Lexikon
Rajnai kanna
Fából készült, borossajtár. Általában csűröléskor használták.
Rajnai palack
Hosszú nyakú, 0,7 vagy 0,75 literes borospalack. Minőségi fehérborokat töltenek bele.
Rajnai Rizling
Származás: Rajna melléke.
Tőke: Erős növekedésű, közepes számú, mereven felálló, hengeres vesszőt nevel.
Fürt: Kicsi, hengeres vagy kissé kúpos, gyakran szabálytalan alakú, tömött.
Bor: Finom illatú és zamatú. Általában kemény, savai azonban finomak, nagy extrakttartalmú.
Elterjedés: Hajós-Bajai, Etyek-Budai, Balatonfüred-Csopaki, Nagy-Somlói borvidékek.
Rámpás bor
Kiforrott, de még le nem tisztult bor. Lásd. majomtej.
Rázópróba
A bor állóképességének egyik vizsgálata. A palackozott bort több napon át rázógépen rázzák, hogy a szállítóképességét megvizsgálják.
Reduktív bor
Az oxidatív folyamatok kizárásával végzett borkezelés, amelynek célja a szőlőből származó erjedéskor keletkezett illat- , zamatanyagok megőrzése. Élettartama rövidebb, mint az oxidatív boroké.
Rezes törés
A borban rézsók csapódnak ki.
Rhacodium cellare
Lásd. Cladosporium cellare.
Rizlingszilváni
Származás: Németország.
Tőke: Erős növekedésű, kevés számú, félmereven álló vesszőt nevel.
Fürt: Középnagy, vállas, tömött.
Bor: Fajtajelleges, mustjából többnyire reduktív típusú, gyorsan fejlődő bort készítenek.
Elterjedés: Mátrai, Balatonfüred-Csopaki, Móri, Ászár-Neszmélyi, Zalai borvidékek.
Rókaíz
Néhány amerikai, és direkt termő hibrid fajta borának a róka szagára emlékeztető kellemetlen íze.





