Lexikon
Fehértörés
Az oxidálódott vas és a foszforsav vegyületének csapadéka által okozott borzavarodás.
Feinburgunder
A wachaui borvidéken a Chardonnay-t hívják így. Itt nem barrique-ban, hanem nagy fahordókban vagy acéltartályokban érlelik.
Fejabroncs
A hordó két végén található, erős, széles abroncs.
Fejtés
A tiszta bor leszínelése, lefejtése az üledékről, seprőről az egyik tartályból a másikba. Az egyszerűbb borok 2-3, a tartalmasabb borok 4-5 fejtést igényelnek a készre kezelésig.
Félédes
Édeskés bor.
Felfordult bor
Megtörött vagy megerjedt, tisztaságát, esetleg színét vesztett bor.
Félszáraz
Kevés cukrot is tartalmazó bor.
Fermentáció
Alkoholos erjedés, melynek során az édes szőlőléből az élesztőgombák a cukortartalomra hatva egy sokkal szárazabb, fanyarabb bort hoznak létre.
Fernet Branca
A Campari mellett az olaszok másik híres gyomorkeserűje. Egy milánói cég gyártja, alkoholtartalma 45 %.
Fertály
Negyedakó bor. Lásd. még akó.
Ki-kicsoda
Bock József
A Pécsi Zippernovszki Károly gépipari technikumban tanulta ki a lakatos szakmát. 1992-ig a Villányi Mezőgépnél dolgozott művezető-gyártáselőkészítő munkakörben.
1958-ban édesapja visszavásárolta azt a szőlőterületet, amely már 1850-ben is a család
Berger Zsolt
A hagyományos kézműves borkészítésük alapja a hozamkorlátozással termesztett szőlő. A minőség titka számukra a csupán néhány fürtben koncentrálódó napenergiában, ásványianyag tartalomban rejlik, ami tőkénként kevesebb, mint 1 kg gyümölcsöt jelent. A





