Lexikon
Gólyanyak
Kisebb hordókból a bor kiszivattyúzására használt - a gólya nyakára emlékeztető - fémcső.
Gömbölyű bor
Harmonikus összetételű, testes bor.
Gönci hordó
Tokaj-hegyaljai hordótípus. Elvben 136,6 liter. Elnevezése Gönc község nevéből ered.
Grand Marnier
Pontos neve Créme de Grand Marnier. Érlelt narancshéjjal ízesített brandy vagy cognac alapú francia likőr. Alkoholtartalma 40%.
Grappa
Olasz törkölypálinka. Valamikor az olaszok gyógypálinkának is fogyasztották, mert elősegíti az emésztést. Napjainkban sör mellé is igen kedvelt. Alkoholtartalma 40-46 %.
Gummi Arabicum
Lásd → Arab mézga.
Gyantás bor
Görögországban, Attikában a fehérborokat általában gyantával ízesítik. A gyantával ízesített bort retsinának nevezik.
Gyógybor
Borral, vagy borból készült gyógyító (pl. vérképző, vagy erősítő) ital.
Gyümölcsbor
Gyümölcsből, de nem szőlőből készült borszerű ital.
Ki-kicsoda
Áts Károly
1979-1983 Soós István Borászati Szakközépiskola, Budafok. 1984-1988 Kertészeti Egyetem Borászati Kar, Üzemmérnöki diploma, Budapest. 1988-1994 Tokaj Kereskedőház: gyakornok, pincevezető helyettes, pincevezető. 1994-től Royal Tokaji Boszászati Zrt., főborász.
Blum János
1970-es évek elején édesapjával kezdett el borral foglalkozni. Ekkor még egy pincével rendelkeztek a villánykövesdi pincesoron, ahová már az 1980-as évek elején kisebb csoportokat fogadtak. Igaz, ebben az időben még csak fennállókádakhoz támaszkodva,
Romsics László
1992-1993 között a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet technológusa, majd 1994-től főborásza és igazgató helyettese. 1995-től a Hungarovin Rt.-nél dolgozott technikusként, 2001-től Hungarovin Rt, későbbiekben





