Kicsiben megint nagyok

2011-08-12 | Népszabadság Online | Szerző: Kornya István | Fotó: Darin Sándor

„Ez egy koszos kis üzlet / És én most ide bemegyek / És az utolsó pénzemen / Veszek egy napszemüveget / Nem tudom, hogy ez mennyit ér / Fogalmam sincsen / De hogyha semmid sincsen / Egy napszemüveg lesz minden” – üvölti Menyhárt Jenő az Európa Kiadó pörgősen vidámra kerekedett nagyharsányi koncertjén.

Az augusztus 2. és 7. között megrendezett negyedik Ördögkatlan Fesztivált belengi efféle szolidan anarchisztikus/ dekadens hangulat, de találó az idei arculati elemmé tett napraforgó „mosolya” is.

Kicsiben megint nagyok

Az Ördögkatlan Fesztivál szervező csapata a megnyitón

"Több mint harmincezer látogatója volt az idei fesztiválnak."

Négy év után is érezhető és élvezhető egyfajta kivonulásjelleg, hiszen a katlanosok dacolni akarnak az üzleti szemléletű, uniformizáló fesztiválbiznisz csapdáival. Az a közel 30 ezer ember – köztük sok kisgyerekes család – azért jön a villányi borvidék két szegény falujába, Nagy- és Kisharsányba, valamint a borturizmusból jobban élő Palkonyára, mert elhiszik a színházi világból ismert szervezőpárosnak, Bérczes Lászlónak és Kiss Mónikának, hogy megmaradhat valami – most épp egy fesztivál – olyannak, amilyennek azt megálmodták.„Jövőre legyen kisebb” – idézem fel Bérczesnek azt, amit talán két évvel ezelőtt mondott egy riportban az Ördögkatlan terveiről, és hallom az újságíró csalódott hangját, mert pont az ellenkezőjét várta.

– Sajnos ilyen teljesítménykényszeres a világ. Mindig minden legyen egyre nagyobb, több, mert csak akkor jó –feleli Bérczes. Az emberek persze szeretnek sokan együtt lenni, és az ördögkatlanosok is azt szeretnék, ha minél többeknek adhatnák át az egymásra figyelés, a valódi, kapcsolatépítő, tartós együttlét lehetőségét, örömét. Miközben elszántan dédelgetik a „kicsiség” álmát, a fesztiválnak bevételt kell termelnie, ahhoz pedig minél több jegyet kell eladni... Most egy csapda felé tartanak, ismeri be Bérczes, de csak így remélhetik, hogy minél kisebb lesz a rés az összetarhált 20,5 milliós támogatás és a 41 milliós költségvetés között. A szervezőpáros ugyanis saját egzisztenciáját tette kockára, hogy az idén is a tavalyihoz hasonló színvonalú (értsd: költségvetésű) fesztivált nyújtsanak.

– Ez persze a saját hülyeségünk –mondja Bérczes, és szerényen mosolyognak a párjával, hiszen talán hibavaló is bizonygatniuk fűnek-fának, hogy nekik ez elvi-érzelmi kérdés. Hogy nem a kockázatvállaláson van a hangsúly. Egyszerűen égne a pofájuk, ha tavalyi után itt valakiknek csalódást okoznának.

– Nem hibáztatunk senkit, hogy nem adott pénzt. Miért vállalna anyagi terheket bárki a mi álmainkért? – kérdezi Kiss Mónika. Ez persze amolyan önnyugtató magyarázatként hangzik. Miért volna ugyanis elképzelhetetlen, hogy az anyagi ellehetetlenülés helyett a fennmaradásában bízhasson egy magas színvonalú, közvetett és közvetlen turisztikai hatású esemény? A kiút az lehet, ha az új előadó-művészeti törvény nyújtotta lehetőség szerint az Ördögkatlan megkapja a szabadtéri színházi státust. A kritériumoknak megfelelnek, hiszen 300 programból az idén is 24 színházi előadást adtak összesen 60 alkalommal, és voltak itt született produkciók is.

Ki gondolná, hogy több százan képesek már reggel héttől azért sorban állni, hogy hozzájussanak a korlátozott számú színházjegyekhez. Szívet melengető, hogy akadnak „tömegek”, akik esti programnak például A szarvassá változott fi ú című beregszászi előadást választják, pedig talán nem is tudják, hogy az előadás végén a fiút játszó Trill Zsolt valóban átlép a titkok kapuján a csillagok közé...

