Kicsiben megint nagyok

2011-08-12 | Népszabadság Online | Szerző: Kornya István | Fotó: Darin Sándor

„Ez egy koszos kis üzlet / És én most ide bemegyek / És az utolsó pénzemen / Veszek egy napszemüveget / Nem tudom, hogy ez mennyit ér / Fogalmam sincsen / De hogyha semmid sincsen / Egy napszemüveg lesz minden” – üvölti Menyhárt Jenő az Európa Kiadó pörgősen vidámra kerekedett nagyharsányi koncertjén.

Az augusztus 2. és 7. között megrendezett negyedik Ördögkatlan Fesztivált belengi efféle szolidan anarchisztikus/ dekadens hangulat, de találó az idei arculati elemmé tett napraforgó „mosolya” is.

Kicsiben megint nagyok

Az Ördögkatlan Fesztivál szervező csapata a megnyitón

"Több mint harmincezer látogatója volt az idei fesztiválnak."

Négy év után is érezhető és élvezhető egyfajta kivonulásjelleg, hiszen a katlanosok dacolni akarnak az üzleti szemléletű, uniformizáló fesztiválbiznisz csapdáival. Az a közel 30 ezer ember – köztük sok kisgyerekes család – azért jön a villányi borvidék két szegény falujába, Nagy- és Kisharsányba, valamint a borturizmusból jobban élő Palkonyára, mert elhiszik a színházi világból ismert szervezőpárosnak, Bérczes Lászlónak és Kiss Mónikának, hogy megmaradhat valami – most épp egy fesztivál – olyannak, amilyennek azt megálmodták.„Jövőre legyen kisebb” – idézem fel Bérczesnek azt, amit talán két évvel ezelőtt mondott egy riportban az Ördögkatlan terveiről, és hallom az újságíró csalódott hangját, mert pont az ellenkezőjét várta.

– Sajnos ilyen teljesítménykényszeres a világ. Mindig minden legyen egyre nagyobb, több, mert csak akkor jó –feleli Bérczes. Az emberek persze szeretnek sokan együtt lenni, és az ördögkatlanosok is azt szeretnék, ha minél többeknek adhatnák át az egymásra figyelés, a valódi, kapcsolatépítő, tartós együttlét lehetőségét, örömét. Miközben elszántan dédelgetik a „kicsiség” álmát, a fesztiválnak bevételt kell termelnie, ahhoz pedig minél több jegyet kell eladni... Most egy csapda felé tartanak, ismeri be Bérczes, de csak így remélhetik, hogy minél kisebb lesz a rés az összetarhált 20,5 milliós támogatás és a 41 milliós költségvetés között. A szervezőpáros ugyanis saját egzisztenciáját tette kockára, hogy az idén is a tavalyihoz hasonló színvonalú (értsd: költségvetésű) fesztivált nyújtsanak.

– Ez persze a saját hülyeségünk –mondja Bérczes, és szerényen mosolyognak a párjával, hiszen talán hibavaló is bizonygatniuk fűnek-fának, hogy nekik ez elvi-érzelmi kérdés. Hogy nem a kockázatvállaláson van a hangsúly. Egyszerűen égne a pofájuk, ha tavalyi után itt valakiknek csalódást okoznának.

– Nem hibáztatunk senkit, hogy nem adott pénzt. Miért vállalna anyagi terheket bárki a mi álmainkért? – kérdezi Kiss Mónika. Ez persze amolyan önnyugtató magyarázatként hangzik. Miért volna ugyanis elképzelhetetlen, hogy az anyagi ellehetetlenülés helyett a fennmaradásában bízhasson egy magas színvonalú, közvetett és közvetlen turisztikai hatású esemény? A kiút az lehet, ha az új előadó-művészeti törvény nyújtotta lehetőség szerint az Ördögkatlan megkapja a szabadtéri színházi státust. A kritériumoknak megfelelnek, hiszen 300 programból az idén is 24 színházi előadást adtak összesen 60 alkalommal, és voltak itt született produkciók is.

Ki gondolná, hogy több százan képesek már reggel héttől azért sorban állni, hogy hozzájussanak a korlátozott számú színházjegyekhez. Szívet melengető, hogy akadnak „tömegek”, akik esti programnak például A szarvassá változott fi ú című beregszászi előadást választják, pedig talán nem is tudják, hogy az előadás végén a fiút játszó Trill Zsolt valóban átlép a titkok kapuján a csillagok közé...

