Lexikon
Sáfrányos szeklice
Lásd. pórsáfrány.
Sajtó
Növényi nedvek nyomással való kisajtolására szolgáló eszköz.
Savtartalom
A sav a bor és a must alapvető összetevője. A must és a bor savtartalma kötött, szabad, vagy részben kötött és félig kötött (só) alakban tartalmazza. A must, és bor savanyú ízét a szabad, és a félig kötött savak okozzák. A must, és bor savai: borkősav, ecetsav, almasav, citromsav, tejsav, glükonsav, illósavak, stb. A savtartalmat általában titrálással (analitikai módszer) állapítják meg. A savtartalom alapján szokás a borokat élénkség és frisseség szerint értékelni.
Savtompítás
Savtartalom csökkentése szénsavasmésszel.
Sec
Francia kifejezés. Száraz, nem édes ital.
Seprő
Az újbornak tartály, vagy hordó alján visszamaradt üledéke. Főleg élesztőt és borkövet tartalmaz. Az erjedés után visszamaradó első, jelentős mennyiségű seprőt szokás durva seprőnek is nevezni. Lásd. még borseprő.
Seprőbomlás (seprőrothadás)
A seprő szerves anyagainak rothadása.
Seprőbor
Seprőből készült alkoholt tartalmazó ital. Hamisítvány, nem bor.
Seprőkeverés
Borászati művelet, melynek során a seprő fellazításával elősegítik a jobb levegőztetést és az extrakt jobb kioldódásást.
Sommelier
Az éttermekben a borpincér általános elnevezése.
Ki-kicsoda
Birkás Zoltán
1999-től a családi vállalkozást erősíti. Jelenleg szőlészként, borászként tevékenykedik, valamint kereskedelmi és marketing feladatokat is ellát. 2003-tól az Izsáki borverseny és Izsáki borutca szervezője, valamint 2004 óta az Izsáki Borbarátklub rendezvényeinek





