Lexikon
Ebbulioszkóp
Oldatok forráspont-emelkedését meghatározó készülék.
Ecetbaktériumok
A bor ecetesedését okozó pálcika alakú baktériumok.
Ecetsav
Egészséges borokban az ecetsavtartalom legfeljebb O,5-0,8 g/l. Az ecetesedés a bor legsúlyosabb betegsége.
Edelzwicker
Németország egykor igen divatos száraz bora. Hazája Elzász. Rendszerint Auxerrois, Chasselas és Rizlingszilváni házasításából születik.
Édes tartalék
Erjedésmentesen megőrzött must.
Egéríz
Borbetegség. A bornak az egérvizelet szagára emlékeztető íze van.
Egres
Éretlen szőlőfürt, szőlőszem (átvitt értelemben).
Egri bikavér
Márkás magyar vörösbor.A jelenlegi törvények alapján a telepíthető fajtákból készülő, régen jobbára Kadarka és Kékfrankos szőlőfajtákból préselték. A hetvenes években igen felkapott ital volt. Stierblut néven is exportálják.
Eisaucin (német, jégbor)
Megfagyott, vagy fagyos szőlőből nyert borkülönlegesség.
Eisaucin (német, jégbor)
Megfagyott, vagy fagyos szőlőből nyert borkülönlegesség.eiswein
Szüret előtt megfagyott és fagyott állapotban sajtolt szőlőből készült bor.
Ki-kicsoda
Monyók József
A Monyók Pincészet a régi Tokaj-hegyaljai hagyományokon alapulva alakult meg 1972-ben. A családi birtok jelenleg 10 hektár szőlőterülettel rendelkezik –melyet szeretnénk egy 25-30 hektárig felfejleszteni lehetőleg a mádi határban – a régi írások szerint
Garamvári Vencel
Borászmérnök. 1966-78 között a Törley Pezsgőgyárban dolgozott gyáregység vezetőként. 1978-tól a Hungarovin Rt-nél termelési igazgató, 1987-1990-ig kereskedelmi igazgató. A családi vállakozást 1990-ben, Vinárium néven indította. Először csak minőségi





