Lexikon
Klasszikus pezsgőkészítés
A hagyományos pezsgőkészítési módszer. A pezsgő palackban erjed, és a seprőjén érik.
Kocsányíz
A zöld kocsányoktól eredeztethető borhiba.
Koncentráció
Borkészítési eljárás, melynek során az erjesztést megelőzően az összes víz távozik a mustból. Harmónikus borok készítésénél a mustot először be szokták állítani.
Kontrakció
Térfogatcsökkenés például az erjedés során, vagy a folyadékok elegyítésekor. (A bor erjedésénél a kontrakció körülbelül: 0,5 százalék).
Korcsolya (hordókorcsolya)
A szállítóhordók fel- és lerakására használt két végén vasalt fagerenda.
Kóser bor
A zsidó vallás előírásai szerint elkészített bor.
Kotyogó
Az erjesztőedény nyílására helyezett, vízzel töltött eszköz, amelyen át távozik a szén-dioxid, de az eszköz garantálja a levegő kizárását az erjesztőedényből.
Kovaföld
Szűrőanyag. A kovaalgák porózus, üreges váza.
Könnyű bor
Közepes mennyiségű szeszt tartalmazó, általában száraz bor.
Körfejtés
A keverés céljából a tartályból kiszivattyúzott bort ugyanabba a tartályba "fejtik" vissza.
Ki-kicsoda
Andrónyi László
1998-2002 között a Badacsonyi Pincegazdaságnál dolgozott.
Babits László, Ifj.
Az értékesítési munkák mellett egyre magasabb szinten részt vesz a borkészítés folyamatában is.
Ábrahám Enikő
Családi gazdálkodásként 1997-ben indult kis pincészet, melynek irányítását 2006-ban vettük át a párommal. Jelenleg 9 hektárral rendelkezünk, az ültetvények szétszórtan, Erdőbényétől Mádon keresztül egészen Rátkáig találhatóak. Területeink kiemelkedő





