Lexikon
Saccharomyces cerevisiae
Lásd. élesztő.
Sáfrányos szeklice
Lásd. pórsáfrány.
Sajtó
Növényi nedvek nyomással való kisajtolására szolgáló eszköz.
Savtartalom
A sav a bor és a must alapvető összetevője. A must és a bor savtartalma kötött, szabad, vagy részben kötött és félig kötött (só) alakban tartalmazza. A must, és bor savanyú ízét a szabad, és a félig kötött savak okozzák. A must, és bor savai: borkősav, ecetsav, almasav, citromsav, tejsav, glükonsav, illósavak, stb. A savtartalmat általában titrálással (analitikai módszer) állapítják meg. A savtartalom alapján szokás a borokat élénkség és frisseség szerint értékelni.
Savtompítás
Savtartalom csökkentése szénsavasmésszel.
Sec
Francia kifejezés. Száraz, nem édes ital.
Seprő
Az újbornak tartály, vagy hordó alján visszamaradt üledéke. Főleg élesztőt és borkövet tartalmaz. Az erjedés után visszamaradó első, jelentős mennyiségű seprőt szokás durva seprőnek is nevezni. Lásd. még borseprő.
Seprőbomlás (seprőrothadás)
A seprő szerves anyagainak rothadása.
Seprőbor
Seprőből készült alkoholt tartalmazó ital. Hamisítvány, nem bor.
Seprőkeverés
Borászati művelet, melynek során a seprő fellazításával elősegítik a jobb levegőztetést és az extrakt jobb kioldódásást.
Ki-kicsoda
Blum János
1970-es évek elején édesapjával kezdett el borral foglalkozni. Ekkor még egy pincével rendelkeztek a villánykövesdi pincesoron, ahová már az 1980-as évek elején kisebb csoportokat fogadtak. Igaz, ebben az időben még csak fennállókádakhoz támaszkodva,





