Lexikon
Kövér bor
Sok alkoholt és sok cukrot tartalmazó bor.
Kulőr
A cukor hevítésével sötétbarnára pirított színezőanyag.
Kupázs
Borházasítás.
Kutyafej
Csőrös fémcsap, amellyel az akonanyíláson át a hordóba folyatják a bort.
Küvé (cuvée)
Francia eredetű szó a borok házasítására. Jellemzően a pezsgőkészítésre házasított és egalizált borra használják.
Lágy bor
Kevés savat tartalmazó bor.
Lapos bor
Túl lágy és jellegtelen bor.
Lecsengés
A korty lenyelése idején szánkban tapasztalható, lassan halványuló benyomások összessége.
Lényeredék
Az egységnyi mennyiségű (pl. 100 kg) szőlőből nyert lé mennyisége.
Levegőíz
Hosszabb ideig darabban tárolt bor íze.
Ki-kicsoda
Monyók József
A Monyók Pincészet a régi Tokaj-hegyaljai hagyományokon alapulva alakult meg 1972-ben. A családi birtok jelenleg 10 hektár szőlőterülettel rendelkezik –melyet szeretnénk egy 25-30 hektárig felfejleszteni lehetőleg a mádi határban – a régi írások szerint
Blum János
1970-es évek elején édesapjával kezdett el borral foglalkozni. Ekkor még egy pincével rendelkeztek a villánykövesdi pincesoron, ahová már az 1980-as évek elején kisebb csoportokat fogadtak. Igaz, ebben az időben még csak fennállókádakhoz támaszkodva,





