Lexikon
Csuma
A szőlőkocsány népies megnevezése.
Csutora
Kulacs.
Csűrölés (zurbolás)
A borkezelőanyagok elkeverése borban, kivételesen vízben. A folyadékot vékony sugárban az egyik edényből a másikba öntik.
Cujka
Román szilvapálinka.
Cukor-sav arány
A must cukor- és savtartalmának aránya.
Cukortartalom
A borokat a cukortaltalom függvényében az alábbi kategóriákba sorolják a bortörvény szerint.
- Száraz: 45 g/l
Cukrozás
A must cukortartalmának növelése szacharóz (répacukor, nádcukor) hozzáadásával a nagyobb alkoholtartalom kinyerése végett. a bor cukrozása hazánkban tilos. vissza a lap tetejére
Curaçao
Narancslikőr, nevét a Curacao-szigetről származó keserű narancsról kapta. Eredetileg Amszterdamban zöld curaçao narancsból borpárlattal és cukorral állították elő. Borpárlat-alapú édes likőr. Több színváltozata ismert: világossárga, vörös, zöld és kék. A színtelen változat neve a Triple Sec. Népszerű koktélalapanyag a változatos színvilága miatt, alkoholtartalma legalább 30%.
Cuvée (Fr. ejst. küvé)
Francia kifejezés, azonos fajtájú, vagy azonos termőhelyű borok házasítása. Más megközelítésben a pezsgő készítése során a másodlagos erjesztésre házasítással összeállított alapbor. A szakmájukat művészi szinten űző borászok gyakran "játszanak" különböző fajtájú, vagy más-más módon érlelt, de egymással harmonizáló borok keverésével. Az eljárás többféle lehet: akár már kezdettől fogva együtt erjeszthetik őket, de lehet csak az érleléskor házasítani a fajtákat. A házasítással egyrészt új ízeket hoznak létre, de szükség esetén az eljárás javít bizonyos [...]
Cuvée (Fr. ejst. küvé)
Lásd. küvé.





