Lexikon
Jánosáldás
A búcsúzás előtti utolsó pohár bor.
Javító borkezelések
A bor összetételét megváltoztató, minőségjavító pinceműveletek, pl. a savtartalom szabályozása, a szín javítása.
Jégbor
Német és oszrák termőterületeken a tőkén megfagyott fürtökből készített borkülönlegesség.
Jégdugó
A pezsgőspalack nyakába lerázott seprőt magában foglaló, jéggé fagyasztott pezsgő. A degorzsálás művelete a jégdugó kilövetése, a pezsgő tisztításának hagyományos művelete.
Jegescukor
Kristálycukor.
Jerez
Sherry. A spanyolországi Jerez településre utal.
Ki-kicsoda
Bárdos Benjámin
1968-ban került a Helvéciai Állami Gazdásághoz, ahol borászként dolgozott. 1972-től a nagyrédei Szőlőskert Mg. Tsz. pincevezetője, majd az 1982-es részvénytársasággá történő átalakulást követően borászati igazgató. A Szőlőskertek Rt.-ben betöltött tisztsége
Bodó Judit
Borász-szőlész előélete nem volt. A borral szinte a véletlen útján került kapcsolatba először Olaszországban. Közel 1 évig Dél-Tirolban próbálta 2 kisebb családi pincészetben ellesni a szőlészet-borászat gyakorlati feladatait. 2000-es évjárattól kezdve