– Néztünk okosan,mert fogalmunk sem volt arról, hogy mi is egy fesztivál – mondja nevetve Imre Józsefné Brigi,aki pénztáros és diszpécser, jegyárus és konfliktuskezelő, helyi fesztiválmindenes. A természetgyógyász vállalkozó is tagja volt az előző nagyharsányi képviselő-testületnek, amikor Bérczesék négy évvel ezelőtt a Művészetek Völgyében lévő Pula után új helyszínt kerestek a Bárka Színház nyári kikötőjének. Végre egy jó kis ingyenreklám – ezt gondolták elsőre egy olyan falu döntéshozói, ahol a Villány-Harkány felé átutazóknak eddig nem akadt oka megállni. S hogy mit jelent öt katlanos nap egy 1760 fős, bőven az ötven százalék feletti munkanélkülivel, segélyezettel küszködő falunak, ahol a lakosság egyharmada cigány?

– Mintha egy nagy levegőt vehetnénk. Öt nap alatt egy boltos annyit árul, mint egész évben, amikor segélyosztástól segélyosztásig hitelbe ad majd mindent. Az emberek nyitottabbá is váltak az évek során, egyre többen adnak ki például szobát a fesztiválozóknak. Az első évben egyetlen helybeli sem vett kedvezményes heti jegyet, most hétszázan múlatják együtt az időt az „idegenekkel”. A helyi egyesületek önkéntes munkája pedig összehozza az embereket – teszi hozzá Brigi.

Míg Nagyharsány az Európa Kiadó, a Quimby és a Kiscsillag típusú ezres „megakoncertek” helyszíne is – no meg számtalan intim színházi eseményé, addig Párkány a családosok számára kiváló hely, ahol szolid a buli, sok a gyerekprogram és gyönyörű borospincék előtt lehet ücsörögni. Kisharsány is a kicsire tör, és az alternatív életformára hangolódókat vonzza. A szintén hányatott sorsú Mediawave katlanos workshopjain évek óta arra orientálják a fiatalokat, hogy kerüljenek kapcsolatba a helyiekkel: ne kívülről nézzék – fotózzák, filmezzék őket – hanem működjenek együtt velük, tárjanak fel minél több helyi történetet, értéket. A záróprezentáción a helybeliek is részt vesznek, és utána – tényleg –közös a buli.

Nagyharsány felett emelkedik a 400 méteres kopár Szársomlyó, amelyet a legenda szerint az ördög szántott fel vasekéjével, majd pórul járva a völgybe gurult. A helyi legenda a fesztivál révén egy jól értékesíthető idegenforgalmi brand lehetőségét is magában hordozza. Mert szervesen kapcsolódik össze a régi az újjal. A helyi a máshonnan jövővel. A művészet a tájjal. A hely szelleme és a szellem helye pajzánul incselkedik és termékenyítgeti egymást, miközben ezrek fogyasztanak (magas)kultúrát, mintha mi sem lenne természetesebb... Az üres hagyományteremtés helyett itt egy helyi identitást erősítő esemény adhat esélyt a helybelieknek.

– S mi lesz hétfőn, a fesztivál után? – kérdezem Imre Józsefné Brigit.

– Kicsivel talán megint előbbre jutunk. De leginkább csend lesz. 360 napig.

