Lexikon
Eiswein
Német szó, jelentése jégbor. A szüret előtt teljesen megfagyott, így szüretelt és préselt szőlőből nyert bor neve.
Elbling
Ősrégi szőlőfajta, vélhetően legalább kétezer éves (már a rómaiak is ismerték). Évszázadokkal ezelőtt bő termése miatt igen elterjedt, mára azonban csak a Felső-Mosel partján Elblingnél található meg; ott és a szomszédos Luxemburgban mint száraz és kellemes ízű bor reneszánszát éli. A jó Elbling jellemzői: élénk savak és könnyű almaillat.
Élénk bor
Könnyű, közepes szénsavat is tartalmazó bor.
Éles bor
Nagy savtartalmú, esetleg szénsavat is tartalmazó bor.
Élesztő
A must és a bor legfontosabb mikroorganizmusa. A borélesztő, Saccharomyces cerevisiae erjeszti a mustot borrá.
Elrúgás
Azt a jelenséget nevezzük így, amikor a szőlő a változékony idő hatására, kora nyáron a potenciális termés jelentős része nem kötődik a virágzás alatt.
Eperíz (szamócaíz)
Kevés számú direkt termő fajta jellemző íze.
Érdes bor
Sok cserzőanyagot tartalmazó, kellemetlen ízű bor.
Erjed
Valamilyen szerves anyag mikroorganizmusok hatására átalakul, egyszerűbb anyagokra.
Erjedési űr
Az erjedő anyag térfogat-növekedése miatt a hordóban, vagy az erjesztőtartályban meghagyott űr.
Ki-kicsoda
Andrónyi László
1998-2002 között a Badacsonyi Pincegazdaságnál dolgozott.
Blum János
1970-es évek elején édesapjával kezdett el borral foglalkozni. Ekkor még egy pincével rendelkeztek a villánykövesdi pincesoron, ahová már az 1980-as évek elején kisebb csoportokat fogadtak. Igaz, ebben az időben még csak fennállókádakhoz támaszkodva,





