Lexikon
Nyálkázás
A must tisztítása ülepítéssel. A művelet után a bort kénezik, hogy ne erjedjen.
Nyalós bor
Kissé édeskés bor.
Nyújtás
A must vagy a bor mennyiségének növelése, általában meg nem engedett anyagokkal (vízzel, más gyümölcs levével) vagy módszerekkel.
Nyújtott
1 dl bor, 2 dl szódavíz keveréke. Lásd. még hosszúlépés, fröccs.
Nyúlósodás
A lágy borok betegsége, amelyet a tömeges baktérium elszaporodás okoz. A bor olajszerűen folyik. Levegőztetéssel, savtartalom- növeléssel, kénezéssel védekeznek ellene.
Ki-kicsoda
Áts Károly
1979-1983 Soós István Borászati Szakközépiskola, Budafok. 1984-1988 Kertészeti Egyetem Borászati Kar, Üzemmérnöki diploma, Budapest. 1988-1994 Tokaj Kereskedőház: gyakornok, pincevezető helyettes, pincevezető. 1994-től Royal Tokaji Boszászati Zrt., főborász.





