BEFEJEZŐDÖTT A JÉGBOR-KOMMANDÓ BEVETÉSE

2009-01-10 | vylyan.hu | Szerző: Iványi Emese

Végtagfagyás és metszőolló által okozott sérülések nélkül fejeződött be a jégszőlő szüret éjszaka a Vylyan szőlőjében

BEFEJEZŐDÖTT  A JÉGBOR-KOMMANDÓ BEVETÉSE

Jégborhoz való szőlőt szüretelt a Vylyan Pincészet a Villányi borvidéken. Az év első szürete január 9-én és 10-én, két éjszakán át tartott, jócskán fagypont alatti hőmérsékletben. A Pillangó dűlő tőkéin tavaly erre a célra Olaszrizlinget hagytak kint és már csak az időjárás kedvező alakulására vártak. A jégbor készítés egyik legfőbb kockázata ez, hisz ha az időzítés nem megfelelő, akkor kárba vész az alapanyag.Csak akkor lehet szüretelni, ha a hőmérséklet tartósan fagypont alá süllyed (-7, -8 °C) és a szüret időpontjában ott is marad. A mi hőmérsékleti viszonyaink között ezért kell a szüretet már éjszaka elkezdeni.

A szüret három hektárról történt a Vylyan pincészet csapatával és lelkes, érdeklődő önkéntesekkel. Minden elismerés a bátor jelentkezőknek a helytállásért! A védőital (szabad tűzön fortyogó forralt bor) sokat segített a fagyos szüretelőkön, na meg a hangulaton is!

A szüretelt termésből – már amennyit az „előszüretelő” madarak meghagytak - kb. 6 Hl must lett, ez három kishordónyi bort jelent.

A jégbor készítés titka, hogy a tartós fagy hatására a víz kifagy a bogyóban, a cukrok és egyéb oldott szilárd anyagok viszont nem fagynak meg, így a töppedt szőlőszem értékes, zamatos beltartalma természetes úton koncentrálódik. Ez az a pillanat, amikor le kell szüretelni a szőlőt és gyorsan ki is kell préselni azt.

A préselés egész fürtben történik. Már ekkor tiszta must keletkezik, hiszen a bogyót nem tárják fel, s az alacsony hőmérsékleten tartott fagyott szemekből a víz ekkor sem olvad ki, különválik a koncentrálódott musttól. Így folyamatos nyomás alatt tartva szépen lassan folydogál a tiszta, illatos és édes nedű (390 g/l mért cukortartalommal!).

Amennyire sok időt tölt a szőlő a tőkén, olyan keveset a bor a hordóban, hisz a jégbor egyik legfőbb értéke különleges gyümölcsössége lehet.

A Vylyan Pincészetnek - Ipacs Szabó István főborásznak - egyszer már megadatott, hogy jégbort készítsen, éppen öt éve, a 2004. január 7-én szüretelt cabernet franc szőlőből. A 2003-as Vylyan Cabernet Franc Jégborból mindössze 675 liter készült. Elegáns, parfümös illatával, és egyedi ízvilágával (sárgadinnyére, hársvirágmézre és a lychee-re emlékeztető aromák) viszont annál több rajongót szerzett magának.

2009-ben is kíváncsian várjuk, mit ad az idei első szüret, a fehér jégszőlő bora!
 

A jégbor a természet ritka ajándéka. Ausztria, Németország, vagy Kanada pincészeteinél ismert fogalom a jégbor, itthon viszont igazi különlegességnek számít. Érdekes, hogy a délibb, (amúgy) melegebb Villányi borvidéken nyílt alkalom a jeges szüretre, így a klasszikus vörösborok kínálatát igazi színfoltként e kis mennyiségű, de annál izgalmasabb jégbor színesítheti.

A jégbort nem csak ritkasága teszi értékessé, hanem különleges, egyedi karaktere is. Az aszúhoz hasonlóan a jégbor is természetes koncentrálódás eredménye. Itt viszont nem az aszúra jellemző botritiszes ízvilág, hanem az összetéveszthetetlen gyümölcsösség az, ami dominál.
Cimkék: Vylyan

További Hírek

HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
2019-09-14

Megnyitotta kapuit és minden bor és borkészítés iránt érdeklődőt szeretettel vár a Hosszúpályi Bormúzeum! 

Somlói Juhfark Ünnep 2019
Somlói Juhfark Ünnep 2019
2019-09-13

Nagy Sétálókóstoló: a legjobb Juhfark borok egy helyen, egy időben, október 12-én, a somlói Tornai Pincészetben

Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
2019-09-13

Hatodik alkalommal rendezte meg a Lidl Magyarország a Lidl Wine Expo Hungaryt, melyet Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese nyitott meg.

Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
2019-09-13

Az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem kutatói megtalálták az árpának a szárazsággal szembeni ellenállásért felelős génjét. A klímaváltozás fokozódó hatásaitól rettegő mezőgazdászok fellélegezhetnek.

Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
2019-09-13

A szakemberek szerint a jó pálinkához tiszta, érett gyümölcs kell, az alapanyagot jól záródó műanyaghordóban kell érlelni napi figyelem és egyszeri keverés mellett.

Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
2019-09-13

Nemrégiben megjelent egy cikk az egyik magyar hírportálon, amely szerint, ha valaki megkóstolja a francia a Savagnin blanc szőlőből készült bort (nem Sauvignon blanc, ez egy másik fajta), „akkor szó szerint ugyanazt az ízt érzékelheti, mint 900 évvel ezelőtt ugyanott.”

Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
2019-09-13

A balatoni régió jövője nem az, hogy tavaszi és őszi szezonban is erősít, hanem az, ha egész évre alkalmas programokat képes kínálni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Balatoni Kör elnöke, Laposa Bence.

Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
2019-09-12

Az elmúlt hetek meleg időjárása miatt egyes borvidékeken felgyorsult a szőlő érése, de rendben, jó ütemben halad a szüret az országban - mondta az InfoRádióban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Brazsil Dávid. Jó évjárat lehet a 2019-es, kiváló minőségű borok jönnek. Az ár viszont az áthúzódó tavalyi készletek és a nyomott szőlőár ellenére nem csökken.

Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
2019-09-06

Habár a szüret nemcsak régi népszokás, de egyben ünnep is, a változás ezt az eseményt sem kerüli el, hiszen a szüret kezdete az utóbbi években egyre korábbi időpontban köszönt be – mondta köszöntőjében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a XXVII. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok megnyitóünnepségén.

Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
2019-09-06

A minőségi borok értékesítésének támogatására 3,5 milliárd forintos borpromóciós program indítását tervezi az agrártárca - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön a 28. Budapest Borfesztivál megnyitóján.

Programok


Évi Virág - Ajándék»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»