Lexikon
Lágy bor
Kevés savat tartalmazó bor.
Lapos bor
Túl lágy és jellegtelen bor.
Lecsengés
A korty lenyelése idején szánkban tapasztalható, lassan halványuló benyomások összessége.
Lényeredék
Az egységnyi mennyiségű (pl. 100 kg) szőlőből nyert lé mennyisége.
Levegőíz
Hosszabb ideig darabban tárolt bor íze.
Levegőpróba
A bor egyik állóképességének vizsgálata. A bort rendszeres, intenzív levegőztetéssel kb. egy hétig megfigyelés alatt tartják, és figyelik, hogy a bor levegő hatására megváltozik-e.
Likőrbor
A csemege-, az ürmös és a fűszerezett borok gyűjtőneve. A borászati folyamatok során alkohollal erősített bort takar. Legismertebb likőrborok a portói, a sherry és a madeira.
Lisztharmat
Lásd. peronoszpóra.
Livó (tőtike)
A hordók megtöltésére használt, négyszögletű fából készült nagyobb tölcsér. Űrtartalma elérheti a 20 litert is.
Lopó
Borminta vételére szolgáló, alul hosszú szárú, felül öblös eszköz. Ma üvegből, vagy műanyagból készítik, régebben a lopótököt használták erre a célra. Űrtartalma 2 decilitertől az 1 literig terjedhet.
Ki-kicsoda
Monyók József
A Monyók Pincészet a régi Tokaj-hegyaljai hagyományokon alapulva alakult meg 1972-ben. A családi birtok jelenleg 10 hektár szőlőterülettel rendelkezik –melyet szeretnénk egy 25-30 hektárig felfejleszteni lehetőleg a mádi határban – a régi írások szerint
Árvay János
A Tokaji Ferenc Szakközépiskola és Gimnázium szőlőtermesztő és borkezelő szakának elvégzése utána a Tokaj-hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinát tállyai pincészetében kezdett dolgozni, 1980-ban borásztechnikusi oklevelet szerzett Budafokon. A 90-es évek





