Lexikon
Tartarátok
A borkősav sói, például a borkő.
Tejsavas erjedés
Borbetegség. Lásd. még mannitos erjedés.
Teljes érés
Az érettségi állapot, amikor a szőlő tömegében a legtöbb cukrot tartalmazza.
Templomablak-jelenség
A pohárban megmozgatott bor először vékony rétegben a pohár falához tapad, majd vékony csíkokban, íveket képezve lecsorog. Többek szerint gótikus ablaksorokra emlékeztető nyomot hagy.
Terroir
(Fr. ejst. teroár) Termőhely elnevezése.
Testes bor
Sok vonadékanyagot tartalmazó bor.
Típusbor
Sajátos jelleggel nem rendelkező, egyszerű bor.
Tirázsdugó
Az erjedés és az érlelés idején a pezsgőspalackot lezáró dugó.
Töltögetőbor
A bor apadása miatt keletkezett hiány pótlására használt bor. Általában kissé erősebben kénezik.
Töpötszőlő
Lásd → Aprószőlő.
Ki-kicsoda
Bodnár Sándor Dr.
Teljes életre törekedett, amit igazol az, hogy 1972-ben az I. Borvilágversenyen (Budapest) bírálóként tevékenykedett, 1987-ben egyetemi doktori címet szerzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen. 1987-ben megszervezője volt a Tokaj Vinum Regum
Babits László, Ifj.
Az értékesítési munkák mellett egyre magasabb szinten részt vesz a borkészítés folyamatában is.





