Lexikon
Bianca
Származás: Csizmazia József és Bereznai László állította elő Seyve Villard 12375 és a Bouvier keresztezésével, tehát fajhibrid.
Tőke: Talaj és fekvés iránt nem igényes, fagytürö, gombás megbetegedéseknek viszonylag ellenál1ó, nem rothad, virágzáskor a kedvezőtlen időjárási tényezőkre érzékeny, zöldmunka igényes.
Fürt: Hengeres, kicsi, laza; a bogyó gömbölyű, középnagy, hamvas, nem mintázott, zöldessárga; húsa ropogós, húsos; íze semleges; héja vastag, szívós.
Bor: Bora alkoholban gazdag, semleges ízű, savai finomak, de lágyulásra hajlamosak, minőségi bor.
Elterjedés: Magyarország, elterjedése csökkenőben van.
Bikavér
Az egri és a szekszárdi borvidéken engedélyezett vörösbor különlegesség, amelyet több szőlőfajtából készítenek. A bikavért főleg Kadarka, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Kékoportó szőlőből készítik. Az összes bikavérkészítésre használatos szőlőfajtát a bortörvény vonatkozó paragrafusa szabályozza.
Bikavér
Vörösbor-különlegesség, amelyet több szőlőfajtából készítenek. Legismertebb az Egri Bikavér, amelyet Kadarka, Kékfrankos, Cabernet, Kékoportó és 5-10% fehér Muskotály szőlőfajtából készül. Híres még a Szekszárdi Bikavér is.
Biling (billing)
Néhány bogyóból álló, esetleg a tőkén felejtett szőlőfürt.
Bilingérez
Lásd. bengéz.
Billikom
Iváshoz összegyűlt nagyobb társaság.
Biszulfit
Borkén (kálium-metabiszulfid).
![Bitter (bitterbor) Bitter (bitterbor)](http://www.borutazo.hu/kep/lexikon/bitter_bitterbor_-index.772.jpg)
Bitter (bitterbor)
Keserű ízű, nagy alkoholtartalmú aperitif.
Bitter (bitterbor)
Keserű ízű, nagy alkoholtartalmú aperitif.
Bitter soda
Olyan ízesített ital, amelynek alapanyaga a „Bitter vino”, amelynek részaránya a végtermékben legalább 50 %, amelyhez szén-dioxidot vagy szén-dioxid-tartalmú vizet adnak és esetleg ugyanazokkal a színezékekkel színezik, mint a Bitter vino-t. A termék tényleges alkoholtartalmának legalább 8 térfogatszázaléknak és legfeljebb 10,5 térfogatszázaléknak kell lennie.
Ki-kicsoda
Monyók József
A Monyók Pincészet a régi Tokaj-hegyaljai hagyományokon alapulva alakult meg 1972-ben. A családi birtok jelenleg 10 hektár szőlőterülettel rendelkezik –melyet szeretnénk egy 25-30 hektárig felfejleszteni lehetőleg a mádi határban – a régi írások szerint
![](http://www.borutazo.hu/kep/borregio/map01-map.2.jpg)
![](http://www.borutazo.hu/kep/borregio/map02-map.1.jpg)
![](http://www.borutazo.hu/kep/borregio/map03-map.4.jpg)
![](http://www.borutazo.hu/kep/borregio/map04-map.5.jpg)
![](http://www.borutazo.hu/kep/borregio/map05-map.3.jpg)
![](http://www.borutazo.hu/kep/borregio/map06-map.6.jpg)