Lexikon
Rázópróba
A bor állóképességének egyik vizsgálata. A palackozott bort több napon át rázógépen rázzák, hogy a szállítóképességét megvizsgálják.
Reduktív bor
Az oxidatív folyamatok kizárásával végzett borkezelés, amelynek célja a szőlőből származó erjedéskor keletkezett illat- , zamatanyagok megőrzése. Élettartama rövidebb, mint az oxidatív boroké.
Rezes törés
A borban rézsók csapódnak ki.
Rhacodium cellare
Lásd. Cladosporium cellare.
Rókaíz
Néhány amerikai, és direkt termő hibrid fajta borának a róka szagára emlékeztető kellemetlen íze.
Rókaszínű
Pirkadt, hagymaszínű.
Rothadás
Lásd. botrytis.
Rozébor
Kékszőlőfajták gyors feldolgozásával vagy rövid ideig tartó vörös, fekete, vagy bíborszínű héjon történő erjesztéssel nyert, világospiros, rózsaszines árnyalatú bor.
Rövid bor
Olyan bor, melynek ízét már röviddel a lenyelés után nem lehet érezni.
Saccharomyces cerevisiae
Lásd. élesztő.
Ki-kicsoda
Blum János
1970-es évek elején édesapjával kezdett el borral foglalkozni. Ekkor még egy pincével rendelkeztek a villánykövesdi pincesoron, ahová már az 1980-as évek elején kisebb csoportokat fogadtak. Igaz, ebben az időben még csak fennállókádakhoz támaszkodva,





