Lexikon
Tartarátok
A borkősav sói, például a borkő.
Tejsavas erjedés
Borbetegség. Lásd. még mannitos erjedés.
Teljes érés
Az érettségi állapot, amikor a szőlő tömegében a legtöbb cukrot tartalmazza.
Templomablak-jelenség
A pohárban megmozgatott bor először vékony rétegben a pohár falához tapad, majd vékony csíkokban, íveket képezve lecsorog. Többek szerint gótikus ablaksorokra emlékeztető nyomot hagy.
Terroir
(Fr. ejst. teroár) Termőhely elnevezése.
Testes bor
Sok vonadékanyagot tartalmazó bor.
Típusbor
Sajátos jelleggel nem rendelkező, egyszerű bor.
Tirázsdugó
Az erjedés és az érlelés idején a pezsgőspalackot lezáró dugó.
Töltögetőbor
A bor apadása miatt keletkezett hiány pótlására használt bor. Általában kissé erősebben kénezik.
Töpötszőlő
Lásd → Aprószőlő.
Ki-kicsoda
Áts Károly
1979-1983 Soós István Borászati Szakközépiskola, Budafok. 1984-1988 Kertészeti Egyetem Borászati Kar, Üzemmérnöki diploma, Budapest. 1988-1994 Tokaj Kereskedőház: gyakornok, pincevezető helyettes, pincevezető. 1994-től Royal Tokaji Boszászati Zrt., főborász.
Birkás Zoltán
1999-től a családi vállalkozást erősíti. Jelenleg szőlészként, borászként tevékenykedik, valamint kereskedelmi és marketing feladatokat is ellát. 2003-tól az Izsáki borverseny és Izsáki borutca szervezője, valamint 2004 óta az Izsáki Borbarátklub rendezvényeinek
Andrónyi László
1998-2002 között a Badacsonyi Pincegazdaságnál dolgozott.





