Lexikon
Aszútészta
Taposással vagy darálógéppel tésztaszerű péppé feldolgozott aszúszőlő, amelyet az aszúkészítés során mustban vagy borban áztatnak.
Átalag (ántalag)
70 literes tokaji boroshordó.
Átalfa
A hordóajtók rögzítésére használt keresztfa.
Áterjesztés
A bor másodlagos erjesztése.
Átoltás
A korosabb szőlőtőke egyik fajtáról a másikra történő átkeresztezése.
Atrapp
Az eredetiség látszatát keltő utánzat. Pl. kiállításra szánt, vízzel töltött, címkézett borospalack.
Ausbruch
Német kifejezés. Jelentése aszú. Lásd. még aszú.
Autolizátum
Az élesztők önbomlásának terméke.
Autolízís
Az élesztők enzimjeikkel saját testüket bontják le. Nagy szerepe van a pezsgőérlelés során.
Avas bor
Megöregedett, megvénült bor.
Ki-kicsoda
Árvay János
A Tokaji Ferenc Szakközépiskola és Gimnázium szőlőtermesztő és borkezelő szakának elvégzése utána a Tokaj-hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinát tállyai pincészetében kezdett dolgozni, 1980-ban borásztechnikusi oklevelet szerzett Budafokon. A 90-es évek
Ábrahám Enikő
Családi gazdálkodásként 1997-ben indult kis pincészet, melynek irányítását 2006-ban vettük át a párommal. Jelenleg 9 hektárral rendelkezünk, az ültetvények szétszórtan, Erdőbényétől Mádon keresztül egészen Rátkáig találhatóak. Területeink kiemelkedő
Bock József
A Pécsi Zippernovszki Károly gépipari technikumban tanulta ki a lakatos szakmát. 1992-ig a Villányi Mezőgépnél dolgozott művezető-gyártáselőkészítő munkakörben.
1958-ban édesapja visszavásárolta azt a szőlőterületet, amely már 1850-ben is a család





