Lexikon
Csuma
A szőlőkocsány népies megnevezése.
Csutora
Kulacs.
Csűrölés (zurbolás)
A borkezelőanyagok elkeverése borban, kivételesen vízben. A folyadékot vékony sugárban az egyik edényből a másikba öntik.
Cujka
Román szilvapálinka.
Cukor-sav arány
A must cukor- és savtartalmának aránya.
Cukortartalom
A borokat a cukortaltalom függvényében az alábbi kategóriákba sorolják a bortörvény szerint.
- Száraz: 45 g/l
Cukrozás
A must cukortartalmának növelése szacharóz (répacukor, nádcukor) hozzáadásával a nagyobb alkoholtartalom kinyerése végett. a bor cukrozása hazánkban tilos. vissza a lap tetejére
Curaçao
Narancslikőr, nevét a Curacao-szigetről származó keserű narancsról kapta. Eredetileg Amszterdamban zöld curaçao narancsból borpárlattal és cukorral állították elő. Borpárlat-alapú édes likőr. Több színváltozata ismert: világossárga, vörös, zöld és kék. A színtelen változat neve a Triple Sec. Népszerű koktélalapanyag a változatos színvilága miatt, alkoholtartalma legalább 30%.
Cuvée (Fr. ejst. küvé)
Francia kifejezés, azonos fajtájú, vagy azonos termőhelyű borok házasítása. Más megközelítésben a pezsgő készítése során a másodlagos erjesztésre házasítással összeállított alapbor. A szakmájukat művészi szinten űző borászok gyakran "játszanak" különböző fajtájú, vagy más-más módon érlelt, de egymással harmonizáló borok keverésével. Az eljárás többféle lehet: akár már kezdettől fogva együtt erjeszthetik őket, de lehet csak az érleléskor házasítani a fajtákat. A házasítással egyrészt új ízeket hoznak létre, de szükség esetén az eljárás javít bizonyos [...]
Cuvée (Fr. ejst. küvé)
Lásd. küvé.
Ki-kicsoda
Romsics László
1992-1993 között a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet technológusa, majd 1994-től főborásza és igazgató helyettese. 1995-től a Hungarovin Rt.-nél dolgozott technikusként, 2001-től Hungarovin Rt, későbbiekben
Árvay János
A Tokaji Ferenc Szakközépiskola és Gimnázium szőlőtermesztő és borkezelő szakának elvégzése utána a Tokaj-hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinát tállyai pincészetében kezdett dolgozni, 1980-ban borásztechnikusi oklevelet szerzett Budafokon. A 90-es évek
Ábrahám Enikő
Családi gazdálkodásként 1997-ben indult kis pincészet, melynek irányítását 2006-ban vettük át a párommal. Jelenleg 9 hektárral rendelkezünk, az ültetvények szétszórtan, Erdőbényétől Mádon keresztül egészen Rátkáig találhatóak. Területeink kiemelkedő
Balaton borrégió»
Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,
Duna borrégió»
Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,
Felső-Magyarország borrégió»
Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,
Felső-Pannon borrégió»
Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,
Pannon borrégió»
Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,
Tokaj borrégió»
Tokaji borvidék,










