Lexikon
Jägermeister
Gyógynövényekkel készített német gyomorkeserűlikőr. Hűtött pohárban kell felszolgálni. Alkoholtartalma 35%.
Jánosáldás
A búcsúzás előtti utolsó pohár bor.
Javító borkezelések
A bor összetételét megváltoztató, minőségjavító pinceműveletek, pl. a savtartalom szabályozása, a szín javítása.
Jégbor
Német és oszrák termőterületeken a tőkén megfagyott fürtökből készített borkülönlegesség.
Jégdugó
A pezsgőspalack nyakába lerázott seprőt magában foglaló, jéggé fagyasztott pezsgő. A degorzsálás művelete a jégdugó kilövetése, a pezsgő tisztításának hagyományos művelete.
Jegescukor
Kristálycukor.
Jerez
Sherry. A spanyolországi Jerez településre utal.
Juhfark
Származás: Osztrák vagy magyar eredetű.
Tőke: Középerős növekedésű, lapított, világosbarna vesszők jellemzik.
Fürt: Középnagy, hengeres, tömött.
Bor: Különleges összetételű savakkal, finom illatokkal rendelkezik.
Elterjedés: Etyek-Budai, Nagy-Somlói borvidékek.
Ki-kicsoda
Áts Károly
1979-1983 Soós István Borászati Szakközépiskola, Budafok. 1984-1988 Kertészeti Egyetem Borászati Kar, Üzemmérnöki diploma, Budapest. 1988-1994 Tokaj Kereskedőház: gyakornok, pincevezető helyettes, pincevezető. 1994-től Royal Tokaji Boszászati Zrt., főborász.





