Lexikon
Nagyfröccs
2 dl bor és 1 dl szódavíz keveréke. Lásd. még fröccs.
Nedves cukrozás
Lásd: galloz.
Nehéz bor
Testes, nagy alkoholtartalmú bor.
Nemes pincepenész
Lásd: Cladosporium cellare
Nemesrothadás
Lásd: Botrytis cinerea.
Neutrális bor
Közömbös, jellegtelen, de nem hibás bor.
Nyálkázás
A must tisztítása ülepítéssel. A művelet után a bort kénezik, hogy ne erjedjen.
Nyalós bor
Kissé édeskés bor.
Nyújtás
A must vagy a bor mennyiségének növelése, általában meg nem engedett anyagokkal (vízzel, más gyümölcs levével) vagy módszerekkel.
Nyújtott
1 dl bor, 2 dl szódavíz keveréke. Lásd. még hosszúlépés, fröccs.
Ki-kicsoda
Romsics László
1992-1993 között a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet technológusa, majd 1994-től főborásza és igazgató helyettese. 1995-től a Hungarovin Rt.-nél dolgozott technikusként, 2001-től Hungarovin Rt, későbbiekben
Áts Károly
1979-1983 Soós István Borászati Szakközépiskola, Budafok. 1984-1988 Kertészeti Egyetem Borászati Kar, Üzemmérnöki diploma, Budapest. 1988-1994 Tokaj Kereskedőház: gyakornok, pincevezető helyettes, pincevezető. 1994-től Royal Tokaji Boszászati Zrt., főborász.
Balaton borrégió»
Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,
Duna borrégió»
Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,
Felső-Magyarország borrégió»
Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,
Felső-Pannon borrégió»
Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,
Pannon borrégió»
Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,
Tokaj borrégió»
Tokaji borvidék,