Lexikon
Testes bor
Sok vonadékanyagot tartalmazó bor.
Típusbor
Sajátos jelleggel nem rendelkező, egyszerű bor.
Tirázsdugó
Az erjedés és az érlelés idején a pezsgőspalackot lezáró dugó.
Töltögetőbor
A bor apadása miatt keletkezett hiány pótlására használt bor. Általában kissé erősebben kénezik.
Töpötszőlő
Lásd → Aprószőlő.
Törköly
A sajtolás után visszamaradt, szilárd szőlőfürtrészek. Az egészséges és érett szőlőnek 15-17%-a, a rothadt szőlőnek 20-30%-0 törköly.
Törkölybor
Lásd. csiger, lőre.
Törkölykalap
A vörösszőlő héjon erjesztésénél az erjesztőkád tetejére összegyűlt törköly.
Törött bor
Kiválások vagy mikroorganizmusok elszaporodása miatt tisztaságát vesztett bor.
Törzsoldat
1- 5 százalék kénessavat tartalmazó mustos, vagy boros oldat, melyet kénezésre használnak. Vizes törzsoldattal edényeket, eszközöket fertőtlenítenek.
Ki-kicsoda
Romsics László
1992-1993 között a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet technológusa, majd 1994-től főborásza és igazgató helyettese. 1995-től a Hungarovin Rt.-nél dolgozott technikusként, 2001-től Hungarovin Rt, későbbiekben
Babits László, id.
A technikum elvégzése után a Magyar Állami Pincegazdaság Tolcsvai üzemegységében dolgoztott gyakornokként, majd a későbbiekben pincemesterként. 1973-1980 között, az egyetem elvégzése után az olaszliszkai TSZ-ben dolgozott szőlőtermesztési ágazatvezetőként.1980-tól
Balaton borrégió»
Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,
Duna borrégió»
Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,
Felső-Magyarország borrégió»
Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,
Felső-Pannon borrégió»
Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,
Pannon borrégió»
Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,
Tokaj borrégió»
Tokaji borvidék,