Lexikon
Aranzada
						                       
                        
                           
                        
                                    Spanyol területmérték szőlők mérésére, 1 A. = 400 n. estadal = 6400 n. varas = 44,72. ár.                                  
                                                      Areométer
						                       
                        
                           
                        
                                    Folyadékok sűrűség mérésére használt eszköz. Ilyen pl. a mustfokoló.                                  
                                                      Aromatika
						                       
                        
                           
                        
                                    A bor ízvilágában mindannak az összefoglaló neve, amely kívül esik a sav/édesség viszonyban emlegetett tényezők csoportján. Az aromatika része a gyümölcsösség, talajíz, kesernyésség stb.                                  
                                                      Aszalt szőlő
						                       
                        
                           
                        
                                    Aszalt szőlőből sokféle szőlőt készítenek, többek között az olaszországi Veneto tartományból származó amaronét, vagy a vin santót. Két féle eljárást ismerünk, vagy a borkészítéshez használt szőlőszemek az aszaltak, vagy aszalt szőlőt adnak a borhoz.                                  
                                                      Ászkolás (ászokolás) 
						                       
                        
                           
                        
                                    A bor fahordós érlelése pince hőmérsékleten.                                   
                                                         
                                              		
								Ászok                            
						                       
                        
                           
                                            	
                                                             
                           
                            
                        
    				                           
                     
                        
                  
                                    A pincében történő bortárolásnál a → hordók alatti talpgerenda neve. Az ászok a hordók kitámasztását, tisztítását, gondozását (faabroncsok kicserélését stb.) biztosította. A keményfából készült, a pince méreteitől függő rúdpár változatos elnevezésekben él máig: csántérfa (Balaton-mellék, Duna–Tisza köze), gadnár, gantár, kantár vagy kantárfa (É-Mo.) (bajor-osztrák: Ganter ’talpgerenda’). Legrégebbi megnevezése az ászok (15. sz.), amelyhez a borkultúrával kapcsolatos szócsalád társul: ászokolás (a bor pincében érlelése), ászokhordó (az ászokfán  [...]                                 
                                                      Ászokhordó
						                       
                        
                           
                        
                                    A bor kezelésére, érlelésére használt fahordó (általában tölgyfahordó).                                   
                                                      Asztali bor
						                       
                        
                           
                        
                                    Egyszerű, könnyű, kb. 9-11 térfogatszázalék alkoholt tartalmazó bor.                                  
                                                         
                                              		
								Aszú                            
						                       
                        
                           
                                            	
                                                             
                           
                            
                        
    				                           
                     
                        
                  
                                    A tokaji aszú különleges minőségű magyar desszertbor.
Készítéséhez aszúsodott szőlőszemeket használnak. A botritys cinerea nevű gomba, amely a szőlőszemeket aszúsítja, adja a jellegzetes ízt. Késői szüreten (október-december) szedik, válogatják az aszúsodott szemeket. Csak a rothadt szemek kerülnek be (ellentétben a tokaji szamorodnival, melyben ép, nem nemesrodhadt szemek is vannak). A saját súlya által kicsepegő nedű a tokaji esszencia, igen magas cukorfokkal (a lepalackozott esszenciának legalább 250 g/l cukrot kell tartalmaznia, de nem  [...]                                 
                                                      Aszúeszencia
						                       
                        
                           
                        
                                    A kiválogatott aszúszemekből, önsúlyától kicsorduló színlé. Egy puttony (28-30 l) 1-1,5 l eszencia csordul ki.                                   
                                                      Ki-kicsoda
   
                        Ábrahám Enikő               
                        Családi gazdálkodásként 1997-ben indult kis pincészet, melynek irányítását 2006-ban vettük át a párommal. Jelenleg 9 hektárral rendelkezünk, az ültetvények szétszórtan, Erdőbényétől Mádon keresztül egészen Rátkáig találhatóak. Területeink kiemelkedő                      
                        
                 
                        
                                        
                        Balaton borrégió»
                        Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Duna borrégió»
                        Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Felső-Magyarország borrégió»
                        Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Felső-Pannon borrégió»
                        Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Pannon borrégió»
                        Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Tokaj borrégió»
                        Tokaji borvidék,                     
                    
                                
            
            
                            
                            








