Lexikon
Alapbor
A borházasítások alapösszetevői. Csemege-, ürmösbor, pezsgő, sherry stb. készítésére felhasznált vagy kijelölt bor.
Aleatico
Olaszországi bor, illatos szőlőfajokból, néha még mustkorában befőzve és fűszerezve. Elba szigetén s a liguriai partvidéken honos.
Alfenék
Azt a rácsot nevezzük így, mellyel a vörösbor készítésnél a törkölykalapot a folyadék felszíne alatt tartják.
Aljbor
A leülepedett bornak az a része, mely közvetlenül az üledék felett helyezkedik el, vagy az a fejtés alatt kifolyt bor, mely nem használható fel borászati célokra. Tágabb értelemben aljbornak nevezünk minden olyan, a borkészítés és a palackozás során elkülönített bort is melyek minőségi problémák miatt a további borkészítés során nem használhatók fel ( pl.: a palackozó gép mechanikai részén szennyeződött , de felfogott bor ). Aljbor a 13 tömegszázaléknál (MM°) kevesebb természetes eredetű cukrot tartalmazó mustból vagy a cefre utópréseléséből származó [...]
Alkohol
Olyan szénhidrogén, amelyben egy vagy több hidrogénatomot hidroxilcsoport helyettesít. A bor legfontosabb alkoholja az etil-alkohol (etanol, spiritusz, borszesz).
Alkoholok
A szénvegyületek fontos csoportja, a bor egyik fő alkotórésze, színtelen, égető ízű folyadék. Az alkoholok oxigéntartalmú szerves vegyületek. Funkciós csoportjuk –OH hidroxil csoport. Az alkoholokat a szénhidrogénekből származtatjuk úgy, hogy azok egy vagy több hidrogénjét -OH csoporttal helyettesítjük. A legfontosabb alkohol azetil-alkohol: C2H5-OH. Színtelen, jellegzetes szagú, illékony, jól égőfolyadék. A szervezetre a tiszta alkohol erősen mérgező hatású. Jó fertőtlenítőszer. Az iparban főként oldószerként, vagy más anyag előállítására használják. [...]
Alkoholos erjedés
Olyan biokémiai folyamat, amelynek során ( pl. cukrokból ) alkoholok képződnek. A biokémiában megkülönböztetünk többek között alkoholos és tejsavas erjedést.A folyamat során az édes must (cefre) összetétele megváltozik, savas ízű, csípős újborrá alakul. Feljavításra is ebben a fázisban van alkalom: ekkor növelhető a cukortartalom, szabályozható a savtartalom és módosítható a szín; természetesen csak az aktuális bortörvény betartásával. Az alkoholos erjedést az élesztő enzimjei indítják be, bonyolult kémiai folyamatok láncolatában. Az erjesztésre [...]
Alkoholtartalom
Szeszes folyadékok alkoholtartalma térfogatszázalékban, tömegszázalékban vagy tömeg/térfogatban kifejezve. A bor alkoholtartalmát rendszerint térfogatszázalékban fejezik ki (pl. Malligand-fok).
Alliés-féle fogó
A szőlőoltásnál alkalmazott eszköz, mely arra szolgál, hogy vele az oltás helyét két parafadugasz közé szorítják.
Állóképes
Stabil. A bor tulajdonságai tartósak.
Ki-kicsoda
Bárdos Benjámin
1968-ban került a Helvéciai Állami Gazdásághoz, ahol borászként dolgozott. 1972-től a nagyrédei Szőlőskert Mg. Tsz. pincevezetője, majd az 1982-es részvénytársasággá történő átalakulást követően borászati igazgató. A Szőlőskertek Rt.-ben betöltött tisztsége
Áts Károly
1979-1983 Soós István Borászati Szakközépiskola, Budafok. 1984-1988 Kertészeti Egyetem Borászati Kar, Üzemmérnöki diploma, Budapest. 1988-1994 Tokaj Kereskedőház: gyakornok, pincevezető helyettes, pincevezető. 1994-től Royal Tokaji Boszászati Zrt., főborász.
Berger Zsolt
A hagyományos kézműves borkészítésük alapja a hozamkorlátozással termesztett szőlő. A minőség titka számukra a csupán néhány fürtben koncentrálódó napenergiában, ásványianyag tartalomban rejlik, ami tőkénként kevesebb, mint 1 kg gyümölcsöt jelent. A





