Lexikon
Hibrid
Különböző fajhoz vagy fajtához tartozó növények keresztezésével létrehozott növényi egyed.
Hidegkezelés (frigorizálás)
A bort fagyáspontjához közeli hőmérsékleten hűtik a bort 6-8 napig. A borkő kicsapódik a hideg hatására, melyet még hidegen szűrnek ki a borból.
Hóbor
A fagyasztott borból kicsapott jég olvadéka. Alkoholtartalma 1-2 térfogatszázalék.
Hordó
Abroncsokkal összefogott, hajlított dongákból készült zárható tartály, vagy edényzet. Általában tölgyfából készül, vannak még gesztenyefából, eperfából, akácfából készült hordók is.1 első fenék; 2 orom; 3 bütü; 4 dugó; 5 abroncs; 6 szájdonga; 7 oldaldonga; 8 hátsó fenék; 9 fenékpárkány; 10 hasdonga; 11 a hordó csínja; 12 csapparafa; 13 fa csapdugó.
Hordós erjesztés
Elterjedt borászati eljárás. A bor alkoholos erjedése a hordóban zajlik le.
Hordós érlelés
Az erjedést követően nem fejtik át a bort palackokba, vagy más tároló edénybe, hanem akár hónapokra is a hordóban hagyják érni a bort.
Hosszú bor
Zamatos, testes bor, melynek íze a lenyelés után még hosszú ideig érezhető az ember szájában.
Hosszúlépés
1 dl bor - 2 dl szódavíz. Lásd. még Fröccs.
Hozam
A szőlőterület termelékenységére vonatkozó adat. Többnyire a hektoliter/hektár arányszámot használják.
Hőkezelés
Egyfajta borstabilizálási eljárás. A hidegkezelés során főleg a borkő, a melegkezelés során pedig a fehérjeanyagok csapódnak ki a borból. Az enzimek, és az élő szervezetek, mikroorganizmusok elpusztulnak.
Ki-kicsoda
Birkás Zoltán
1999-től a családi vállalkozást erősíti. Jelenleg szőlészként, borászként tevékenykedik, valamint kereskedelmi és marketing feladatokat is ellát. 2003-tól az Izsáki borverseny és Izsáki borutca szervezője, valamint 2004 óta az Izsáki Borbarátklub rendezvényeinek
Árvay Angelika
A családjának mindig is volt kis darabnyi szőlője (az első 450 tőkét nászajándékba kapták a szülei), így már gyerekként is sokat dolgozott a területeken. Nem volt könnyű munka, így eleinte nem tiltakozott, amikor édesapja igyekezett más pályára irányítani,
Bárdos Benjámin
1968-ban került a Helvéciai Állami Gazdásághoz, ahol borászként dolgozott. 1972-től a nagyrédei Szőlőskert Mg. Tsz. pincevezetője, majd az 1982-es részvénytársasággá történő átalakulást követően borászati igazgató. A Szőlőskertek Rt.-ben betöltött tisztsége