Cimkék: Ördögkatlan Fesztivál, Vylyan
KAPCSOLÓDÓ HÍREK
3x3 LITER DUENNIUM 3 JÓ CÉLÉRT A BOGYÓLÉ 2008 CÍMKEPÁLYÁZAT A BOGYÓLÉ ÚJ RUHÁJA A DUENNIUM A MÚLT, A JELEN ÉS A JÖVŐ KÜLÖNLEGES TALÁLKOZÁSA A VYLYAN LETT AZ ÉV PINCÉSZETE 2008-BAN ADVENTI ARANYSZÜRET A VYLYAN BIRTOKON AZ ÖRDÖGSZÁNTOTTA HEGY MONDÁJA ÉS A VYLYAN CLASSICUS BORCSALÁD BEFEJEZŐDÖTT A JÉGBOR-KOMMANDÓ BEVETÉSE BOGYÓLÉ 2010 BORCÍMKE PÁLYÁZAT BOGYÓLÉ Best of címketárlat nyílik november 10-én Pécsett! BOGYÓLÉ EST ARRIVÉE! BOGYÓLÉ'13 est arrivé! Megérkezett az évjárat első bora! BORBA KÓDOLVA - Bárkód után borkód DEBÜTÁLÓ VYLYAN BOROK Finom borok és színes kulturális kínálat a Vylyan teraszon! FOGD ÉS IDD! - Bogyólé címkepályázat hatodszor GOMBÁS - Megszületett az első Vylyan pinot noir dűlőválogatás! HA VINCE, AKKOR VILLÁNY! Jön a Bogyólé – aki a palack fenekére néz Kivételes sikerrel zárult a 6. Ördögkatlan Fesztivál Lánc, lánc, Bogyólánc MIT HOZOTT A VINCE-NAP A VYLYANNÁL? MŰVÉSZI HORDÓK KIÁLLÍTÁSA A VYLYANNÁL Nagy sikerű dűlőjáró-, hordós- és vacsorázó programokkal ünnepelte Szent Vincét a Villányi borvidék Ott a pont. Bogyólé 2015 ÖRDÖGKATLAN csakis ANGYALOKNAK! PALACKBAN AZ ÚJBOROK A VYLYANNÁL TÁNCOLÓ BUBORÉKOK - Balett gyöngyözőborral Vida és Vylyan a felhők alatt és fölött Vince napi hagyományőrző programok a Villányi borvidéken Virtuális kóstoló a Vylyannál! VYLYAN BOGYÓLÉ 2009 VYLYAN BORVACSORA A PIERROT ÉTTEREMBEN VYLYAN ÚJDONSÁGOK Vylyan, avagy az élő legenda

További Hírek

HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
2019-09-14

Megnyitotta kapuit és minden bor és borkészítés iránt érdeklődőt szeretettel vár a Hosszúpályi Bormúzeum! 

Somlói Juhfark Ünnep 2019
Somlói Juhfark Ünnep 2019
2019-09-13

Nagy Sétálókóstoló: a legjobb Juhfark borok egy helyen, egy időben, október 12-én, a somlói Tornai Pincészetben

Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
2019-09-13

Hatodik alkalommal rendezte meg a Lidl Magyarország a Lidl Wine Expo Hungaryt, melyet Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese nyitott meg.

Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
2019-09-13

Az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem kutatói megtalálták az árpának a szárazsággal szembeni ellenállásért felelős génjét. A klímaváltozás fokozódó hatásaitól rettegő mezőgazdászok fellélegezhetnek.

Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
2019-09-13

A szakemberek szerint a jó pálinkához tiszta, érett gyümölcs kell, az alapanyagot jól záródó műanyaghordóban kell érlelni napi figyelem és egyszeri keverés mellett.

Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
2019-09-13

Nemrégiben megjelent egy cikk az egyik magyar hírportálon, amely szerint, ha valaki megkóstolja a francia a Savagnin blanc szőlőből készült bort (nem Sauvignon blanc, ez egy másik fajta), „akkor szó szerint ugyanazt az ízt érzékelheti, mint 900 évvel ezelőtt ugyanott.”

Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
2019-09-13

A balatoni régió jövője nem az, hogy tavaszi és őszi szezonban is erősít, hanem az, ha egész évre alkalmas programokat képes kínálni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Balatoni Kör elnöke, Laposa Bence.

Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
2019-09-12

Az elmúlt hetek meleg időjárása miatt egyes borvidékeken felgyorsult a szőlő érése, de rendben, jó ütemben halad a szüret az országban - mondta az InfoRádióban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Brazsil Dávid. Jó évjárat lehet a 2019-es, kiváló minőségű borok jönnek. Az ár viszont az áthúzódó tavalyi készletek és a nyomott szőlőár ellenére nem csökken.

Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
2019-09-06

Habár a szüret nemcsak régi népszokás, de egyben ünnep is, a változás ezt az eseményt sem kerüli el, hiszen a szüret kezdete az utóbbi években egyre korábbi időpontban köszönt be – mondta köszöntőjében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a XXVII. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok megnyitóünnepségén.

Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
2019-09-06

A minőségi borok értékesítésének támogatására 3,5 milliárd forintos borpromóciós program indítását tervezi az agrártárca - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön a 28. Budapest Borfesztivál megnyitóján.

Programok


Évi Virág - Ajándék»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»