Lexikon
Édes tartalék
Erjedésmentesen megőrzött must.
Egéríz
Borbetegség. A bornak az egérvizelet szagára emlékeztető íze van.
Egres
Éretlen szőlőfürt, szőlőszem (átvitt értelemben).
Élénk bor
Könnyű, közepes szénsavat is tartalmazó bor.
Éles bor
Nagy savtartalmú, esetleg szénsavat is tartalmazó bor.
Élesztő
A must és a bor legfontosabb mikroorganizmusa. A borélesztő, Saccharomyces cerevisiae erjeszti a mustot borrá.
Elrúgás
Azt a jelenséget nevezzük így, amikor a szőlő a változékony idő hatására, kora nyáron a potenciális termés jelentős része nem kötődik a virágzás alatt.
Eperíz (szamócaíz)
Kevés számú direkt termő fajta jellemző íze.
Érdes bor
Sok cserzőanyagot tartalmazó, kellemetlen ízű bor.
Erjed
Valamilyen szerves anyag mikroorganizmusok hatására átalakul, egyszerűbb anyagokra.
Ki-kicsoda
Berger Zsolt
A hagyományos kézműves borkészítésük alapja a hozamkorlátozással termesztett szőlő. A minőség titka számukra a csupán néhány fürtben koncentrálódó napenergiában, ásványianyag tartalomban rejlik, ami tőkénként kevesebb, mint 1 kg gyümölcsöt jelent. A
Árvay Angelika
A családjának mindig is volt kis darabnyi szőlője (az első 450 tőkét nászajándékba kapták a szülei), így már gyerekként is sokat dolgozott a területeken. Nem volt könnyű munka, így eleinte nem tiltakozott, amikor édesapja igyekezett más pályára irányítani,





