Lexikon
Testes bor
Sok vonadékanyagot tartalmazó bor.
Típusbor
Sajátos jelleggel nem rendelkező, egyszerű bor.
Tirázsdugó
Az erjedés és az érlelés idején a pezsgőspalackot lezáró dugó.
Töltögetőbor
A bor apadása miatt keletkezett hiány pótlására használt bor. Általában kissé erősebben kénezik.
Töpötszőlő
Lásd → Aprószőlő.
Törköly
A sajtolás után visszamaradt, szilárd szőlőfürtrészek. Az egészséges és érett szőlőnek 15-17%-a, a rothadt szőlőnek 20-30%-0 törköly.
Törkölybor
Lásd. csiger, lőre.
Törkölykalap
A vörösszőlő héjon erjesztésénél az erjesztőkád tetejére összegyűlt törköly.
Törött bor
Kiválások vagy mikroorganizmusok elszaporodása miatt tisztaságát vesztett bor.
Törzsoldat
1- 5 százalék kénessavat tartalmazó mustos, vagy boros oldat, melyet kénezésre használnak. Vizes törzsoldattal edényeket, eszközöket fertőtlenítenek.
Ki-kicsoda
Bárdos Benjámin
1968-ban került a Helvéciai Állami Gazdásághoz, ahol borászként dolgozott. 1972-től a nagyrédei Szőlőskert Mg. Tsz. pincevezetője, majd az 1982-es részvénytársasággá történő átalakulást követően borászati igazgató. A Szőlőskertek Rt.-ben betöltött tisztsége
Berger Zsolt
A hagyományos kézműves borkészítésük alapja a hozamkorlátozással termesztett szőlő. A minőség titka számukra a csupán néhány fürtben koncentrálódó napenergiában, ásványianyag tartalomban rejlik, ami tőkénként kevesebb, mint 1 kg gyümölcsöt jelent. A
![](http://www.borutazo.hu/kep/borregio/map01-map.2.jpg)
![](http://www.borutazo.hu/kep/borregio/map02-map.1.jpg)
![](http://www.borutazo.hu/kep/borregio/map03-map.4.jpg)
![](http://www.borutazo.hu/kep/borregio/map04-map.5.jpg)
![](http://www.borutazo.hu/kep/borregio/map05-map.3.jpg)
![](http://www.borutazo.hu/kep/borregio/map06-map.6.jpg)