– Néztünk okosan,mert fogalmunk sem volt arról, hogy mi is egy fesztivál – mondja nevetve Imre Józsefné Brigi,aki pénztáros és diszpécser, jegyárus és konfliktuskezelő, helyi fesztiválmindenes. A természetgyógyász vállalkozó is tagja volt az előző nagyharsányi képviselő-testületnek, amikor Bérczesék négy évvel ezelőtt a Művészetek Völgyében lévő Pula után új helyszínt kerestek a Bárka Színház nyári kikötőjének. Végre egy jó kis ingyenreklám – ezt gondolták elsőre egy olyan falu döntéshozói, ahol a Villány-Harkány felé átutazóknak eddig nem akadt oka megállni. S hogy mit jelent öt katlanos nap egy 1760 fős, bőven az ötven százalék feletti munkanélkülivel, segélyezettel küszködő falunak, ahol a lakosság egyharmada cigány?

– Mintha egy nagy levegőt vehetnénk. Öt nap alatt egy boltos annyit árul, mint egész évben, amikor segélyosztástól segélyosztásig hitelbe ad majd mindent. Az emberek nyitottabbá is váltak az évek során, egyre többen adnak ki például szobát a fesztiválozóknak. Az első évben egyetlen helybeli sem vett kedvezményes heti jegyet, most hétszázan múlatják együtt az időt az „idegenekkel”. A helyi egyesületek önkéntes munkája pedig összehozza az embereket – teszi hozzá Brigi.

Míg Nagyharsány az Európa Kiadó, a Quimby és a Kiscsillag típusú ezres „megakoncertek” helyszíne is – no meg számtalan intim színházi eseményé, addig Párkány a családosok számára kiváló hely, ahol szolid a buli, sok a gyerekprogram és gyönyörű borospincék előtt lehet ücsörögni. Kisharsány is a kicsire tör, és az alternatív életformára hangolódókat vonzza. A szintén hányatott sorsú Mediawave katlanos workshopjain évek óta arra orientálják a fiatalokat, hogy kerüljenek kapcsolatba a helyiekkel: ne kívülről nézzék – fotózzák, filmezzék őket – hanem működjenek együtt velük, tárjanak fel minél több helyi történetet, értéket. A záróprezentáción a helybeliek is részt vesznek, és utána – tényleg –közös a buli.

Nagyharsány felett emelkedik a 400 méteres kopár Szársomlyó, amelyet a legenda szerint az ördög szántott fel vasekéjével, majd pórul járva a völgybe gurult. A helyi legenda a fesztivál révén egy jól értékesíthető idegenforgalmi brand lehetőségét is magában hordozza. Mert szervesen kapcsolódik össze a régi az újjal. A helyi a máshonnan jövővel. A művészet a tájjal. A hely szelleme és a szellem helye pajzánul incselkedik és termékenyítgeti egymást, miközben ezrek fogyasztanak (magas)kultúrát, mintha mi sem lenne természetesebb... Az üres hagyományteremtés helyett itt egy helyi identitást erősítő esemény adhat esélyt a helybelieknek.

– S mi lesz hétfőn, a fesztivál után? – kérdezem Imre Józsefné Brigit.

– Kicsivel talán megint előbbre jutunk. De leginkább csend lesz. 360 napig.

Cimkék: Ördögkatlan Fesztivál, Vylyan
KAPCSOLÓDÓ HÍREK
3x3 LITER DUENNIUM 3 JÓ CÉLÉRT A BOGYÓLÉ 2008 CÍMKEPÁLYÁZAT A BOGYÓLÉ ÚJ RUHÁJA A DUENNIUM A MÚLT, A JELEN ÉS A JÖVŐ KÜLÖNLEGES TALÁLKOZÁSA A VYLYAN LETT AZ ÉV PINCÉSZETE 2008-BAN ADVENTI ARANYSZÜRET A VYLYAN BIRTOKON AZ ÖRDÖGSZÁNTOTTA HEGY MONDÁJA ÉS A VYLYAN CLASSICUS BORCSALÁD BEFEJEZŐDÖTT A JÉGBOR-KOMMANDÓ BEVETÉSE BOGYÓLÉ 2010 BORCÍMKE PÁLYÁZAT BOGYÓLÉ Best of címketárlat nyílik november 10-én Pécsett! BOGYÓLÉ EST ARRIVÉE! BOGYÓLÉ'13 est arrivé! Megérkezett az évjárat első bora! BORBA KÓDOLVA - Bárkód után borkód DEBÜTÁLÓ VYLYAN BOROK Finom borok és színes kulturális kínálat a Vylyan teraszon! FOGD ÉS IDD! - Bogyólé címkepályázat hatodszor GOMBÁS - Megszületett az első Vylyan pinot noir dűlőválogatás! HA VINCE, AKKOR VILLÁNY! Jön a Bogyólé – aki a palack fenekére néz Kivételes sikerrel zárult a 6. Ördögkatlan Fesztivál Lánc, lánc, Bogyólánc MIT HOZOTT A VINCE-NAP A VYLYANNÁL? MŰVÉSZI HORDÓK KIÁLLÍTÁSA A VYLYANNÁL Nagy sikerű dűlőjáró-, hordós- és vacsorázó programokkal ünnepelte Szent Vincét a Villányi borvidék Ott a pont. Bogyólé 2015 ÖRDÖGKATLAN csakis ANGYALOKNAK! PALACKBAN AZ ÚJBOROK A VYLYANNÁL TÁNCOLÓ BUBORÉKOK - Balett gyöngyözőborral Vida és Vylyan a felhők alatt és fölött Vince napi hagyományőrző programok a Villányi borvidéken Virtuális kóstoló a Vylyannál! VYLYAN BOGYÓLÉ 2009 VYLYAN BORVACSORA A PIERROT ÉTTEREMBEN VYLYAN ÚJDONSÁGOK Vylyan, avagy az élő legenda

