VYLYAN ÚJDONSÁGOK

2009-09-06 | vylyan.hu | Szerző: Iványi Emese

VYLYAN JÉGBOR 2008 • A jégbor a természet ritka ajándéka. Ausztria, Németország, vagy Kanada pincészeteinél ismert fogalom, itthon viszont igazi különlegességnek számít. Érdekes, hogy a Vylyan birtokon – tehát a délibb, melegebb Villányi borvidéken - nyílt alkalom a jeges szüretre, így a klasszikus vörösborok kínálatát igazi színfoltként e kis mennyiségű, de annál izgalmasabb jégbor szinesíti.

VYLYAN ÚJDONSÁGOK

2004-ben készítettük első jégborunkat cabernet franc szőlőből. Éppen öt év után, 2009-ben adódott újra e nem mindennapi lehetőség: január 9-én és 10-én, két éjszakán át, ismét jégborhoz való szőlőt szüreteltünk, ezúttal olaszrizlinget.A szüretelt termésből – már amennyit az „előszüretelő” madarak meghagytak - kb. 6 Hl must lett, ez három kishordónyi bort jelent. A jégbor készítés titka, hogy a tartós fagy hatására a víz kifagy a bogyóban, a cukrok és egyéb oldott szilárd anyagok viszont nem, így a töppedt szőlőszem értékes, zamatos beltartalma természetes úton koncentrálódik.

No ez az a pillanat, amikor le kell szüretelni a szőlőt! és gyorsan ki is kell préselni azt. A préselés egész fürtben történt. Már ekkor tiszta must keletkezett, hiszen a bogyót nem tártuk fel, s az alacsony hőmérsékleten tartott fagyott szemekből a víz ekkor sem olvadt ki, különvált a koncentrálódott musttól. A présből folyamatos nyomás alatt tartva szépen lassan folydogált a tiszta, illatos és édes nedű (390 g/l mért cukortartalommal!). Amennyire sok időt töltött a szőlő a tőkén, olyan keveset a bor a hordóban, annak érdekében, hogy a jégbor egyik legfőbb értékét, a különleges gyümölcsösséget hangsúlyozzuk. A jégbort nem csak ritkasága, hanem egyedi karaktere is értékessé teszi. Az aszúhoz hasonlóan a jégbor is természetes koncentrálódás eredménye, itt azonban nem az aszúra jellemző botritiszes ízvilág, hanem az összetéveszthetetlen gyümölcsösség az, ami dominál. Illata rafinált és elegáns, akár egy parfüm (hársvirágmézzel, bodzával és illatos szőlővirággal). Egyedi ízvilága az őszibarack és trópusi gyümölcsök – licsi, mangó és az ananász - jegyeit hordozza. Sárga és trópusi gyümölcsből készült desszertek elsőrangú kísérője. Behűtve fogyasszuk.

EGY ŐSI FAJTA FELÉLESZTÉSE • Csókánk immár harmadszor termett! A 2008-as szüretből egy hordónyi Csókát érleltünk a pincében. A teljes mennyiség mindössze 225 liter - azaz 600 (375 ml-es) palack lett. E tétel tehát már mennyisége folytán is ritkaságnak számít - viszont jó hír, hogy ez az évjárat már kereskedelmi forgalomba kerül!

A mi kis Csókánk története A Csókaszőlő a Kárpát-medencében őshonos fajta, amely már a Kadarka előtt termett a hazai szőlőkben és mára gyakorlatilag el is tűnt. Míg a Csókának kutatják az eredetét, addig mi a birtokunkon szeretnénk újra meghonosítani e ritkaságot és évről-évre palackba zárni a múlt lenyomatát!

Mindig is kerestük a hazai fajták helyét a birtokunkon, amelyek a borvidék új-régi ízét, helyi arcát mutatják meg. Ezért szaporítottuk tovább a szép 1962-es kékoportó ültetvényünk vesszeit új telepítésünkben. Ezért telepítettünk kékfrankos, zweigelt és kadarka szőlőt. Ezért született meg a már régóta dédelgetett „hagyománytisztelő” házasításunk, az Ördög, amely a 2009-es év újdonsága!

…és tovább színesítve a képet ezért vágtunk bele egy érdekes történetbe, a feledésbe merült őshonos Csókaszőlő újraélesztésébe és újbóli meghonosításába is!

A Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézettel karöltve 2004 tavaszán érdekes kísérletbe fogtunk. 300 tőke Kadarkát oltottuk át az ősi magyar szőlőfajtával, a Csókaszőlővel. A háromszáz tőke 2006-ban termett először, és hetven liter bort adott.

Mihez is tudnánk hasonlítani? Karaktere alapján a kadarka, pinot noir vonalba lehetne sorolni: beltartalmában kicsit gazdagabb a kadarkánál, a pinot noir-nál pedig valamivel keményebb, zamatos, fűszeres, könnyed, mégis nagyon ízgazdag, karakteres bor, mély színnel és fűszeres, élénk, gyümölcsös világgal.

A Csókát megszerettük, nagyon izgalmas helyi fajtának tartjuk, ezért a jövőben jelentős kadarka átoltást tervezünk. Reméljük, jó pár év múlva a helyi fajtákból összeállított házasításunkban (Ördög) is felfedezhető lesz majd a Csóka-karakter!

