Lexikon
Lágy bor
Kevés savat tartalmazó bor.
Lapos bor
Túl lágy és jellegtelen bor.
Leányka
Származás: Moldávia.
Tőke: Erőteljes fejlődésű. Nagy számú vastag, világosbarna vesszőt nevel.
Fürt: Kicsi, vállas, tömött.
Bor: Fajtajelleges illatú és zamatú, alkoholban gazdag, tüzes, lágy.
Elterjedés: Bükki, Egri, Ászár-Neszmélyi, Móri, Mátrai borvidékek.
Lecsengés
A korty lenyelése idején szánkban tapasztalható, lassan halványuló benyomások összessége.
Lényeredék
Az egységnyi mennyiségű (pl. 100 kg) szőlőből nyert lé mennyisége.
Levegőíz
Hosszabb ideig darabban tárolt bor íze.
Levegőpróba
A bor egyik állóképességének vizsgálata. A bort rendszeres, intenzív levegőztetéssel kb. egy hétig megfigyelés alatt tartják, és figyelik, hogy a bor levegő hatására megváltozik-e.
Likőrbor
A csemege-, az ürmös és a fűszerezett borok gyűjtőneve. A borászati folyamatok során alkohollal erősített bort takar. Legismertebb likőrborok a portói, a sherry és a madeira.
Lisztharmat
Lásd. peronoszpóra.
Livó (tőtike)
A hordók megtöltésére használt, négyszögletű fából készült nagyobb tölcsér. Űrtartalma elérheti a 20 litert is.
Ki-kicsoda
Blum János
1970-es évek elején édesapjával kezdett el borral foglalkozni. Ekkor még egy pincével rendelkeztek a villánykövesdi pincesoron, ahová már az 1980-as évek elején kisebb csoportokat fogadtak. Igaz, ebben az időben még csak fennállókádakhoz támaszkodva,
Áts Károly
1979-1983 Soós István Borászati Szakközépiskola, Budafok. 1984-1988 Kertészeti Egyetem Borászati Kar, Üzemmérnöki diploma, Budapest. 1988-1994 Tokaj Kereskedőház: gyakornok, pincevezető helyettes, pincevezető. 1994-től Royal Tokaji Boszászati Zrt., főborász.
![](http://borutazo.hu/kep/borregio/map01-map.2.jpg)
![](http://borutazo.hu/kep/borregio/map02-map.1.jpg)
![](http://borutazo.hu/kep/borregio/map03-map.4.jpg)
![](http://borutazo.hu/kep/borregio/map04-map.5.jpg)
![](http://borutazo.hu/kep/borregio/map05-map.3.jpg)
![](http://borutazo.hu/kep/borregio/map06-map.6.jpg)