Lexikon
Madárkásság
Egyenetlen érési folyamat, amikor a virágzáskor a termés nem egyenletesen kötődik meg és ez egyenetlen éréshez vezet.
Madeira
Madeira szigetéről származó, portugál borkülönlegesség.
Magnum palack
A szokásosnál nagyobb űrtartalmú palack. Általában a másfél literes pezsgőspalackot nevezik így.
Magyar mustfokoló
Hazánkban hitelesített sűrűségmérő, melyet a must fokolására használnak.
Majomtej
Kierjedt, de még le nem tisztult újbor.
Malaga
Spanyol csemegebor.
Malibu
Jamaikai, fehér rumot tartalmazó, édesített kókuszlikőr. Desszertekhez, édes koktélokhoz használják. Alkoholtartalma 21 %.
Malligand-fok
A bor Malligand-féle készülékkel meghatározott szesztartalma, térfogatszázalékban kifejezve.
Mannitos erjedés
Borbetegség. A túlmelegedés miatt az erjedésben megakadt mustokban az erjedés során a gyümölcscukorból mannit, és tejsav képződik.
Maradék cukor
1. Tokaji aszú seprőjén erjesztett bor.
2. a törkölyre öntött vízből erjesztett, gyenge bor.
Ki-kicsoda
Áts Károly
1979-1983 Soós István Borászati Szakközépiskola, Budafok. 1984-1988 Kertészeti Egyetem Borászati Kar, Üzemmérnöki diploma, Budapest. 1988-1994 Tokaj Kereskedőház: gyakornok, pincevezető helyettes, pincevezető. 1994-től Royal Tokaji Boszászati Zrt., főborász.





