Habzóbor
Hagymás színű
Hamburgi Muskotály

Származás: Ismeretlen eredetű.

Tőke: Meleg fekvést igényel, talajban nem válogat, viszonylag fagytűrő, túlterhelésre érzékeny, a szárazságot elviseli, egyenetlenül érik, rothadásra mérsékelten hajlamos.

Fürt: Ágas, gyakran laza, középnagy, mintázatlan; a bogyó megnyúlt, nagy, mintázatlan, feltűnően hamvas, húsa ropogós, íze muskotályos, héja vékony, középerős, tartós.

Bor: Csemegeszőlő. Páratlanul finom muskotályos íze van, finom savakkal és zamattal rendelkezik, borkészítésre is alkalmas.

Elterjedés: Hazánkban is csak kis területen termesztik.

Hamisítás
Harmonikus
Hárslevelű

Származás: Valószínűleg magyar.

Tőke: Nagyon erős fejlődésű, ritka, merev, felálló vesszőzetű.

Fürt: Nagy, elérheti a 40 cm-es hosszúságot is. Hengeres; laza a vége, olykor villásan elágazik.

Bor: Fajtajelleges, finom, hársméz illatú és zamatú, testes. Több éves érlelés során kiváló minőségű. Önállóan a debrői hárslevelű, a furminttal együtt a tokaji borkülönlegességek alapját adja.

Elterjedés: Tokaji, Villányi, Nagy-Somlói, Mátrai és Egri borvidékek.

Házasítás
Hébér
Hegyközség
Hektoliterfok

Ki-kicsoda

Garamvári Vencel
Garamvári Vencel Borászmérnök. 1966-78 között a Törley Pezsgőgyárban dolgozott gyáregység vezetőként. 1978-tól a Hungarovin Rt-nél termelési igazgató, 1987-1990-ig kereskedelmi igazgató. A családi vállakozást 1990-ben, Vinárium néven indította. Először csak minőségi
Blum János
Blum János 1970-es évek elején édesapjával kezdett el borral foglalkozni. Ekkor még egy pincével rendelkeztek a villánykövesdi pincesoron, ahová már az 1980-as évek elején kisebb csoportokat fogadtak. Igaz, ebben az időben még csak fennállókádakhoz támaszkodva,
Bodó Judit
Bodó Judit Borász-szőlész előélete nem volt. A borral szinte a véletlen útján került kapcsolatba először Olaszországban. Közel 1 évig Dél-Tirolban próbálta 2 kisebb családi pincészetben ellesni a szőlészet-borászat gyakorlati feladatait. 2000-es évjárattól kezdve