Zalagyöngye

Származás: Csizmazia József és Bereznai László állította e1ő, a Seyve Villard 12375 és a Csaba gyöngye keresztezésével.

Tőke: Fekvés és talaj iránt nem igényes, a szárazságot közepesen tűri, fagytűrő, peronoszpóra ellen toleráns, lisztharmatra érzékeny, kevésbé rothad, zöldmunka igénye közepes.

Fürt: Ágas, laza, nagy; a bogyó megnyúlt, zöldesfehér, középnagy, hamvas, mintázatlan; húsa ropogós, húsos; íze közömbös; héja középvastag, közepesen szívós.

Bor: Bora jellegzetes illatú s zamatú, diszkréten illatos, viszonylag lágy karakterű, asztali bor.

Elterjedés: Magyarország, termőterülete az utóbbi években nagy mértékben csökken.

Zamat
Záptojásszag
Zavaros bor
Zengő

Származás: Király Ferenc állította elő az Ezerjó és Bouvier keresztezésével.

Tőke: Fekvés és talaj iránt közepesen igényes, fagytűrése közepes, szárazságtürö, rothadásra kissé érzékeny, kevés zöldmunkát igényel.

Fürt: Vállas, középnagy, tömött; a bogyó gömbölyű, középnagy, irgászöld, nem mintázott, hamvas; húsa puha, leves, íze közömbös; héja középvastag, szívós.

Bor: Bora illatos, harmonikus, savas karakterű, de finom savakkal rendelkező, minőségi fehérbor.

Elterjedés: Kizárólag Magyarországon termesztik.

Zenit

Származás: Király Ferenc állította elő az Ezerjó és a Bouvier keresztezésével.

Tőke: Fekvés és talaj iránt közepesen igényes, közepesen fagytürö, rothadásra kevésbé hajlamos, viszonylag szárazság tűrő.

Fürt: Állas, kissé laza, középnagy; a bogyó megnyúlt, kicsi, sárga, kissé hamvas; húsa puha, leves; íze közömbös; héja vékony, közepesen szívós.

Bor: Bora az évjáratok többségében illatban, savakban gazdag de lágyulásra kissé hajlamos, savai finomak, minőségi fehérbor.

Elterjedés: Kizárólag Magyarországon termesztik.

Zöld Veltelini

Származás: Feltehetően osztrák fajta.

Tőke: Fekvés és talaj iránt igényes, közepesen fagytürö, szárazságra érzékeny, rothadásra mérsékelten hajlamos, zöldmunka iránti igénye közepes.

Fürt: Ágas vagy vállas, tömött, középnagy; a bogyó gömbölyded, zöldesfehér, kicsi; pontozott, alig hamvas; húsa puha, leves, olvadó; íze semleges; héja középvastag, szivós.

Bor: Bora kellemes illatú, gyakran fűszeres zamatú, tüzes, általában harmonikus, néha kissé kemény minőségi fehérbor.

Elterjedés: Fő termőterülete Ausztria és Csehország, hazánkban kizárólag a Soproni borvidéken termesztik.

Zöldízű bor
Zselatin
Zweigelt

Származás: Ausztria.A Kékfrankos és a Szent Lőrincz fajták keresztezésével Ausztriában a klosterneuburgi iskola igazgatója - Fritz Zweigelt - nemesítette 1920-ban,mely Ausztriában Rotburger néven terjedt el.

Tőke: Közepes növekedésű, ritka vesszőzetű.

Fürt: Középnagy vagy nagy, vállas, nagyon tömött bőtermő fajta, így hozamkorlátozás révén lesz igazán különleges.

Bor: Jó minőségű, csersavban gazdag, harmonikus.

Elterjedés: Soproni, Mátrai, Csongrádi, Szekszárdi borvidékek.


Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»

Patricius Borház»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»