Lexikon
Palackbuké
A palackba töltött bor érlelése során kialakult összetett illat.
Palackérett bor
Palackozásra előkészített, érlelt bor.
Palackfektetés
Lásd. palackos érlelés
Palackos érlelés
A bor palackos érlelésének több éves folyamata.
Parafa dugó
A paratölgy ( Quercius suber ) kérgéből készült henger alakú, palackok zárására alkalmas rugalmas dugó. A parafa dugóval történő üveglezárás szinte egyidős a modern borospalackok megjelenésével elterjedése a XIX. századra tehető.
Párlási bor
Párlásra szánt bor, amelynek alkoholtartalmat borpárlattal maximum 22,5 százalékra növelték.
Pasztőrözés
Csírátlanítás céljából történő borkezelési eljárás. A bort 70-80 C - ra növelik, pár másodpercig ezen hőmérsékleten tartják, ezáltal borban található hőre érzékeny káros anyagok kicsapódnak, a veszélyes mikroorganizmusok elpusztulnak.
Pecsenyebor
Korábban érvényben volt borkategória. Az asztali boroknál tartalmasabb, értékesebb, de nem minőségi kategóriájú bor.
Pektin
A szőlő egyik poliszacharidja. A borban folyamatosan elbomlik. A pektin bomlásakor más anyagok keletkezése mellett metil-alkohol is keletkezik.
Penészíz
A rothadt szőlőből készült bor íze, gyakrabban azonban penészes eszközöktől, főleg penészes hordótól kap ilyen ízt a bor.
Ki-kicsoda
Árvay Angelika
A családjának mindig is volt kis darabnyi szőlője (az első 450 tőkét nászajándékba kapták a szülei), így már gyerekként is sokat dolgozott a területeken. Nem volt könnyű munka, így eleinte nem tiltakozott, amikor édesapja igyekezett más pályára irányítani,
Bodnár Sándor Dr.
Teljes életre törekedett, amit igazol az, hogy 1972-ben az I. Borvilágversenyen (Budapest) bírálóként tevékenykedett, 1987-ben egyetemi doktori címet szerzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen. 1987-ben megszervezője volt a Tokaj Vinum Regum





