Lexikon
Gádor (gáttor)
A pince boltozott előtere.
Gallon
Angolszász űrmérték. Az angol gallon 4,56 liter, az amerikai gallon 3,785 liter.
Galloz
A musthoz vizet, és cukrot adva csökkenti a savkoncentrációt, a cukor hozzáadásával növeli a must cukortartalmát, ezáltal kialakítja a must kívánatos összetételét.
Gantár
Ászokfa.
Gipszezés
Gipszpor hozzáadása a zúzott szőlőhöz a bor savasságának növelése és a vörösborok színének javítása végett.
Glicerin
A cukor erjedése során keletkező szerves vegyület. A bor "testességét", sűrűségét befolyásolja.
Háromértékű alkohol.
Glicerinerjedés
Borbetegség, ( megfordulás ) kénezéssel kezelhető.
Glükóz
Szőlőcukor.
Gólyanyak
Kisebb hordókból a bor kiszivattyúzására használt - a gólya nyakára emlékeztető - fémcső.
Gömbölyű bor
Harmonikus összetételű, testes bor.
Ki-kicsoda
Babits László, Ifj.
Az értékesítési munkák mellett egyre magasabb szinten részt vesz a borkészítés folyamatában is.
Bárdos Benjámin
1968-ban került a Helvéciai Állami Gazdásághoz, ahol borászként dolgozott. 1972-től a nagyrédei Szőlőskert Mg. Tsz. pincevezetője, majd az 1982-es részvénytársasággá történő átalakulást követően borászati igazgató. A Szőlőskertek Rt.-ben betöltött tisztsége





