FOGD ÉS IDD! - Bogyólé címkepályázat hatodszor

2010-10-11 | vylyan.hu | Szerző: Iványi Emese | Fotó: Wéber Tamás (Pécsi Borozó)

Lassan iskolás közös gyermekünk… és már ír, olvas! Játszunk vele, mert gyerek még és lételeme a játék! – így kezdte köszöntőjét Debreczeni Mónika, a Vylyan birtokigazgatója a BOGYÓLÉ 2010 címkekiállítás megnyitóján!

FOGD ÉS IDD! - Bogyólé címkepályázat hatodszor

A Vylyan Pincészet hatodszorra írta ki újborához, a Bogyóléhez kapcsolódó címkepályázatot ifjú művészeknek, a Pécsi Tudományegyetem és a Pécsi Művészeti Gimnázium diákjainak. Már egyre többen tudják, hogy a BOGYÓLÉ név a Vylyan birtok újborát jelenti. 2010-es évjárat első bora, a villányi lankák „bozsoléja” a franciaországi Beaujolais Nouveau [bozsolé nuvo] hagyományait követve készül. E különleges borkészítés lényege, hogy maga a bor a bogyón belül születik, erre utal a „Bogyólé” elnevezés.



A 2010-es év címketermése talán az eddigi legérdekesebb, legkiforrottabb anyag volt. A művésznövendékek - mint tanáraiktól is megtudtuk - szeretik a kihívásokat, s egyre jobban megtanulják a borcímkék nyelvezetét.
A zsűri nehezen döntött. A válogatás után nyolc címke maradt a ringben, melyek közül bármelyik megállta volna a helyét a palackon! Pontozással bent maradt a három dobogós helyezett, majd innen jött igazán a neheze! Először történt meg, hogy a zsűri tagjainak még aludni is kellett a végső döntés meghozatalára!
A fő szempont a kiválasztásnál az ÖTLET. A cél, hogy a bor a polcról szinte „beugorjon a vásárló kosarába”! A pályázat idei nyertese Szakál Éva, végül ragyogó ötlete miatt került dobogóra! Az eredményt október 6-án a díjátadóval egybekötött kiállítás megnyitón tudták meg a pályázók.
A kiállítást Nyilas Márta (DLA festőművész, egyetemi docens, PTE MK) nyitotta, majd Debreczeni Mónika ismertette a helyezéseket az izguló egybegyűlteknek.

Az első helyezett húszezer Vylyan Bogyólé palackon láthatja viszont munkáját, amely remek belépő a Nagybetűs Életbe! Emellett ötvenezer forint alkotói díjat és 2 nagy karton Bogyólét vihet haza. A nyertesnek a legfontosabb maga a referencia, ami jövőbeli tervei, pályafutása szempontjából meghatározó lehet!

Így érzi ezt a 2010-es pályázat nyertese, Szakál Éva is, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar ötöd éves festő szakos hallgatója, aki az első díjon egyébként nagyon meglepődött! A címkén szó szerint a keze nyomát hagyta, egy vidám, pink színt választva a palettáról!
Pályázata a „Fogd és idd” fedőnéven érkezett. Ütős, szembeszökő, aki látja, nem felejti el! Az ötlet azt mutatja, hogy sokszor a legegyszerűbb dolgok a legnagyszerűbbek!
A második helyezett a már tavalyról is ismerős gimnazista Vidákovich Sámuel, aki idén még közelebb került a tűzhöz. A dobogó képzeletbeli harmadik fokára két diák léphetett, mert mindegyikük pályázata kiemelkedő volt a maga nemében: Szalay Dorottya (PTE MK festő szak) és Gyömrei Ágnes (Pécsi Művészeti Gimnázium).
Pécsett az eMKá Galériában (Pécs, Damjanich u. 30.) október 25-ig lehet megnézni a tárlatot.
További információ: Iványi Emese, 30/458-1108; vylyan@vylyan.hu, www.vylyan.hu


Bogyólé zsűri 2010:
NYILAS Márta, Gerendy Jenő, Somody Péter, György Hajnal – a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karról
Ernszt András, Molnár Tamás a Pécsi Művészeti Gimnáziumból
Debreczeni Mónika, Iványi Emese, Králik Péter (grafikus) Vylyan Pincészettől

Díjazottak:
Első helyezett: Szakál Éva (Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar ötöd éves festő szakos hallgatója)
Második helyezett: Vidákovich Sámuel (Pécsi Művészeti Gimnázium)
Harmadik, megosztott helyezett: Szalay Dorottya (PTE MK festő szak) és Gyömrei Ágnes (Pécsi Művészeti Gimnázium)

A legjobb címkék megtekinthetők a Vylyan honlapján!

A megnyitó képei: Wéber Tamás (Pécsi Borozó)
http://picasaweb.google.hu/webertamas/Bogyole2010?authkey=Gv1sRgCPD9mtzkzYfaPA&feat=email#

Cimkék: Vylyan

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 58.600 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 68.900 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok


Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»

Patricius Borház»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»