon viszont igazi különlegességnek számít. Érdekes, hogy a Vylyan birtokon – tehát a délibb, melegebb Villányi borvidéken - nyílt alkalom a jeges szüretre, így a klasszikus vörösborok kínálatát igazi színfoltként e kis mennyiségű, de annál izgalmasabb jégbor szinesíti.

VYLYAN ÚJDONSÁGOK

2004-ben készítettük első jégborunkat cabernet franc szőlőből. Éppen öt év után, 2009-ben adódott újra e nem mindennapi lehetőség: január 9-én és 10-én, két éjszakán át, ismét jégborhoz való szőlőt szüreteltünk, ezúttal olaszrizlinget.



A szüretelt termésből – már amennyit az „előszüretelő” madarak meghagytak - kb. 6 Hl must lett, ez három kishordónyi bort jelent. A jégbor készítés titka, hogy a tartós fagy hatására a víz kifagy a bogyóban, a cukrok és egyéb oldott szilárd anyagok viszont nem, így a töppedt szőlőszem értékes, zamatos beltartalma természetes úton koncentrálódik.

No ez az a pillanat, amikor le kell szüretelni a szőlőt! és gyorsan ki is kell préselni azt. A préselés egész fürtben történt. Már ekkor tiszta must keletkezett, hiszen a bogyót nem tártuk fel, s az alacsony hőmérsékleten tartott fagyott szemekből a víz ekkor sem olvadt ki, különvált a koncentrálódott musttól. A présből folyamatos nyomás alatt tartva szépen lassan folydogált a tiszta, illatos és édes nedű (390 g/l mért cukortartalommal!). Amennyire sok időt töltött a szőlő a tőkén, olyan keveset a bor a hordóban, annak érdekében, hogy a jégbor egyik legfőbb értékét, a különleges gyümölcsösséget hangsúlyozzuk. A jégbort nem csak ritkasága, hanem egyedi karaktere is értékessé teszi. Az aszúhoz hasonlóan a jégbor is természetes koncentrálódás eredménye, itt azonban nem az aszúra jellemző botritiszes ízvilág, hanem az összetéveszthetetlen gyümölcsösség az, ami dominál. Illata rafinált és elegáns, akár egy parfüm (hársvirágmézzel, bodzával és illatos szőlővirággal). Egyedi ízvilága az őszibarack és trópusi gyümölcsök – licsi, mangó és az ananász - jegyeit hordozza. Sárga és trópusi gyümölcsből készült desszertek elsőrangú kísérője. Behűtve fogyasszuk.

EGY ŐSI FAJTA FELÉLESZTÉSE • Csókánk immár harmadszor termett! A 2008-as szüretből egy hordónyi Csókát érleltünk a pincében. A teljes mennyiség mindössze 225 liter - azaz 600 (375 ml-es) palack lett. E tétel tehát már mennyisége folytán is ritkaságnak számít - viszont jó hír, hogy ez az évjárat már kereskedelmi forgalomba kerül!

A mi kis Csókánk története A Csókaszőlő a Kárpát-medencében őshonos fajta, amely már a Kadarka előtt termett a hazai szőlőkben és mára gyakorlatilag el is tűnt. Míg a Csókának kutatják az eredetét, addig mi a birtokunkon szeretnénk újra meghonosítani e ritkaságot és évről-évre palackba zárni a múlt lenyomatát!

Mindig is kerestük a hazai fajták helyét a birtokunkon, amelyek a borvidék új-régi ízét, helyi arcát mutatják meg. Ezért szaporítottuk tovább a szép 1962-es kékoportó ültetvényünk vesszeit új telepítésünkben. Ezért telepítettünk kékfrankos, zweigelt és kadarka szőlőt. Ezért született meg a már régóta dédelgetett „hagyománytisztelő” házasításunk, az Ördög, amely a 2009-es év újdonsága!