Cimkék: Vylyan
KAPCSOLÓDÓ HÍREK
3x3 LITER DUENNIUM 3 JÓ CÉLÉRT A BOGYÓLÉ 2008 CÍMKEPÁLYÁZAT A BOGYÓLÉ ÚJ RUHÁJA A DUENNIUM A MÚLT, A JELEN ÉS A JÖVŐ KÜLÖNLEGES TALÁLKOZÁSA A VYLYAN LETT AZ ÉV PINCÉSZETE 2008-BAN ADVENTI ARANYSZÜRET A VYLYAN BIRTOKON AZ ÖRDÖGSZÁNTOTTA HEGY MONDÁJA ÉS A VYLYAN CLASSICUS BORCSALÁD BEFEJEZŐDÖTT A JÉGBOR-KOMMANDÓ BEVETÉSE BOGYÓLÉ 2010 BORCÍMKE PÁLYÁZAT BOGYÓLÉ Best of címketárlat nyílik november 10-én Pécsett! BOGYÓLÉ EST ARRIVÉE! BOGYÓLÉ'13 est arrivé! Megérkezett az évjárat első bora! BORBA KÓDOLVA - Bárkód után borkód DEBÜTÁLÓ VYLYAN BOROK Finom borok és színes kulturális kínálat a Vylyan teraszon! FOGD ÉS IDD! - Bogyólé címkepályázat hatodszor GOMBÁS - Megszületett az első Vylyan pinot noir dűlőválogatás! HA VINCE, AKKOR VILLÁNY! Jön a Bogyólé – aki a palack fenekére néz Kicsiben megint nagyok Lánc, lánc, Bogyólánc MIT HOZOTT A VINCE-NAP A VYLYANNÁL? MŰVÉSZI HORDÓK KIÁLLÍTÁSA A VYLYANNÁL Nagy sikerű dűlőjáró-, hordós- és vacsorázó programokkal ünnepelte Szent Vincét a Villányi borvidék Ott a pont. Bogyólé 2015 ÖRDÖGKATLAN csakis ANGYALOKNAK! PALACKBAN AZ ÚJBOROK A VYLYANNÁL TÁNCOLÓ BUBORÉKOK - Balett gyöngyözőborral Vida és Vylyan a felhők alatt és fölött Vince napi hagyományőrző programok a Villányi borvidéken Virtuális kóstoló a Vylyannál! VYLYAN BOGYÓLÉ 2009 VYLYAN BORVACSORA A PIERROT ÉTTEREMBEN Vylyan, avagy az élő legenda

További Hírek

HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
2019-09-14

Megnyitotta kapuit és minden bor és borkészítés iránt érdeklődőt szeretettel vár a Hosszúpályi Bormúzeum! 

Somlói Juhfark Ünnep 2019
Somlói Juhfark Ünnep 2019
2019-09-13

Nagy Sétálókóstoló: a legjobb Juhfark borok egy helyen, egy időben, október 12-én, a somlói Tornai Pincészetben

Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
2019-09-13

Hatodik alkalommal rendezte meg a Lidl Magyarország a Lidl Wine Expo Hungaryt, melyet Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese nyitott meg.

Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
2019-09-13

Az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem kutatói megtalálták az árpának a szárazsággal szembeni ellenállásért felelős génjét. A klímaváltozás fokozódó hatásaitól rettegő mezőgazdászok fellélegezhetnek.

Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
2019-09-13

A szakemberek szerint a jó pálinkához tiszta, érett gyümölcs kell, az alapanyagot jól záródó műanyaghordóban kell érlelni napi figyelem és egyszeri keverés mellett.

Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
2019-09-13

Nemrégiben megjelent egy cikk az egyik magyar hírportálon, amely szerint, ha valaki megkóstolja a francia a Savagnin blanc szőlőből készült bort (nem Sauvignon blanc, ez egy másik fajta), „akkor szó szerint ugyanazt az ízt érzékelheti, mint 900 évvel ezelőtt ugyanott.”

Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
2019-09-13

A balatoni régió jövője nem az, hogy tavaszi és őszi szezonban is erősít, hanem az, ha egész évre alkalmas programokat képes kínálni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Balatoni Kör elnöke, Laposa Bence.

Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
2019-09-12

Az elmúlt hetek meleg időjárása miatt egyes borvidékeken felgyorsult a szőlő érése, de rendben, jó ütemben halad a szüret az országban - mondta az InfoRádióban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Brazsil Dávid. Jó évjárat lehet a 2019-es, kiváló minőségű borok jönnek. Az ár viszont az áthúzódó tavalyi készletek és a nyomott szőlőár ellenére nem csökken.

Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
2019-09-06

Habár a szüret nemcsak régi népszokás, de egyben ünnep is, a változás ezt az eseményt sem kerüli el, hiszen a szüret kezdete az utóbbi években egyre korábbi időpontban köszönt be – mondta köszöntőjében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a XXVII. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok megnyitóünnepségén.

Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
2019-09-06

A minőségi borok értékesítésének támogatására 3,5 milliárd forintos borpromóciós program indítását tervezi az agrártárca - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön a 28. Budapest Borfesztivál megnyitóján.

Programok


Évi Virág - Ajándék»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»