Lexikon
Darabban lévő bor (darabban tartás)
A nem teljesen tele töltött hordóban levő (tartott) bor.
Darabíz (levegőíz)
Borhiba. A darabban tartott borok oxidációja során az alkohol egy része aldehiddé oxidálódik.
Degorzsálás
A pezsgő seprőjének kilövetése.
Dekantálás
A tiszta bor leszívása vagy óvatos leöntése az üledékről.
Dekolor
Színtelenítő aktív szén.
Demi doux (francia, ejtsd: dömi du)
Félédes.
Demizson
Vesszővel (régebben náddal, szalmával) bevont, füles üvegballon italok tárolására és szállítására.
Derítés
Tisztító és stabilizáló borkezelési eljárás. A derítőanyagok (Pl. albumin, kazein, vagy kovaföld) a borhoz történő hozzáadásukkal felületükön megkötik és leülepítik a bor zavarosító anyagait.
Derítővas
A folyadék keverésére szolgáló fa- vagy fémlap.
Deszulfitálás
Kéntelenítés. A kén-dioxid mennyiségének csökkentése fizikai és kémiai módszerekkel.
Ki-kicsoda
Romsics László
1992-1993 között a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet technológusa, majd 1994-től főborásza és igazgató helyettese. 1995-től a Hungarovin Rt.-nél dolgozott technikusként, 2001-től Hungarovin Rt, későbbiekben
Garamvári Vencel
Borászmérnök. 1966-78 között a Törley Pezsgőgyárban dolgozott gyáregység vezetőként. 1978-tól a Hungarovin Rt-nél termelési igazgató, 1987-1990-ig kereskedelmi igazgató. A családi vállakozást 1990-ben, Vinárium néven indította. Először csak minőségi