További Hírek

Két balatoni bor, egy Olaszrizling és Cabernet Franc lettek  a XIII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!
Két balatoni bor, egy Olaszrizling és Cabernet Franc lettek a XIII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!
2019-04-17

A Hortobágyon tizenharmadik alkalommal rendezték meg az Országos és Nemzetközi Bio Borversenyt, amelyet a Debreceni Borbarátok Társasága Egyesület szervezett és a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Ökogazdálkodók Szövetsége (MÖSZ), a Biokontroll Hungaria Nonprofit kft,  Hortobágy Község Önkormányzata, az Ökotúra Vendégház és a Debreceni Borozó című újság támogatott. Magyarország egyetlen bio borversenyén kizárólag az akkreditált ellenőrző, tanúsító szervezet által igazolt bio minősítésű termékekkel lehetett részt venni. 

Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!
Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!
2019-04-17

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik: a rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is. 

Jó helyek a Dél-Balatonon
Jó helyek a Dél-Balatonon
2019-04-16

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

KI LESZ A BORÁSZOK BARÁTJA?
KI LESZ A BORÁSZOK BARÁTJA?
2019-04-11

A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. Lássuk az idei Barátokat, akik a díj várományosai!

Jön az első Winelovers Champagne Week
Jön az első Winelovers Champagne Week
2019-04-11

Húsvét hétfőn egy igazi frissítő újdonság veszi kezdetét, a borimádók legnagyobb örömére. Az italvilág Ferrarija, a champagne mutatkozik be többféle formában az elegancia, a luxus és a kuriózumok kedvelőinek – mert a champagne ma már igazi életérzés.

Pezsgőkonferencia - Gondolatok a buborék körül a pezsgővilág hazai és nemzetközi nagyjaival!
Pezsgőkonferencia - Gondolatok a buborék körül a pezsgővilág hazai és nemzetközi nagyjaival!
2019-04-10

Május 30-án a hazai és nemzetközi pezsgővilág nagyjai gyűlnek össze, hogy bemutatkozzanak és szakmai vitát folytassanak egy önálló konferencián.

VIII. Gere Jazz – funky Villányban
VIII. Gere Jazz – funky Villányban
2019-04-10

A nyolcadik Gere Jazz idén nyáron a stílus egyik legvidámabb és legfesztelenebb irányzatával, a funkyval várja a látogatókat. A villányi Gere Attila Pincészetnél június 14-15-én a koncertek mellett a többi főszerepet ismét a borok és a gasztronómia játsszák.

Új logót kapott a magyar bor
Új logót kapott a magyar bor
2019-04-08

A Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai szervezetekkel együttműködésben létrehozta a magyar bor új márkakoncepcióját. Mostantól az egységes márkakoncepció részeként új logó, szlogen és üzenetrendszer támogatja a magyar borok kommunikációját belföldön és a világpiacon.

A külföldön eladott magyar borok negyedét a Lidl adta
A külföldön eladott magyar borok negyedét a Lidl adta
2019-04-05

Egy év alatt 20 milliónál is több palackot adott el az áruházlánc.

Villány mosolygós arca - Bemutatkozott a REDy új évjárata
Villány mosolygós arca - Bemutatkozott a REDy új évjárata
2019-04-05

A Villányi borvidék tavaly elindított, fiatalos, könnyed, mosolygós közösségi bora már az első évjáratával meghódította a fogyasztókat, a legtöbb pincénél hónapokkal ezelőtt elfogytak az első évben kihozott készletek. Nem kell azonban tovább várni a REDykre, hiszen április 4-én a budapesti Doblóban elstartolt a 2018-as évjárat.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok


Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»