Lexikon

Bodega
(sp.) Bortároló helyiség, pince vagy borozó és falatozó megnevezésére szolgáló spanyol kifejezés.

Bokály
Karcsú, egyfülű, körte alakú, cserép borosedény. Hasa alacsony, nyaka elszűkül, majd újra kiszélesedik. Függőleges füle oldalt indul ki, lejjebb, mint a száj széle. Feneke keskeny, néha kis talpa van. Szája kerek, kiöntője nincs. Ritkán mázatlan.
Bólé
Gyümölcsből és borból, esetleg más szeszes italból, pezsgővel vagy szódavízzel készített hideg ital.
Bonifikatőr
Javítóanyag. Tulajdonképpen ízesítésre szolgáló, főleg növényi kivonat.
Bor
A bor szőlőből készülő alkoholtartalmú ital. A szőlőszemekből kipréselt must alkoholos erjedésével készül. Az éves csapadékmennyiség határozza meg a szőlőtermés (és így a bor) mennyiségét, a napsütéses órák száma pedig a cukorfokot. A szőlőt általában szeptember végén szüretelik, az aszúszőlőt később.Fehér borÁltalában fehér, kisebb mértékben kevés festőanyagú vörös szőlőfajtákból, előzetes erjesztés nélkül, azonnali sajtolással vagy taposással nyert bor. Feltehetően a 15. századig Magyarországon csak fehér bort készítettek. Színe a benne levő [...]
Boranya
Az első fejtéskor visszamaradó borseprő népies neve.
Borbetegségek
Mikroorganizmusok okozta rendellenes borhibák. Legsúlyosabb, az ecetesedés.
Borbölcső
Dekantáló, borkitöltő eszköz. Üledéket, főleg kicsapódott színanyagot tartalmazó, fekve tárolt vörösborok tálalásakor használt eszköz.
Borcooler
Borból készült, kisebb alkoholtartalmú ital.
Borcsiszár
Olyan borkereskedő, ki üzletét nem éppen lelkiismeretesen folytatja és vevői hiszékenységét szivesen kihasználja.
Ki-kicsoda
Bakonyi Antal
A borvidék számos nagy borászatánál dolgozott már. Jelenleg a Csányi Pincészet főborásza, termelési igazgatója.