…és tovább színesítve a képet ezért vágtunk bele egy érdekes történetbe, a feledésbe merült őshonos Csókaszőlő újraélesztésébe és újbóli meghonosításába is!

A Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézettel karöltve 2004 tavaszán érdekes kísérletbe fogtunk. 300 tőke Kadarkát oltottuk át az ősi magyar szőlőfajtával, a Csókaszőlővel. A háromszáz tőke 2006-ban termett először, és hetven liter bort adott.

Mihez is tudnánk hasonlítani? Karaktere alapján a kadarka, pinot noir vonalba lehetne sorolni: beltartalmában kicsit gazdagabb a kadarkánál, a pinot noir-nál pedig valamivel keményebb, zamatos, fűszeres, könnyed, mégis nagyon ízgazdag, karakteres bor, mély színnel és fűszeres, élénk, gyümölcsös világgal.

A Csókát megszerettük, nagyon izgalmas helyi fajtának tartjuk, ezért a jövőben jelentős kadarka átoltást tervezünk. Reméljük, jó pár év múlva a helyi fajtákból összeállított házasításunkban (Ördög) is felfedezhető lesz majd a Csóka-karakter!

Cimkék: Vylyan
KAPCSOLÓDÓ HÍREK
3x3 LITER DUENNIUM 3 JÓ CÉLÉRT A BOGYÓLÉ 2008 CÍMKEPÁLYÁZAT A BOGYÓLÉ ÚJ RUHÁJA A DUENNIUM A MÚLT, A JELEN ÉS A JÖVŐ KÜLÖNLEGES TALÁLKOZÁSA A VYLYAN LETT AZ ÉV PINCÉSZETE 2008-BAN ADVENTI ARANYSZÜRET A VYLYAN BIRTOKON AZ ÖRDÖGSZÁNTOTTA HEGY MONDÁJA ÉS A VYLYAN CLASSICUS BORCSALÁD BEFEJEZŐDÖTT A JÉGBOR-KOMMANDÓ BEVETÉSE BOGYÓLÉ 2010 BORCÍMKE PÁLYÁZAT BOGYÓLÉ Best of címketárlat nyílik november 10-én Pécsett! BOGYÓLÉ EST ARRIVÉE! BOGYÓLÉ'13 est arrivé! Megérkezett az évjárat első bora! BORBA KÓDOLVA - Bárkód után borkód DEBÜTÁLÓ VYLYAN BOROK Finom borok és színes kulturális kínálat a Vylyan teraszon! FOGD ÉS IDD! - Bogyólé címkepályázat hatodszor GOMBÁS - Megszületett az első Vylyan pinot noir dűlőválogatás! HA VINCE, AKKOR VILLÁNY! Jön a Bogyólé – aki a palack fenekére néz Kicsiben megint nagyok Lánc, lánc, Bogyólánc MIT HOZOTT A VINCE-NAP A VYLYANNÁL? MŰVÉSZI HORDÓK KIÁLLÍTÁSA A VYLYANNÁL Nagy sikerű dűlőjáró-, hordós- és vacsorázó programokkal ünnepelte Szent Vincét a Villányi borvidék Ott a pont. Bogyólé 2015 ÖRDÖGKATLAN csakis ANGYALOKNAK! PALACKBAN AZ ÚJBOROK A VYLYANNÁL TÁNCOLÓ BUBORÉKOK - Balett gyöngyözőborral Vida és Vylyan a felhők alatt és fölött Vince napi hagyományőrző programok a Villányi borvidéken Virtuális kóstoló a Vylyannál! VYLYAN BOGYÓLÉ 2009 VYLYAN BORVACSORA A PIERROT ÉTTEREMBEN Vylyan, avagy az élő legenda

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 58.600 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 68.900 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok

XXIV. Egri Bikavér Ünnep 2020 XXIV. Egri Bikavér Ünnep 2020
2020 július 09 -
2020 július 12

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Garamvári Szőlőbirtok»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»

Patricius Borház»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»